Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές- Πρόταση Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου
Παράλληλες κινήσεις με στόχο την συγκρότηση ενός νέου πλαισίου συμμαχιών και συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε το libre. Σήμερα, ο Διονύσης Τεμπονέρας εκδηλώθηκε δημόσια αποκαλύπτοντας ότι θα καταθέσει στο συνέδριο του κόμματος πρόταση για τέτοιες συνεργασίες μετά τις ευρωεκλογές, ενώ τρία κορυφαία στελέχη, οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος με κοινή δήλωσή τους μιλούν για την ανάγκη μετώπου της κεντροαριστεράς με τη Ν.Δ.
Εκείνο που έχει μεγάλη αξία είναι η πρότασή τους να ενταχθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (και όχι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά όπου ανήκει σήμερα), όπου τα προηγούμενα χρόνια με πρωτοβουλία, αρχικώς, του Φρανσουά Ολάντ, προσκαλείτο να συμμετάσχει ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσφατα, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει πως θα κρατήσει το κόμμα στο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η πρωτοβουλία Ζαχαριάδη (μετά την συνεργασία του με τον Χάρη Δούκα) αποσκοπεί στην διαμόρφωση πλαισίου διαλόγου και συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας μετά τις ευρωεκλογές.
Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών, επιγράφεται η πρωτοβουλία των Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου που ζητά να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Η μεγάλη Κεντροαριστερά.
Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου
Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση.
Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.
Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.
Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή.
Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και – κυρίως – ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή – και ουσιαστικά και συμβολικά – καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής.
Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής.
Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.
Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων.
Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.
Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.
Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.
Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.
Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε.
Πλατφόρμα Τεμπονέρα
Εν μέσω αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια Κασσελάκη και τελευταία για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την «ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου» εντός των επόμενων ημερών, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 13-14 Ιανουαρίου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο ίδιος τόνισε σχετικά πως υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση «για τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο».
Ο κ. Τεμπονέρας αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να παρουσιάσει δημόσια μια πλήρη «πολιτική πλατφόρμα», η οποία θα εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινωνία και την σχέση της με το κόμμα.
Βασικό ζητούμενο της «πολιτικής πλατφόρμας» Τεμπονέρα θα αποτελεί η δυνατότητα να αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης των πολιτικών με την κοινωνία», για τα ζητήματα που την αφορούν. Παράλληλα, θα πρόκειται για ένα μοντέλο «κόμματος ενεργών μελών» και όχι «βασισμένο στο εξουσιοδοτισμό», όπως αυτός εκφράζεται με πρακτικές «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας» ή μορφές άυλου, ψηφιακού κόμματος.
Περιγράφοντας χθες την κατεύθυνση της πρωτοβουλίας του, ο κ. Τεμπονέρας έφερε το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων στα πρόσωπα των Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη με σημαντικά αποτελέσματα, όπως είπε. Ακόμη, εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την βάση, ώστε να μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και αυτό, όπως επισήμανε, όταν βρεθούν κοινά σημεία με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, αλλά και πολιτικά κόμματα.
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο αυτό, για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και το ενδεχόμενο σύγκλισης, ο κ. Τεμπονέρας υποστήριξε ότι είναι μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, παρατηρώντας με νόημα πως είναι πολλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανταποκρίνονται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας, πάντως, πως η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αφορά. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα από κομβικά πρόσωπα από όλες τις προοδευτικές εκφράσεις, ενώ η «πολιτική πλατφόρμα» του αναμένεται να αποτελέσει βατήρα για την εξέλιξη του προσυνεδριακού διαλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το προσεχές διάστημα.
Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντως οι προσυνεδριακές διαδικασίες έχουν πάει εκ των πραγμάτων στην άκρη, καθώς διάχυτος είναι στην ατμόσφαιρα ο εκνευρισμός των βουλευτών του κόμματος για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες. Επιστρέφοντας σήμερα στην Αθήνα για τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, πολλά μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουν δώσει από πριν ραντεβού, προκειμένου να συντονίσουν την στάση τους στο εξής απέναντι στους «ηγετικούς αιφνιδιασμούς».
Ανοίγει βηματισμό η Νέα Αριστερά
Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Σαββατοκύριακο, πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα οργανώνει το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου η Νέα Αριστερά. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει προγραμματίσει 80 εκδηλώσεις από τις αρχές του μήνα μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, εγγράφοντας παράλληλα νέα μέλη, αλλά και… παλιούς γνώριμους στις λίστες της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρύτερη κινητικότητα στο χώρο έχει εντείνει το «ρεύμα εγγραφών» το τελευταίο διάστημα για τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς το κατώφλι της Νέας Αριστεράς έχουν προσεγγίσει πολύ γνωστά πρόσωπα του ευρύτερου χώρου, με τον επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση να βρίσκεται σε διαρκείς συνομιλίες, χωρίς να αποκλείονται προσεχώς και εκπλήξεις.
Η Νέα Αριστερά θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία, ενώ οργανώνει περιοδείες για την Εύβοια και τη Θράκη με επικεφαλής τον κ. Χαρίτση, καθώς εντείνεται η ζύμωση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.