Αγαπηδάκη: “Δεν έχουμε πίεση στο ΕΣΥ – Κάτω από 50% στις ΜΕΘ”
«Δεν έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, παρά την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα και την πολύ πιο αυξημένη τάση γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ.Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας θωράκισης του ΕΣΥ έναντι της αύξησης των περιστατικών γρίπης και κορονοϊού, αλλά και για τον σχεδιασμό του χάρτη Υγείας του υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία και τις προσλήψεις που επίκεινται.
«Έχουμε μια αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι έχουν μια ολιγοήμερη νοσηλεία και παίρνουν εξιτήριο. Τα ποσοστά που έχουμε σε ΜΕΘ και σε θανάτους είναι κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι και οφείλεται αφενός στο ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί.Το ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης αγγίζει το 60%. Έχουμε περίπου 190.000 εμβολιασμούς έναντι της Covid και 50.000 περίπου ραντεβού προγραμματισμένα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Επιπλέον, όπως επισήμανε «Ειδικά οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι μέχρι και 20 φορές παραπάνω για σοβαρή νόσηση και θάνατο, θα πρέπει να κάνουν άμεσα εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού».«Ο κύριος Τσιόδρας θεσμικά, καθόσον είναι ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των αναπνευστικών λοιμώξεων, ήρθε να ενημερώσει τον νέο υπουργό και είχαμε μια συνάντηση όλοι μαζί. Δεν σημαίνει κάτι η παρουσία του κυρίου Τσιόδρα. Και το λέω γιατί παρερμηνεύτηκε, επειδή στο παρελθόν ο κ. Τσιόδρας είχε πει ότι “όταν με ξαναδείτε στο προσκήνιο θα είναι δύσκολα τα πράγματα”. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Η χώρα σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαμε τη World, τα πάει πολύ καλύτερα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε περισσότερους εμβολιασμούς. Διότι, προστατεύουν 90% τους ευάλωτους συμπολίτες μας έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Και εμείς, δεν μετράμε τις ανθρώπινες ζωές, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών με ποσοστά. Για μας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Κάθε λοιπόν άνθρωπος που χάνει τη ζωή του, ενώ έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και αποτελεσματικά φάρμακα, είναι ένας θάνατος που πρέπει να αποφευχθεί».
Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι «το σχέδιο δεν εκπονείται τώρα. Έχει εκπονηθεί από πέρυσι, πριν το καλοκαίρι και είμαστε σε μια συνεχή επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που γίνεται εκ των υστέρων. Γίνεται εκ των προτέρων. Έχουμε ήδη διασφαλίσει περισσότερες ΜΕΘ. Θα το ανακοινώσει και ο κ. Θεμιστοκλέους τις επόμενες μέρες σε περίπτωση που χρειαστούν».
«Δεν βάλαμε το ΝΙΜΙΤΣ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κορονοϊού» διευκρίνισε η Ε. Αγαπηδάκη, σχετικά με δημοσίευμα και συμπλήρωσε «το ΝΙΜΙΤΣ υπάρχει για να εξυπηρετεί τις εφημερίες του Ευαγγελισμού εδώ και ενάμιση χρόνο και γίνονται τρίμηνες ανανεώσεις των συμβάσεων».
«Σέβομαι τις επιστημονικές απόψεις όλων των ανθρώπων που βγαίνουν στα μίντια. Εμείς όμως, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας τα επιστημονικά στοιχεία και συζητάμε καθημερινά με μια σειρά από ειδικούς, οι οποίοι διαχειρίζονται διαφορετικά κομμάτια της πανδημίας, θα μου επιτρέψετε να μιλώ με στοιχεία. Τα δύο τρίτα των λοιμώξεων που είχαμε στη χώρα έγιναν με την Όμικρον το 2022. Δεν έχουμε μια τέτοια κατάσταση τώρα.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε αυξημένη κυκλοφορία του ιού, εδώ και μήνες όλες οι χώρες έχουμε περάσει σε ένα μοντέλο συνδρομητικής επιτήρησης. Δεν είμαστε ούτε σε μια κατάσταση εφησυχασμού σε καμία περίπτωση. Όχι όμως να φέρουμε και την καταστροφή. Γιατί έχουμε απλά μέτρα στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε. Τις μάσκες που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε στο μετρό και στις μονάδες υγείας. Και έχουμε βγάλει ισχυρή σύσταση για αυτό με αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα νοσοκομεία» είπε η Ε. Αγαπηδάκη.
Τέλος, όπως συνέστησε «τα παιδιά όταν έχουν συμπτώματα, επειδή ξεκινάνε και τα σχολεία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι γιατί πολλές φορές το τεστ μπορεί να ναι αρνητικό, όμως τα παιδιά να έχουν συμπτώματα και να διασπείρουν τον ιό ή να είναι και τα ίδια πιο ευάλωτα και να έχουν και τα ίδια ευαλωτότητα αυξημένη για να κολλήσουν και άλλους ιούς».