Έλενα Ράπτη στο libre: Πάνω από 20 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023
Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την ώθηση που μπορούν να δώσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναφέρεται στη συνέντευξή της στο libre η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Όπως λέει χαρακτηριστικά «η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον «καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μας βοηθούν να διευρύνουμε το κοινό που απευθυνόμαστε».
Σύμφωνα με την κ. Ράπτη «μορφές όπως ο θαλάσσιος, ο καταδυτικός, ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο προσκυνηματικός, ο οινοτουρισμός, ο αγροτουρισμός και βέβαια ο γαστρονομικός τουρισμός, υποστηρίζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών».
Σ’ ό, τι αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό για τη χρονιά που πέρασε «σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα έσοδα φέτος από τον τουρισμό θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ και βάσει των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024 θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
Κυρία Ράπτη, το χαρτοφυλάκιο που έχετε αναλάβει ως υφυπουργός Τουρισμού περιλαμβάνει τις ειδικές μορφές Τουρισμού. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους έχετε επικεντρωθεί;
Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Τουρισμού είναι η διαφοροποίηση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Οι Ειδικές Μορφές Τουρισμού, τις οποίες μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, είναι τα ιδανικά εργαλεία για να δημιουργηθούν ευκαιρίες τουριστικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μας βοηθούν να διευρύνουμε το κοινό που απευθυνόμαστε. Μορφές όπως ο θαλάσσιος, ο καταδυτικός, ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο προσκυνηματικός, ο οινοτουρισμός, ο αγροτουρισμός και βέβαια ο γαστρονομικός τουρισμός, υποστηρίζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών.
Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού με στοχευμένες ενέργειες και υλοποιούμε συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους των Ειδικών Μορφών Τουρισμού ξεχωριστά.
Ενδεικτικά, να αναφερθώ στην προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού, για τον οποίο υπάρχει ήδη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα υλοποιηθεί εντός του 2024 μαζί με τη σύνταξη του νέου θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες.
Μέσα στο 2024 θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει την ανάπτυξη και των καταδυτικού, αθλητικού τουρισμού, υπαίθρου, υγείας και ευεξίας τουρισμού. Επιπλέον, για να αναδείξουμε τις τοπικές ταυτότητες έχουμε ήδη θεσμοθετήσει σειρά σημάτων ποιότητας επισκέψιμων ζυθοποιείων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων και οινοποιείων.
Τέλος, το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού επεξεργάζεται και προτείνει δυνατότητες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα, ειδικότερα σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα yachting και νεότερα ναυάγια.
Η σημασία που αποδίδουμε στις ειδικές μορφές τουρισμού φαίνεται και από τον σχεδιασμό και την ένταξη έργων τους στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πράσινη και ψηφιακή διάσταση:
– Ανάπτυξη και θεσμοθέτηση Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού που θα λειτουργεί ως θεματικός DMO της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό.
– Για τον ορεινό Τουρισμό προβλέπεται η αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων καθώς και ανάπτυξη πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.
– Για τον καταδυτικό και υποβρύχιο Τουρισμό προβλέπεται χρηματοδότηση για εκπόνηση μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα από δυνητικούς φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τους καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων υποθαλάσσιων πάρκων.
– Για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας προβλέπεται η δημιουργία νέων και η ανακαίνιση – αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίνει πολλές ευκαιρίες μεταξύ χωρών να συνδεθούν σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Κάνετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
Γνωρίζοντας τη σημαντικότητα του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού με τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξής του στη χώρα μας, ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή με μία σειρά πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα την επανασύσταση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής με την Εκκλησία της Ελλάδας, τις εν Δωδεκανήσω Ιερές Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Εκκλησία της Κρήτης και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Αγίου Όρους. Σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε μία ευρύτατη ατζέντα για τη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του θρησκευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρωτοβουλία για ανάδειξη και θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής “Βήματα Αποστόλου Παύλου” σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχετικά με την επόμενη τουριστική σεζόν; Πάμε για ένα νέο ρεκόρ;
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνεται σημαντική αύξηση ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα, που ξεπερνούν ακόμη και το 2019, χρονιά αναφοράς. Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία του 2023, που έκλεισε με αξιοσημείωτα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό, για προστεθεί και αυτή η χρονιά στις πρωτιές του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα έσοδα φέτος από τον τουρισμό θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ και βάσει των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024 θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ. Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Η Ελλάδα ως ένας ασφαλής προορισμός διατηρεί πλεονέκτημα για την ενίσχυση των κρατήσεων της επόμενης χρονιάς. Ήδη τα μηνύματα που εισπράττουμε από εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας αγοράς είναι θετικά, αν και είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή εκτιμήσεων ακριβείας.
Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε με στοχοπροσήλωση στον στρατηγικό μας σχεδιασμό, σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο του τουριστικού κλάδου, για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες πιστεύετε ότι είναι αντίστοιχες των τιμών, δηλαδή, κόστος και ποιότητα συμβαδίζουν;
Είναι γεγονός πως η τουριστική αγορά έχει αποδείξει πολλές φορές τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται, αφού προσαρμόζεται άμεσα στο δίπολο προσφορά-ζήτηση. Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση τόσο των τιμών όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας. Το Υπουργείο Τουρισμού μέσω των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση για τη διασφάλιση της νομιμότητας στον τουρισμό, τους εντατικοποιούμε, ενώ έχει προγραμματιστεί και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ ξενοδόχων και πελατών ώστε να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εποχής.
Οι τιμές ακολουθούν την ανταγωνιστικότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε οικονομική δυνατότητα. Εδώ να σημειώσω, πως η Ελλάδα σε όλες τις έρευνες που παρακολουθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών της κάθε χώρας, τα τελευταία χρόνια αριστεύει.
Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι απόρροια της επένδυσης στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις υποδομές που οδηγεί τελικά σε ποιοτικότερο προϊόν.