“Κόκκινος συναγερμός” για Νασάρλα και μήνυμα Χαμάς- Η Δύση βλέπει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη

“Κόκκινος συναγερμός” για Νασάρλα και μήνυμα Χαμάς- Η Δύση βλέπει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη

Σε νέες απειλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασάρλα, προκαλώντας για ακόμη μια φορά συναγερμό τόσο στο Ισραήλ, όσο και στις ΗΠΑ, τις οποίες προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ είναι “καλά προετοιμασμένη” να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία που έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Τον κίνδυνο μαζικής και ανεξέλεγκτης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, παρατηρούν και στη Γερμανία, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει σήμερα πως “ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι δυστυχώς πολύ πραγματικός” ενώ η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα αναχωρήσει μεθαύριο, Κυριακή, για το Ισραήλ όπου θα συναντήσει τον νέο ομόλογό της Ισραέλ Κατς και τον Ισραηλινό πρόεδρο Γιτζάκ Χέρτσογκ.

Σήμερα, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, τόνισε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στα νότια σύνορα ανοίγουν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον Λίβανο να απελευθερώσει τη γη του, που κατέχει το Ισραήλ, και ότι η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ ανοίγει επίσης μια «ιστορική ευκαιρία» να απαλλαγεί από την αμερικανική παρουσία η χώρα αυτή.

  • Σε άλλη περίπτωση, αν το Ισραήλ τα καταφέρει στη Γάζα, ο νότιος Λίβανος θα είναι ο επόμενος, προειδοποίησε. Παράλληλα, σημείωσε ότι το σιιτικό ένοπλο κίνημα -που υποστηρίζεται από το Ιράν- έχει πραγματοποιήσει περίπου 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ έχει καταστρέψει «μεγάλο αριθμό ισραηλινών οχημάτων και αρμάτων μάχης».

Ο Νασράλα τόνισε επίσης ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα είναι εκτεθειμένος, αν το σιιτικό ένοπλο κίνημα δεν αντιδράσει στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό. «Οι Λιβανέζοι ιστορικά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του Ισραήλ, αλλά τώρα αυτοί που φεύγουν είναι οι Ισραηλινοί», είπε αναφερόμενος στους κατοίκους των βόρειων περιοχών που έχουν εκκενωθεί, εξαιτίας της σύγκρουσης των IDF με τη Χεζμπολάχ.

  • «Το Ισραήλ καθιέρωσε κάποτε μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Λιβάνου – σήμερα, η ζώνη ασφαλείας βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ. Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ έχουν άδικο να απαιτούν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, δεν θα τους βοηθήσει. Αντίθετα, αυτό που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει την επιθετικότητα στη Γάζα», σημείωσε.

Κόκκινος συναγερμός στη Δύση

Η Χεζμπολάχ παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με την ομιλία του Νασράλα να προκαλεί κόκκινο συναγερμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να έχει την προσοχή του στραμμένη στα σύνορα με τον Λίβανο υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

  • Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Νασράλα υποστήριξε ότι η Χαμάς έδρασε μόνη της στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, ενώ παράλληλα ρίχνει την ευθύνη για τους αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου στο Ισραήλ. Εξαπέλυσε, δε, απειλές κατά των ΗΠΑ διαμηνύοντας ότι η οργάνωσή του είναι «καλά προετοιμασμένη» να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία που έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα Χαμάς Μπλίνκεν: Στόχος της επίσκεψης θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της επίθεσης στον παλαιστινιακό λαό

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εξέδωσε δήλωση ενόψει της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή.

  • Ο Χανίγια κάλεσε τον Μπλίνκεν, ο οποίος προσγειώθηκε την Παρασκευή στην Τουρκία και αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Ραμάλα, να «επικεντρώσει την επίσκεψή του στον τερματισμό της επίθεσης στον παλαιστινιακό λαό, στον δρόμο για τον τερματισμό της κατοχής».

Ο Χανίγια κάλεσε επίσης τους ηγέτες των χωρών που θα συναντηθούν με τον Μπλίνκεν να τονίσουν ότι η περιφερειακή σταθερότητα εξαρτάται από το παλαιστινιακό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη βία και την καταστροφή, χωρίς πρόοδο, δεν θα επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα όσο ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει επιτύχει την ελευθερία του και ένα ανεξάρτητο κράτος».

Τι προβλέπουν τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ

  • Περιορισμένη παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση που δεν θα απειλεί το Ισραήλ και κανένα ρόλο στη Χαμάς αφού ως στρατηγικός στόχος έχει οριστεί η ολοκληρωτική εξόντωσή της, προβλέπει το σχέδιο που «κατοχυρώνει» τον συνολικό έλεγχο της ασφάλειας στα χέρια του Ισραήλ. Επίσης, πολυεθνική δύναμη θα συμμετέχει στην ανοικοδόμηση, με τη συμμετοχή και αραβικών κρατών, με ρόλο «κλειδί» στην Αίγυπτο.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, οι επιχειρήσεις θα γίνουν στοχευμένες με επιδρομές, και κατεδαφίσεις υποδομών της Χαμάς, ενώ στο νότιο τμήμα θα συνεχιστούν κατά ηγετών της και για την διάσωση των 132 ομήρων. 

«Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

  • Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων εξετάζουν οι ΗΠΑ

  • Ένα νέο πιο ενεργό ρόλο στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Ουάσιγκτον σύμφωνα με το Politico, που επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να διορίσει ένα κορυφαίο διπλωμάτη για να ασχοληθεί με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να μην εστιάζει μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Συνολικά 22.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 57.910 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα (5/1/24) το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από αυτούς οι 162 σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες και άλλοι 296 τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σχετικά Άρθρα