Κατεπείγουσα “επιστράτευση” Τσιόδρα – Επιστροφή στα σχολεία με δυσοίωνες εκτιμήσεις

Κατεπείγουσα “επιστράτευση” Τσιόδρα – Επιστροφή στα σχολεία με δυσοίωνες εκτιμήσεις

Η περίοδος των εορτών μας θύμισε τις δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε τα τρίτα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, με τα κρούσματα του Covid-19 να χτυπούν “κόκκινο”. Και επειδή από Δευτέρα όλοι κάπου επιστρέφουμε- είτε στα γραφεία μας είτε τα παιδιά στα σχολεία τους- η κατάσταση θέλει τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, να επιστρέφει και αυτός, κάνοντας μάλιστα σήμερα “ποδαρικό” στο γραφείο του νέου υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων της νέας υποπαραλλαγής JN.1. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πενήντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «έκρηξη» μετά τις γιορτές ενώ επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα στα λύματα. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη και την κ. Αγαπηδάκη ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση πίεση στο σύστημα Υγείας και επίσης αναφέρθηκε σε «καλό ισοζύγιο» εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Γεωργιάδης: “Δεν πρέπει να δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία”

Νωρίτερα, ο νέος υπουργός Υγείας, μίλησε σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή (ΑΝΤ1) για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνοντας κατ’ αρχάς πως δεν πρέπει να δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία.

Για τους εμβολιασμούς είπε πως «πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι».

Χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία αλλά η πανδημία είναι παρούσα» υπονοώντας την ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας ξεχωριστά σε επίπεδο πρόληψης και με τον χρόνο να τρέχει υποστήριξε πως «θα πρέπει να γίνει εμβολιαστική εκστρατεία» και πως «πρέπει να τρέξουμε με τους εμβολιασμούς γιατί έχουμε μείνει πίσω».

“Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 εμβολιασμούς”

Τα λόγια του υπουργού μόνο τυχαία δεν είναι καθώς οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά εμβολιασμών τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τη γρίπη και μάλιστα και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Βεβαίως, ο ίδιος, δεν θέλησε να προκαλέσει εικόνα πανικού και στην τηλεοπτική του εμφάνιση τόνισε πως «πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι».

Ανοίγουν τα σχολεία με διάχυτη την ανησυχία γονέων και δασκάλων

Την ίδια ώρα, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ο μεγάλος συγχρωτισμός των παιδιών εγείρει βάσιμους φόβους για επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, που έχει οδηγήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει με ασφάλεια η επιστροφή και αφού υπογράμμισε πως «είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης» που θα κρατήσει για περίπου 1,5 μήνα υπογράμμισε πως αυτό «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή».

Η υποπαραλλαγή JN.1 και η ταχύτατα που διασπείρεται

Για την ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1 αλλά και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ακολουθήσουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων που γίνεται εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε (ΕΡΤ) η Θεοδώρα (Ντόρα) Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

«Έχουμε εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊου και την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση, με αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε η κυρία Ψαλτοπούλου εξηγώντας ότι αυτό κυρίως οφείλεται στην έλευση της νέας υποπαραλλαγής, της JN.1.

Η νέα υποπαραλλαγή «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα»

Ερωτηθείσα για το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα και την πορεία των εμβολιασμών που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα φέτος η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη γιατί έχουμε ανοσία χάρη στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά και τις προηγούμενες δόσεις.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, η νέα αυτή υποπαραλλαγή που διασπείρεται ταχύτατα και στην χώρα μας «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εν μέρει διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία που έχουμε, αλλά ευτυχώς όχι πολύ».

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου είναι πολύ σημαντικό τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας να πάνε άμεσα να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Σχετικά Άρθρα