Μέση Ανατολή: Φόβοι για ανάφλεξη του πολέμου – Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ – Σε ετοιμότητα το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Φόβοι για ανάφλεξη του πολέμου – Απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ – Σε ετοιμότητα το Ισραήλ

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε χθες από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό, περίμενε εδώ και καιρό μια δολοφονική επίθεση εναντίον του. «Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον Αύγουστο, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν».

Η Χεζμπολάχ απαντά με βομβαρδισμούς στο χτύπημα που έγινε χθες στη Βηρυτό και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο, του υπαρχηγού της Χαμάς, και ακόμα δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.

Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για επίθεση σε βάρος του Λιβάνου, ωστόσο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως η Jerusalem Post περιγράφουν το θάνατο του Αλ Αρούρι ως «γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι και σημαίνει τέλος εποχής για τη Χαμάς». Την ίδια ώρα, η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματά, κάθε συνομιλία για απελευθέρωση ομήρων.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για «χειρουργικό πλήγμα με επτά νεκρούς κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη νότια Βηρυτό», χωρίς να γίνεται λόγος για ανάληψη ευθύνης.

Η Χαμάς σταματά τις συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων

Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να απειλεί για σκληρά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά το χτύπημα που έγινε χθες στη Βηρυτό, η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματάκάθε συνομιλία για απελευθέρωση ομήρων.

Οι απειλές Ιράν και Χεζμπολάχ

Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται «σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης», αναφέρει η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αποψινή ανάρτησή της στο Telegram.

Η δολοφονία του Σάλεχ Αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία» από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (…) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», δηλώνει η σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Σε ετοιμότητα το Ισραήλ έπειτα από τις απειλές της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται σήμερα για «κάθε σενάριο», την επομένη του πλήγματος σε προάστιο της Βηρυτού το οποίο στοίχισε τη ζωή του δεύτερου της ιεραρχίας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας σε όλες τις κονίστρες, στην άμυνα και στην επίθεση. Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον αγώνα εναντίον της Χαμάς», δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τσαχάλ Ντανιέλ Χαγκαρί.

Τελ Αβίβ: Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Για τεράστια έκρηξη που άφησε μόνο διασκορπισμένα μέλη, μιλούν αυτόπτες μάρτυρες στη Βηρυτό. Το πλήγμα που προκάλεσε το θάνατο του Σαλέχ Αλ Αρούρι, έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να κατηγορεί το Ισραήλ. Το ίδιο ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, όμως ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν το επιβεβαιώνει. Και σπεύδει να σημειώσει ότι όποιος το έκανε δεν είχε στόχο το Λίβανο.

«Μπορούμε να κάνουμε εικασίες αν θέλετε, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όποιος το έκανε δεν έκανε επίθεση στο λιβανέζικο κράτος, ούτε επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χαμάς, είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ.

Ο θάνατος του 57χρονου Αρούρι, προκαλεί τεράστια ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς έγινε σε λιβανέζικο έδαφος. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε επίθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

Λίβανος: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ξεκινήσει περιφερειακό πόλεμο 

Η λιβανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο μετά τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία ηγέτη της Χαμάς σε έκρηξη στη Βηρυτό.

Ο Σάλεχ Αλ-Αρούρι και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη της Τρίτης, η οποία είχε στόχο ένα γραφείο της Χαμάς στα προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του σε αυτό το περιστατικό.

«Σε μια εποχή που όλες οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μας ζητούν να χαλιναγωγήσουμε τη Χεζμπολάχ και να την αποτρέψουμε από το να προκαλούν προβλήματα, τώρα βλέπουμε προβλήματα να έρχονται από το Ισραήλ και φοβόμαστε ότι το Ισραήλ για να αντισταθμίσει την αποτυχία του στη Γάζα, προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ο Αλ Αρούρι ήταν «σύνδεσμος» μεταξύ Χαμάς – Χεζμπολάχ και Ιράν

Ο Αρούρι ήταν εξέχων στέλεχος της Χαμάς, δεξί χέρι του Ισμαήλ Χανίγιε και υπεύθυνος για τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Βρισκόταν στον Λίβανο ως σύνδεσμος της Χαμάς με τη Χεζμπολάχ, ενώ ήταν εκείνος που συνδεόταν περισσότερο με την ηγεσία του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών ήταν «μία δειλή τρομοκρατική επιχείρηση που αποδεικνύει ότι το Σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του μετά από εβδομάδες εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και καταστροφής στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη παρά την στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Ήταν επικηρυγμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες για 5 εκατομμύρια δολάρια από το 2015.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη μεγαλύτερη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του Αχμέντ Γιασίν, το 2004.

Στο άκουσμα του θανάτου του υποστηρικτές της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη. Φωνάζοντας το όνομά του ρυθμικά, αλλά και συνθήματα κατά του Ισράηλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το μέλος του υπουργικού πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποφεύγει συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ιδιαίτερα στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάριζε ότι μοναδικός στόχος είναι η Χαμάς, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικά Άρθρα