Σενάρια μίνι ανασχηματισμού πριν από τις ευρωεκλογές με αξιολόγηση που περνά από την ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων

Σενάρια μίνι ανασχηματισμού πριν από τις ευρωεκλογές με αξιολόγηση που περνά από την ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων

Ο Παύλος Μαρινάκης απέφυγε χθες να ανοίξει τα κυβερνητικά χαρτιά για τη χρονική περίοδο κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας τη φράση «όλα στην ώρα τους». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου εν μέσω των ανοιχτών αντιδράσεων τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από βουλευτές αλλά και από τον Μάκη Βορίδη.

Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν τεθεί τα δημοσκοπικά ευρήματα της Pulse, που καταδεικνύουν πως το 32% απαντά ότι «δεν έχω πρόβλημα να επιτραπεί» και το 20% «θα προτιμούσα να επιτραπεί» ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών, έναντι 33% που απαντά «θα προτιμούσα να μην επιτραπεί». Ένα ποσοστό 10% δηλώνει ότι αδιαφορεί. Στο θέμα της νομικής αναγνώρισης των παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου καταγράφονται πιο συντηρητικές τάσεις, με το 56% να είναι αρνητικό και το 36% θετικό, ενώ ένα 8% δεν παίρνει θέση. Σε αυτό το φόντο, δεν διευκρινίζεται αν η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο που προβλέπει γάμο και τεκνοθεσία μαζί ή αν θα αναζητήσει μία μεσοβέζικη συνταγή, ήτοι μόνο γάμος που εξαιρεί την τεκνοθεσία.

Όπως αναφέρουν πηγές ο πρωθυπουργός θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση κάθε μέλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την επίμαχη ψηφοφορία όταν θα έρθει η ώρα του επόμενου ανασχηματισμού ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου -ίσως την άνοιξη- ο Κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στα γαλάζια πηγαδάκια τίθεται το ερώτημα αν αυτή η απειλή -σε περίπτωση που την επισείσει ο Κ. Μητσοτάκης προς τους «αντάρτες»- αγγίζει και τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του αν τεθεί για το ν/σ θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που στέκονται με σκεπτικισμό έναντι του νομοσχεδίου.

Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος κ.ά. αντιδρούν ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαφώνησε ανοιχτά με υπερσυντηρητική φρασεολογία («οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια»).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, σημείωσε ότι υπάρχουν η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους, επιχειρώντας να δώσει το σήμα της πρωθυπουργικής αποφασιστικότητας για την προώθηση του νομοσχεδίου.

Σχετικά Άρθρα