Κοροναϊός: Επιστροφή της μάσκας – Συστάσεις από τους ειδικούς για χρήση σε κλειστούς χώρους, μέσα μεταφοράς και νοσοκομεία

Κοροναϊός: Επιστροφή της μάσκας – Συστάσεις από τους ειδικούς για χρήση σε κλειστούς χώρους, μέσα μεταφοράς και νοσοκομεία

Η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων, η οποία συνεδρίασε σήμερα, προχωρά σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αιτία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την ανησυχία του για την εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών που αναμένεται μετά τις γιορτές εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης (28/12) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος ΤζανάκηςΌπως τόνισε συνεχίζει να επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς «θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

«Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κορονοϊό ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούντο τα αντιικά για τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα. Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα» δήλωσε κλείνοντας.

Θερίζουν οι ιώσεις

Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες, Τετάρτη. Ειδικότερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από το Σάββατο, 23/12, έως και χθες, 27/12, καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται προ πίεσης, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι την…ανιούσα παίρνουν τόσο η γρίπη όσο οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλειών δείχνουν τη δυναμική μετάδοσης και κάνουν εμφανές ότι η covid-19 κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Μικρός ο αριθμός των εμβολιασμένων

Και ενώ η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22/12, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί. Εξ ’αυτών, το 79,9% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών (127.515).

• Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί.

Τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού.

• Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού.

Εξίσου σημαντική για τη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά. Επιπλέον, συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι. Στους υπερηλίκους συστήνεται η χρήση μάσκας όταν βγαίνουν από το σπίτι για να κάνουν ψώνια ή να βρεθούν με άλλους.

Αύξηση περιστατικών παγκοσμίως – Τι συμβαίνει με την υποπαραλλαγή JN.1

Η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.

CDC: «Νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες»

Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πρόκειται για αύξηση από το 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως “υπομονάδα ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι η τρέχουσα ενδεικτική Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

Πρόκειται για αύξηση από το εκτιμώμενο 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Το CDC ανέφερε ότι η υπομονάδα συνεχίζει να προκαλεί αυξανόμενο ποσοστό των μολύνσεων και είναι πλέον η υπομονάδα που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υπομονάδα είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει αύξηση σε μολύνσεις ή νοσηλείες δήλωσε το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet των Yang et al, η παλιότερη υποπαραλλαγή SARS-CoV-2 BA.2.86, η οποία γρήγορα τέθηκε ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση μετά την εμφάνισή της, είχε συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή. Αν και το BA.2.86 δεν έδειξε ουσιαστικό πλεονέκτημα χυμικής ανοσολογικής διαφυγής και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις τρέχουσες κυρίαρχες παραλλαγές, έδειξε αξιοσημείωτα υψηλή συγγένεια δέσμευσης με την ACE2. Αυτή η αυξημένη συγγένεια δέσμευσης, σε συνδυασμό με τη διακριτή αντιγονικότητά του, θα μπορούσε να επιτρέψει στο BA.2.86 να συσσωρεύσει μεταλλάξεις που αποφεύγουν το ανοσοποιητικό κατά τη διάρκεια της πληθυσμιακής μετάδοσης.Με μόνο μία πρόσθετη μετάλλαξη του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (L455S) σε σύγκριση με τον προκάτοχό της BA.2.86, η παραλλαγή JN.1 έγινε γρήγορα κυρίαρχη στη Γαλλία.

Φαίνεται να υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση της συγγένειας δέσμευσης ACE2 στην υποπαραλλαγή JN.1, υποδεικνύοντας ότι οι ενισχυμένες ικανότητές της ανοσολογικής διαφυγής έρχονται σε βάρος της μειωμένης δέσμευσης ACE2.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το L455 βρίσκεται κυρίως στον επίτοπο των αντισωμάτων Τάξης 1 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, η μελέτη αυτή εξέτασε περαιτέρω τις δυνατότητες διαφυγής του JN.1 ως απόκριση σε οκτώ μονοκλωνικά αντισώματα κατηγορίας 1 εξουδετέρωσης XBB.1·5. Αυτή η μετάλλαξη αντιστάθμισε αποτελεσματικά την ευαισθησία του BA.2.86 σε αυτή την ομάδα αντισωμάτων. Μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το L455S ενίσχυσε σημαντικά την αντίσταση του JN.1 στη χυμική ανοσία μέσω της αντιστάθμισης της αδυναμίας του BA.2.86 στα αντισώματα κατηγορίας 1.

Συνοπτικά, το JN.1, κληρονομώντας την αντιγονική ποικιλομορφία του BA.2.86 και μαζί με την απόκτηση του L455S, πέτυχε γρήγορα εκτεταμένη αντίσταση στα αντισώματα κατηγορίας 1, 2 και 3 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, και έδειξε υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με το BA.2.86 και άλλα ανθεκτικά στελέχη όπως τα HV.1 και JD.1·1, σε βάρος της μειωμένης δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2. Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν, καθώς η αντιγονική τους διαφορά θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν διάφορους πληθυσμούς σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη και θα είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν γρήγορα μεταλλάξεις υψηλής ανοσοαποφυγής με κόστος τις ικανότητες δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως “υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος” που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: EΡΤNEWS

Σχετικά Άρθρα