Αθήνα όπως… Σικάγο – Οι πυροβολισμοί στο Γκάζι κορυφή του παγόβουνου – Τρίζει το δόγμα “νόμος και τάξη”
Είναι τρομακτικές η άνεση, η ευκολία και η συχνότητα όπου πλέον ανάμεσα σε πολύ κόσμο βγαίνουν τα όπλα από τσάντες και σακάκια. Σκηνές φαρ ουέστ ζούμε πλέον κάθε μήνα στην Αθήνα. Οι πρόσφατοι πυροβολισμοί έξω από μαγαζί στο Γκάζι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στα πολλά αυτής της χρονιάς.
«Μα πότε γίναμε Αμερική;» σκεφτόμαστε αυθόρμητα κάθε φορά που διαβάζουμε ακόμα μία είδηση για πυροβολισμούς μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.
- Το πιο σημαντικό είναι η απουσία της αστυνομίας ειδικά όταν τη χρειαζόμαστε και εδώ οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπικού από τους δρόμους με μεγαλύτερη πληγή τις αποσπάσεις σε γραφεία και φύλαξη υψηλών προσώπων.
Τα βαριά περιστατικά που παραθέτουμε και άφησαν άφωνο το πανελλήνιο και άλλα λιγότερα σοβαρά, δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το δόγμα “νόμος και τάξη” το οποίο ήταν ένα από τα κεντρικά διακυβεύματα της προεκλογικής περιόδου.
22 Φεβρουαρίου. Πυροβολισμοί σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία. Γύρω στα μεσάνυχτα, άγνωστοι πυροβολούν έναν άνδρα που βρισκόταν σε ναργιλέ μπαρ στη Νέα Ιωνία. Ο 37χρονος υδραυλικός πέφτει νεκρός μετά από πυροβολισμούς μίας παρέας 7 Αλβανών -μεταξύ των οποίων και μέλη της ομάδας L ,όπως αποκαλούνται.
25 Φεβρουαρίου. Πυροβολισμοί σε νυχτερινό κέντρο στην Πετρούπολη. Ένας ένοπλος περνάει έξω από νυκτερινό κέντρο στην Πετρούπολη και με άνεση ανοίγει πυρ σημαδεύοντας την πρόσοψη του καταστήματος. Από τύχη δεν είχαμε θύμα.
12 Μαρτίου. Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι. Οι πυροβολισμοί έπεσαν λίγο μετά τις 04:00 το πρωί έξω από γνωστό νυχτερινό κέντρο, επί της Ιεράς Οδού, έπειτα από διαπληκτισμό. Οι εμπλεκόμενοι βγήκαν έξω για να… λύσουν τις διαφορές τους. Κατά τον καβγά, ένας θαμώνας τράβηξε όπλο και άνοιξε πυρ.
4 Απριλίου. Πυροβολισμοί στη Βούλα. Η ΕΛ.ΑΣ. δέχεται γύρω στις 22.30 κλήση για πυροβολισμούς στην οδό Νηρέως στη Βούλα, ενώ υπήρξαν και δύο τραυματίες από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι, και ένας τραυματίας από πυροβόλο όπλο.Οι άνδρες της Αστυνομίας εντόπισαν στο σημείο πέντε κάλυκες.
6 Αυγούστου. Λεωφόρος Συγγρού. Άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή πλησίασαν και άνοιξαν πυρ εναντίον οδηγού ταξί, έξω από νυχτερινό μαγαζί στη λεωφόρο Συγγρού.
12 Αυγούστου. Σε γνωστό κλαμπ στην Λ.Βουλιαγμένης ένας άντρας βγαίνει και άρχισε να πυροβολεί με πιστόλι. Στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο με τους αστυνομικούς να τον εντοπίζουν λίγη ώρα αργότερα στην Καλλιθέα. Μέσα στο αυτοκίνητο οι αρχές βρήκαν ακόμα δύο πιστόλια.
21 Αυγούστου. Είναι λίγο μετά τις εννιά το βράδυ όταν στην οδό Αχαρνών τέσσερις άνδρες πλησιάζουν έναν 26χρονο στο δρόμο. Ο ένας από αυτούς βγάζει όπλο και πυροβολεί τον 26χρονο 14 φορές .Οι δράστες γίνονται καπνός και ο ένας από αυτούς εντοπίζεται σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.
28 Αυγούστου. Πυροβολισμοί έξω από Λύκειο. Το περιστατικό συνέβη έξω από το 16ο Λύκειο Αθηνών και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο νεαρών ατόμων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.
28 Αυγούστου. Αγίου Μελετίου – Πυροβολισμοί από 18χρονο Επτά ημέρες μετά τους 14 πυροβολισμούς στην οδό Αχαρνών, σημειώνεται ακόμα ένα περιστατικό αυτή τη φορά στην οδό Μελετίου λίγο μετά τις δέκα το βράδυ μπροστά στους έκπληκτους κατοίκους της περιοχής.Ένας 18χρονος μαζί με έναν φίλο του πλησιάζουν έναν Αιγύπτιο με τον 18χρονο να πυροβολεί εναντίον του σε ευθεία βολή τραυματίζοντας τον στο αριστερό πόδι. Κατά την συνήθη τακτική στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή αλλά τους πρόδωσαν οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής.
2 Σεπτεμβρίου. Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Βάθης – Άνδρας δέχθηκε 3 σφαίρες στο στομάχι.
10 Σεπτεμβρίου. Πυροβολισμοί έξω από κέντρο διασκέδασης στην Πετρούπολη. Οι πυροβολισμοί στον 33χρονο σημειώθηκαν στις πέντε το πρωί μετά από καυγά μεταξύ αντρών που ήταν στο κέντρο διασκέδασης.
24 Σεπτεμβρίου. Πυροβολισμοί στο Περιστέρι. Περίπου στις 6.30 το πρωί ειδοποιήθηκε το κέντρο άμεσης δράσης για πυροβολισμούς στη λεωφόρο Θηβών. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν δύο κάλυκες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, στο περιστατικό εμπλέκονταν Ρομά, που μετά τους πυροβολισμούς διέφυγαν με τα αυτοκίνητα τους.
16 Δεκεμβρίου. Άγνωστοι που επιβαίνουν μέσα σε τζιπ, ανοίγουν πυρ έξω από κλαμπ στην οδό Ιάκχο, στο Γκάζι, κατά τριών ατόμων. Τα θύματα της επίθεσης είναι από την Κρήτη, ηλικίας 33, 28 και 24 ετών, οι δυο εκ των οποίων είναι αδέλφια. Eίχαν μεταβεί στην Αθήνα για ένα μπάτσελορ πάρτυ. Οι τρεις νεαροί βρίσκονταν στην είσοδο του κλαμπ όταν το τζιπ σκούρου χρώματος, χωρίς πινακίδες, στάθμευσε μπροστά από το κατάστημα και άνοιξε πυρ.
Οι δράστες πυροβόλησαν τουλάχιστον επτά φορές, σε πολύ κοντινή απόσταση και σχεδόν εξ΄επαφής τα θύματά τους. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», ο ένας εκ των οποίων φέρει τραύμα στο κεφάλι και παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του.
19 Δεκεμβρίου. Με τραύμα στο πόδι από πυροβόλο όπλο μεταφέρθηκε ένας άνδρας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός άνδρας ενεπλάκη με άλλo άτομo ή άτομα σε επεισόδιο που σημειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 10 μμ. έξω από καφετέρια στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Οι πυροβολισμοί ήταν τουλάχιστον δύο.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Κυκλώματα μαφίας και μπράβοι; Καυγάς; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Νεκροί και τραυματίες μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών. Πιστόλια βγαίνουν και σημαδεύουν με τέτοια άνεση που προκαλεί τρόμο.
Η Αναστασία Τσουκαλά, ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Université Paris-Saclay, μιλά στο libre για την έξαρση του φαινομένου, τα τελευταία χρόνια. Τονίζει, δε, πως «ο βαρύς οπλισμός άρχισε να μπαίνει από το 1997 στη χώρα, μετά την κατάρρευση των πυραμίδων στην Αλβανία».
«Όταν βλέπουμε έξαρση της εγκληματικότητας σ’ αυτή τη μορφή, αυτή υποδηλώνει ανακατάταξη μεριδίων στην αγορά, είτε γιατί εξαρθρώθηκε κάποιο κύκλωμα και υπάρχει κενός χώρος που τον διεκδικούν πολλοί είτε πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ των κυκλωμάτων και θέλει ο ένας να επεκταθεί εις βάρος του άλλου» εξηγεί.
Πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κανείς όπλο;
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του OPEN, που παρουσιάζει το πόσο εύκολα οι διακινητές διαφημίζουν μέσω διαδικτύου την «πραμάτεια» τους αλλά και πόσο εύκολο είναι για κάποιον να προμηθευτεί ένα όπλο. Το ρεπορτάζ μάλιστα έχει εστιάσει σε οπλοπολυβόλα και βαριά πολεμικά όπλα.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζιάκας απευθύνεται σε έμπορο όπλων που εντόπισε μέσω εφαρμογής, για να διαπιστώσει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αγοράσει κάποιος στην Ελλάδα, ένα όπλο τέτοιου τύπου. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:
- Δημοσιογράφος: Ενδιαφέρομαι για ένα Μ16. Στέλνεις στην Ελλάδα;
- Έμπορος όπλων: Ναι. Πόσα χρειάζεσαι; Περιοχή;
- Δημοσιογράφος: Είμαι στην Αθήνα. Θέλω 4 αλλά δεν έχω άδεια. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι παράνομο στην Ελλάδα.
- Έμπορος όπλων: Απλά πρέπει να τα χρησιμοποιείς σοφά, όταν τα πάρεις.
Η τιμή που έδωσε ο έμπορος στον δημοσιογράφο για τα 4 όπλα είναι 6.528 ευρώ. Σύμφωνα με εκείνον δεν είναι στα αρχεία καμίας Αστυνομίας και δεν μπορούν να εντοπιστούν.
- Δημοσιογράφος: Μπορείς να τα στείλεις με τρόπο που δεν θα εντοπιστούν στους ελέγχους;
- Έμπορος όπλων: Ναι. Χρησιμοποιούμε μία απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο. Βάζουμε τα «προϊόντα» μέσα σε φύλλα αλουμινίου για να μην τα πιάνουν τα X-RAY. Μετά τα βάζουμε σε σακούλα με κενό αέρος για να μη τα μυριστούν οι σκύλοι και μετά το βάζουμε σε κουτί ηλεκτρονικού παιχνιδιού και το στέλνουμε.