Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ που αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό – Η επεισοδιακή καριέρα, το ντοκιμαντέρ στο Netfilx – Πώς τον αποκαλούν στην Ιταλία

 Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ που αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό – Η επεισοδιακή καριέρα, το ντοκιμαντέρ στο Netfilx – Πώς τον αποκαλούν στην Ιταλία

Αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο της ομάδας μέχρι και το 2025.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκος αναφέρει: “Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος προπονητής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1953 στα Άδανα. Άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ντεμίρσπορ και συνέχισε στη Γαλατασαράι, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Τουρκίας.

Ως προπονητής έκανε σπουδαία διαδρομή, όντας μακράν του δεύτερου, ο κορυφαίος προπονητής της Τουρκίας, έχοντας κατακτήσει με τη Γαλατασαράι οκτώ πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA. Επίσης οδήγησε την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro.

Πρώτη του ομάδα ως προπονητής ήταν η Ανκαραγκουτσού το 1987, ενώ ακολούθησε η Γκιοζτεπέ. Το 1990 ανέλαβε την εθνική K21 της Τουρκίας και τρία χρόνια αργότερα έγινε πρώτος προπονητής της εθνικής Ανδρών.

Ακολούθησε η Γαλατασαράι, όπου απ’ το 1996 ως το 2000 κατέκτησε σερί τέσσερα πρωταθλήματα και βέβαια κορυφαία επιτυχία του Τερίμ αποτέλεσε το Κύπελλο UEFA το 2000 (4-1 την Άρσεναλ στα πέναλτι)! Αμέσως μετά ήρθε η απόλυτη αναγνώριση του έργου του με την πρόσληψη στη Φιορεντίνα. Στην ομάδα της Serie A έμεινε έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2001. Το καλοκαίρι του 2001 η εκ των κορυφαίων ιταλικών ομάδων, Μίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Τερίμ.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 εν μέσω πολλών οικονομικών και διοικητικών δυσκολιών. Το 2005 επέστρεψε στην εθνική Τουρκίας και κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του Euro 2008. Παραιτήθηκε το 2009, έμεινε ενάμισι χρόνο εκτός και το 2011 η Γαλατασαράι τον κάλεσε για να βρει το δρόμο των επιτυχιών. Όντως ο Τερίμ επανέφερε την «Τσιμ Μπομ» στους τίτλους, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποχώρησε από τη Γαλατασαράι και γύρισε για την τρίτη του θητεία στην εθνική Τουρκίας. Έμεινε τέσσερα χρόνια και τελικά ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή, πίσω στη βάση του, τη Γαλατασαράι. Ανέλαβε για τέταρτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, πανηγύρισε άλλα δύο πρωταθλήματα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του εκεί τον Ιανουάριο του 2022.

Καλωσορίζουμε τον Φατίχ Τερίμ στην οικογένεια του Παναθηναϊκού!”.

Ξεκίνησε ως αμυντικός

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1969 από την Άδανα Ντεμίρσπορ παίζοντας ως στόπερ ή αμυντικός μέσος. Οι φήμες της εποχής τον ήθελαν να έχει οικονομικές δυσκολίες, αλλά για να μη δημιουργηθεί ζήτημα στο εσωτερικό της ομάδας οι διοικούντες των πλήρωναν κρυφά. Το 1972 έγινε αρχηγός και δύο χρόνια αργότερα έκανε το μεγάλο άλμα στη Γαλατάσαραϊ στην οποία έμεινε μέχρι το 1985 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Fatih_Xylo1
Ο Τερίμ λίγο μετά την αποβολή του…

Επεισοδιακή καριέρα

Ως ποδοσφαιριστής είχε αρκετές περιπέτειες με τη δικαιοσύνη. Το 1977 συνελήφθη μετά από επιδρομή της Αστυνομίας καζίνο, αλλά κατάφερε να αποφύγει τις κατηγορίες με τη βοήθεια της διοικήσεως της Άδανα Σπορ.

Το 1980 μετά το τέλος ενός αγώνα ενεπλάκη σε καβγά με αστυνομικούς και σικιούριτι με αποτέλεσμα να συλληφθεί εκ νέου και να τιμωρηθεί τελικά με χρηματικό πρόστιμο.

Ωστόσο χειρότερο επεισόδιο συνέβη στο γήπεδο όπου ξεκίνησε την καριέρα του. Στις 29 Μαΐου 1983 η Άδανα Σπορ υποδέχθηκε τη Γαλατάσαραϊ με τους φιλοξενούμενους να θέλουν τη νίκη για να πάρουν τον τίτλο. Η Άδανα όμως ήταν εκπληκτική και επικράτησε με 3-0, με τον Τερίμ στο 88′ να ρίχνει κουτουλιά στον αρχηγό των αντιπάλων Ερόλ Τογκάι σπάζοντας το δόντι για να αποβληθεί!

Στροφή στην προπονητική

Με το που κρέμασε τα παπούτσια του εντάχθηκε στο τιμ της Γαλατά υπό τον Γερμανό τεχνικό Γιουπ Ντέρβαλ, αλλά μόλις πήρε το δίπλωμα προπονητή (1987) πήγε στην Άνκαραγκουτσου στην οποία έμεινα για 1.5 σεζόν για να ακολουθήσει η Γκόζτεπε στη Σμύρνη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε στις εθνικές ομάδες της Τουρκίας φτάνοντας μέχρι την Εθνική που την οδήγησε στην τελική φάση του Euro 1996. Η μοίρα του όμως ήταν και ως προπονητής συνυφασμένη με τη Γαλατά.

Γαλατά: Η ομάδα της καρδιάς του

Από το 1996 έως το 2000 κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, αλλά κυρίως το κύπελλο UEFA (κόντρα στην Άρσεναλ με 4-1 στα πέναλτι) χαρίζοντας στην Τουρκία τον πρώτο (και μοναδικό έως τώρα) ευρωπαϊκό της τίτλο.

Η ιταλική περιπέτεια

Έφυγε το 2000 για την Ιταλία αναλαμβάνοντας τη Φιορεντίνα. Στους βιόλα αγαπήθηκε από τον κόσμο λανσάροντας ένα επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου, αλλά η αδυναμία της διοίκησης να κάνει μεταγραφές τον οδήγησαν στην αποχώρηση για τον ιταλικό Βορρά και τη Μίλαν.

Υπέγραψε διετές συμβόλαιο, παρουσίασε και πάλι ένα σύνολο με επιθετική φιλοσοφία αλλά μετά από πέντε μήνες τα φτωχά αποτελέσματα τον έστειλαν στο ταμείο ανεργίας.

Terim_Milan
Ο Τερίμ ανάμεσα σε Ιντσάγκι, Πίρλο, Ρούι Κόστα και Μαλντίνι στην παρουσίαση του από τη Μίλαν.

Όχι για πολύ καθώς επέστρεψε στην «Τζιμ Μπομ» το 2002 μένοντας για δύο χρόνια χωρίς την παραμικρή επιτυχία.

Η τρίτη του θητεία στην αγαπημένη του ομάδα ξεκίνησε το 2011 κατακτώντας τον τίτλο αμέσως, ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2013 ενημερώθηκε εν μέσω της προπόνησης ότι απολύεται.

Νέα επιστροφή το 2017, νέο σερί τίτλων (17-18, 18-19) και νέο συμβόλαιο το οποίο δεν ολοκληρώθηκε καθώς τον Ιανουάριο του 2022 απολύθηκε με τον ίδιο να δηλώνει πως αυτή ήταν η τελευταία φορά που προπόνηση τη Γαλατά.

Στην Ιταλία, όπου διετέλεσε προπονητής της Μίλαν και της Φιορεντίνα (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) τον αποκαλούν «Grande Terim» (ο μεγάλος Τερίμ).

12977201

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Η δεύτερη μεγάλη του αγάπη ήταν η Εθνική ομάδα της Τουρκίας στην οποία διετέλεσε προπονητής τρεις φορές. Αφού έμεινε για τρία χρόνια (1990-1993) βοηθός του Γερμανού Σεπ Πιόντεκ, τον διαδέχθηκε οδηγώντας την Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro (1996).

Το 2005 επέστρεψε αλλά αποκλείστηκε από το Μουντιάλ της Γερμανίας, ωστόσο το 2008 την οδήγησε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για να παραιτηθεί το 2009.

Ο απίστευτος καβγάς και το αντίο

Τέσσερα χρόνια αργότερα (2013) γύρισε ξανά για να λύσει τη συνεργασία του το 2017 όταν πρωταγωνίστησε σε έναν απίστευτο καβγά στο τουριστικό θέρετρο Αλάτσατα στην περιοχή της Σμύρνης.

Ο γαμπρός του, Αχμέτ Μπαράν Τσετίν, ήταν ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου και είχε μία πολύχρονη κόντρα με τον ιδιοκτήτη του γειτονικού μαγαζιού για έναν… τοίχο. Ο «γείτονας» ήταν ο Σελαχαντίν Αϊντογλου, πρώην πρόεδρος της Άνταν Σπορ και ανώτατο στέλεχος της τουρκικής Ομοσπονδίας.

Όταν Τσετίν και Αϊντογλου λογομάχησαν για τον τοίχο, ο Τερίμ πήρε οργισμένος τηλέφωνο τον τελευταίο και τον απείλησε αλλά δεν έμεινε στα λόγια. Το ίδιο βράδυ ταξίδεψε οδικώς από την Αλικαρνασό (Μπόντρουμ) και συνοδευόμενος από τέσσερις κυρίους έκαναν γυαλιά καρφιά το «αντίπαλο» μαγαζί στέλνοντας τον Αϊντογλου και τέσσερις υπαλλήλους του στο νοσοκομείο.

Μία εβδομάδα αργότερα η Ομοσπονδία της Τουρκίας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους «για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο».

Ντοκιμαντέρ στο Netflix

Οι επιτυχίες, η έντονη προσωπικότητα του, αλλά και η αναγνωρισιμότητα του τον έφεραν κεντρικό πρωταγωνιστή στο ντοκιμαντέρ του Netflix στο ντοκιμαντέρ όπου ο ίδιος αφηγείται το ποδοσφαιρικό του ταξίδι, με πινελιές από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά και τη ζωή του εκτός ποδοσφαίρου.

Η οικογενειακή του κατάσταση

Είναι παντρεμένος με την Φούλια Τερίμ και έχουν δύο κόρες τη Μερβέ και την Μπούσε.

Αυτοκράτορας και Βοναπάρτης

Το «παρατσούκλι» που τον ακολουθεί είναι το «Αυτοκράτορας, δεδομένου ότι είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Τουρκίας.

Ωστόσο οι άσπονδοι φίλοι τον φωνάζουν «Βοναπάρτη» γιατί «κι οι δύο έχουν διογκωμένο εγωισμό, το ίδιο ύψος και πέρα από μεγάλες νίκες, γνώρισαν και τρομερές ήττες»

Σχετικά Άρθρα