Παναγία των Παρισίων: Αντιδράσεις κατά του Μακρόν για τον “νέο” ναό -Βανδαλισμό καταγγέλλουν οι πολίτες

Παναγία των Παρισίων: Αντιδράσεις κατά του Μακρόν για τον “νέο” ναό -Βανδαλισμό καταγγέλλουν οι πολίτες

Οι Παριζιάνοι αδημονούν για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων, αλλά δεν λείπουν οι αντιδράσεις από μερίδα πολιτών οι οποίοι επικρίνουν το όραμα του Μακρόν για το εμβληματικό μνημείο της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες πολίτες υπογράφουν αίτηση αμφισβήτησης της υποστηριζόμενης από τον Μακρόν αποκατάστασης που θα προσέθετε σύγχρονο σχεδιασμό στο κτίριο, γράφει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Το σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, για την αντικατάσταση των βιτρό παραθύρων στα παρεκκλήσια του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων με σύγχρονες δημιουργίες επικρίθηκε ως «βανδαλισμός».

Η αίτηση υπογράφηκε από περισσότερους από 120.000 ανθρώπους για τη διατήρηση των αρχικών παραθύρων. Οι επικριτές λένε ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτιρίου που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Η ιδέα για την Παναγία των Παρισίων
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καθεδρικό ναό του 13ου αιώνα αυτόν τον μήνα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια στο νότιο κλίτος θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα βιτρό παράθυρα που θα επιλεγούν σε διαγωνισμό.

Η ιδέα φέρεται να προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ο οποίος έγραψε στο Ελιζέ, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει το κράτος να αναθέτει μια σειρά από έξι νέα παράθυρα.

Ο Μακρόν απάντησε ότι η ιδέα είχε την πλήρη έγκρισή του. Τα παράθυρα που προσδιορίστηκαν προς αντικατάσταση, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ , ο οποίος πρόσθεσε επίσης το καμπαναριό στα μέσα του 19ου αιώνα, δεν επλήγησαν από τη φωτιά και θα εκτεθούν σε ένα νεοσύστατο Μουσείο της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο πρόεδρος.

122.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση κατά του σχεδίου Μακρόν
Τώρα, περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση που ξεκίνησε πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, ζητώντας να παραμείνουν τα αυθεντικά παράθυρα.

«Τα βιτρό παράθυρα της Παναγίας των Παρισίων που σχεδίασε ο Βιολέ-λε-Ντυκ, δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Πρόκειται για ένα γνήσιο δημιούργημα που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστό στις γοτθικές καταβολές του καθεδρικού ναού», αναφέρεται.

Ο Ντιντιέ Ράικνερ, ο ιδρυτής και εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού La Tribune de l’Art που δημιούργησε την αίτηση, δήλωσε ότι μια πολύ καλύτερη σύγχρονη χειρονομία θα ήταν να παραγγείλει νέα παράθυρα για τον βόρειο πύργο του καθεδρικού ναού, όπου η μάχη των πυροσβεστών για τη διάσωση του οικοδομήματος ήταν πιο σκληρή.

«Θα είχε έναν υπέροχο συμβολικό ρόλο: Στον βόρειο πύργο, όταν καταπολεμούσαν τη φωτιά που απειλούσε να ρίξει τις καμπάνες και τον ίδιο τον καθεδρικό ναό, οι πυροσβέστες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν το μνημείο».

«Αποτίοντας φόρο τιμής στους πυροσβέστες, φέρνοντας νέα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων χωρίς να βανδαλιστεί το έργο του Βιολέ-Λε-Ντυκ, δίνοντας στους μελλοντικούς επισκέπτες περισσότερα να δουν. Αυτή η κοινή λογική λύση θα μπορούσε να τους ικανοποιήσει όλους», σημείωσε.

Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά, ο Μακρόν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν υπέρ μιας «σύγχρονης χειρονομίας» στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μετά τη σφοδρή αντίθεση του κοινού, ο πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα. Η νέα κορυφή ύψους 96 μέτρων, που τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο, μοιάζει πανομοιότυπη με εκείνη που καταστράφηκε από τις φλόγες.

Ο καθεδρικός ναός αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Σχετικά Άρθρα