Βηθλεέμ: Χριστούγεννα με ”Θείο βρέφος σε θερμοκοιτίδα” έξω από το ναό της Γέννησης – Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

Βηθλεέμ: Χριστούγεννα με ”Θείο βρέφος σε θερμοκοιτίδα” έξω από το ναό της Γέννησης – Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

Άδεια από προσκυνητές η Βηθλεέμ, αλλά με έντονους συμβολισμούς και μηνύματα τερματισμού της αιματοχυσίας στη Γάζα, παραμένει στο επίκεντρο της χριστουγεννιάτικης επικαιρότητας, όπως και η Ουκρανία που φέτος για πρώτη φορά συγχρονίζεται σε Χριστούγεννα την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, αψηφώντας τη Μόσχα όπου τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν στις 7 Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν γι’ αυτή τη γη, είναι πολύ δύσκολο να γιορτάζεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», είπε η Νικόλ Ναζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, από την έρημη πλατεία Μάνγκερ της Βηθλεέμ.

Έξω από το Ναό της Γεννήσεως, βρίσκεται το θείο βρέφος μέσα σε θερμοκοιτίδα. Το δημιούργημα Παλαιστίνιας εικαστικού συμβολίζει όλα βρέφη που πέθαναν στα νοσοκομεία της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως, φέτος δεν στήθηκε φάτνη: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.  «Δεν θέλουμε κατάπαυση του πυρός. Θέλουμε τέλος στις εχθροπραξίες», τόνισε ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Πιερ Μπατίστα Πιτσαμπάλα.

Η κατάσταση, υγειονομική και ανθρωπιστική, στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική και διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς η βοήθεια που φτάνει είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2,3 εκατ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου διατρέχει κίνδυνο να υποστεί οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό. Και αυτό παρά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό της Γάζας, αλλά, έπειτα από τις πιέσεις των ΗΠΑ χωρίς να γίνεται λόγος για κατάπαυση πυρός, που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μέσω X (πρώην Twitter).

Ο διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός

Έπειτα από αποστολές του Οργανισμού την εβδομάδα που πέρασε στα νοσοκομείο Αλ-Σίφα και Αλ-Αχλί στη βόρεια Γάζα, τα οποία υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές, τα στελέχη του ΠΟΥ περιέγραψαν «αφόρητες» εικόνες: ασθενείς εγκαταλελειμμένους, ακόμα και μικρά παιδιά, καθώς δεν μπορούν πλέον να τους προσφερθούν ούτε περίθαλψη, ούτε καν φαγητό και νερό.

Πολλά νοσοκομεία, παρότι θεωρητικά προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα της σύρραξης, με τον ισραηλινό να υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει διανοίξει υπόγειες σήραγγες κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις ως κέντρα διοίκησης. Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία.

Ως την 20ή Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κατέγραψε 246 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας και ασθενοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 582 νεκρούς και 748 τραυματίες.

Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Πολεμική Αεροπορία του βασιλείου έριξε από αέρος βοήθεια για τους περίπου 800 ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε «αποθήκη όπλων πλάι σε σχολεία, ισλαμικό τέμενος και ιατρικό κέντρο», όπου βρίσκονταν, κατ’ αυτόν, «ζώνες με εκρηκτικά προσαρμοσμένες για παιδιά, δεκάδες οβίδες για ολμοβόλα, εκατοντάδες χειροβομβίδες και υλικό αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών».

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως συνέλαβε «πρόσωπα που υπήρχαν υποψίες πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» και ότι «όσοι αποδεικνύεται ότι δεν ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες αφήνονται ελεύθεροι».

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι, κατήγγειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως υπέστησαν βασανιστήρια, κάτι που διέψευσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διενεργήσει έρευνα για τις συλλήψεις.

Σχετικά Άρθρα