Μεταλλωρύχοι για το εργατικό δυστύχημα στο Καβαλλάρι: ”Ακόμη ένας νεκρός στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης”
Tην έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας για τις κακές συνθήκες εργασίας, με αφορμή το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα με θύμα 55χρονο εργαζόμενο. Παραθέτει μάλιστα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ακόμη ένας νεκρός εργάτης στο βωμό του κέρδους των λατομικών επιχειρήσεων και της «ανάπτυξης». Βλάντ Γκεόην Πέμπτη 21/12/2023 στις 12 το μεσημέρι, στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης όπως ανέφερε και το ΕΚΘ. Ο 55χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από μάρμαρα στην επιχείρηση, που δούλευε, με συνέπεια να μετακομιστεί σοβαρά τραυματισμένος στο ΑΧΕΠΑ, όπου και εξέπνευσε λίγο μετά.
Ο άτυχος συνάδελφος μας εργαζόταν ως χειριστής γερανού τα τελευταία 12 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων είχε υποστεί άλλους δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Στον ίδιο εργασιακό χώρο φαίνεται ότι έχουν συμβεί και άλλοι τραυματισμοί, αλλά οι εργαζόμενοι δεν τολμούν να τα αναφέρουν.
Για την επιχείρηση ήταν ένα ακόμα αναλώσιμο εξάρτημα στην μηχανή του κέρδους τους.
Η ΟΜΕ επισημαίνει πως: «έχει επανειλημμένως θίξει και καταγγείλει την εγκληματική έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στα Υπουργεία Ενέργειας και Εργασίας, για την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας στα Μεταλλεία Λατομεία όχι μόνο δεν βελτιώθηκε τίποτα, αλλά η υποστελέχωση συνεχίζεται με αποτέλεσμα να έχουμε επιστρέψει σε εργασιακό μεσαίωνα με πολλά θύματα με σακατεμένους και σκοτωμένους εργάτες.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αδιάψευστα στοιχεία των θυμάτων εργατών, όπου για το 2022, ήταν μία τραγική χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στη χώρα μας. Καταγράφηκαν συνολικά 104 νεκροί εργαζόμενοι (με 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο και 57 το τρίτο) και 142 σοβαρά τραυματίες.
Η κατάσταση το 2023 έχει επιδεινωθεί δραματικά. Κάθε τετράμηνο καταγράφονται περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του, οπότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 2023 έχουμε διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία. Στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους, αλλά πολλοί από αυτούς είτε καταλήγουν αργότερα, είτε ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους σακατεμένοι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2020 έχασαν τη ζωή τους 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.
Η Ομοσπονδία εκτιμά πως την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αναμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, “η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας με τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζονται από την Κυβέρνηση, δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας”, που είναι και η πραγματική αιτία των όλης αυτής της μακάβριας κατάστασης των δολοφονηθέντων εργατών.
Το νέο εργατικό δυστύχημα σηματοδοτεί την κορύφωση των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων, που αθροίζονται σε 179 μέσα στο 2023. Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει ποτέ καταγραφεί. Αύξηση έχει καταγραφεί και Ευρωπαϊκά με την Ελληνική αύξηση να είναι διπλάσια της Ευρωπαϊκής».