Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.: Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων με αιχμή το μισθολογικό

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.: Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων με αιχμή το μισθολογικό

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) αναφέρεται στις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 14 Δεκεμβρίου 2023, και προεξαγγέλλει απεργιακή κλιμάκωση διεκδικώντας αναβαθμίσεις στις μισθολογικές απολαβές. 

Στην αναλυτική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους είναι «επιβεβλημένες» οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις της «απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό των πενιχρών αυξήσεων 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης και οι οποίες δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις απώλειες των τελευταίων 10 χρόνων», καθώς και για τις «εξευτελιστικές αμοιβές των εφημεριών». 

Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ήταν η εκτίμηση της 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στις 29-30 Νοέμβρη, η οποία κρίθηκε «επιτυχημένη», και ο προγραμματισμός δράσης του επόμενου διαστήματος. 

«Η συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Υπήρξαν τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική και λειτούργησαν μόνο με τους εφημερεύοντες γιατρούς. Ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή στην απεργία νέων συναδέλφων, αγροτικών και ειδικευόμενων που έδωσαν πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνονται τα εξής για το επόμενο διάστημα: 

«Αυτά ακριβώς τα ποιοτικά στοιχεία ήταν που αφόπλισαν την κυβέρνηση και δεν της επέτρεψαν να χλευάσει τις κινητοποιήσεις μας, κάνοντας λόγο για απεργία χωρίς απεργούς, όπως έχει επιχειρήσει στο παρελθόν. Η απεργία «ενόχλησε». Απόδειξη ότι υπήρξαν διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών, όπως π.χ. στην Πέλλα, που έκαναν αλχημείες και επιχείρησαν να συμψηφίσουν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων υγειονομικών που ήταν μικρότερα, για να εμφανιστούν μειωμένα

Φυσικά η εικόνα δεν ήταν ίδια σε όλες τις Ενώσεις. Αυτό σε ένα βαθμό είναι αντικειμενικό δεδομένου ότι  υπάρχουν τμήματα και κλινικές που λειτουργούν έτσι και αλλιώς με προσωπικό ασφαλείας… 

Η απεργία κρίθηκε επιβεβλημένη για να δοθεί συνέχεια στις αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που είχαν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα. Για να δοθεί συνέχεια στις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις, π.χ. στην Κρήτη για την υπεράσπιση του Βενιζέλειου,  αλλά και σε άλλες πόλεις. Για να βρει αγωνιστική διέξοδο η συσσωρευμένη και ολοένα και περισσότερο διογκούμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό των πενιχρών αυξήσεων 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της ΝΔ και οι οποίες δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις απώλειες των τελευταίων 10 χρόνων, η οργή για την εξευτελιστικές αμοιβές των εφημεριών. Για να δοθεί απάντηση στην  εγκληματική πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και κλινικών, της παράδοσης κρίσιμων υποδομών στα επιχειρηματικά συμφέροντα του δημόσιου συστήματος υγείας, της εμπορευματικής λειτουργίας του ίδιου του δημόσιου συστήματος υγείας. Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων συμβασιούχων».

Γιατί είναι επιβεβλημένη η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα

«Η προειδοποιητική 48ωρη απεργία είναι παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Απαιτείται υπομονή, επιμονή, αντοχή και σταθερό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει τα αιτήματα μας για να μην κινδυνεύσει η «δημοσιοοικονομική σταθερότητα» και η «απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» την ίδια περίοδο που: 

·         Ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 6 δις ευρώ, το 1ο δεκάμηνο του 2023. 

·         Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ – ο συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 130 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας – καθαρά κέρδη 10,41 δις το 2022). 

·         Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει νέα εκτίναξη της φοροληστείας κατά 6,2 δις ευρώ. 

·         Για τους επιχειρηματικούς ομίλους που πληρώνουν μόνο το 5% των συνολικών φόρων (εμείς πληρώνουμε το 95%) προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δις στις οποίες προστίθενται επιδοτήσεις 3,6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

·         Εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα καπιταλιστικά κέρδη – που μαζί ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών οι οποίες δεν πληρώνουν φόρο από το 2014, αν και τα καθαρά κέρδη τους ξεπέρασαν τα 3 δις το 2023. 

Η αύξηση μόλις 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, κίνηση στην οποία η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει κάτω και από την πίεση της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης, είναι εμπαιγμός για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι αντοχές της Οικονομίας δεν επιτρέπουν τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των εφημεριών, την αυτοτελή φορολόγησή τους, τη θέσπιση του αφορολόγητου για τις υπερβάλλουσες εφημερίες, αλλά επιτρέπουν την προκλητική αύξηση 50% στους μισθούς των golden boys, των διοικητών και των υποδιοικητών για να τρέξουν τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας σε Ανώνυμες Επιχειρήσεις.  

Είναι κατανοητό ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας δε θα είναι έργο μιας πράξης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική της. Άλλο τόσο αποφασισμένοι όμως είμαστε και εμείς…». 

Η ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καταλήγει αναφέροντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθοριστεί η ημερομηνία της νέας απεργίας, ενώ τονίζει ότι η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά. 

Σχετικά Άρθρα