Ευρωβαρόμετρο: Η θλιβερή πραγματικότητα για την οικονομική κατάσταση των ελλήνων
Άλλη μια θλιβερή πρωτιά καθώς οι Έλληνες πολίτες είναι στην χειρότερη θέση από όλες τις χώρες τις ΕΕ στην δυνατότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη θέση της ανέχειας, με τεράστια διαφορά από την δεύτερη, στο ποσοστό όσων δυσκολεύονται στο τέλος του μήνα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο.
Το ποσοστό των ανθρώπων στην Ελλάδα με δυσκολία πληρωμών των λογαριασμών τους στο τέλος του μήνα αγγίζει το 86%. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 64% και η Κύπρος με 63%.
Στις χαμηλότερες θέσεις η Φινλανδία με 20%, η Δανία με 8% και η Σουηδία με 7%.
Σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό βιοτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί.
Ακολούθως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 73% πιστεύει πως το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί του χρόνου, το 24% πιστεύει πως δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε αλλαγή, ούτε επίπτωση στο βιοτικό του επίπεδο, το 2% θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί και το 1% δεν έδωσε καμία απάντηση.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν, το τελευταίο έτος, δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, το 50% απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές, το 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.
Στην ίδια ερώτηση, το 62% των πολιτών άλλων κρατών μελών απαντούν πως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πληρωμή των λογαριασμών, το 28% λέει ότι αντιμετωπίζει κατά καιρούς, το 9% αναφέρει πως τις περισσότερες φορές έχει ζητήματα στην διαχείριση των οικονομικών του και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, η ίδια ερώτηση έγινε στους πολίτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι χώρες με την μικρότερη αδυναμία πληρωμής είναι η Σουηδία με 6%, η Δανία με 7% και η Φινλανδία με 20%.
Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες δέκα χώρες με την μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής είναι:
- 86% Ελλάδα
- 64% Πορτογαλία
- 63% Κύπρος
- 59% Βουλγαρία
- 57% Ιταλία
- 57% Ρουμανία
- 55% Ιρλανδία
- 53% Κροατία
- 37% Λετονία
- 36% Γαλλία
Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο τους, το 58% των Ελληνών πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 33% θεωρούν πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 7% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο και το 2% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 46% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 38% θεωρούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα και το 3% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί η εθνική οικονομία, το 66% των Ελληνών πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 52% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 31% θεωρούν ότι θα είναι ίδια η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση και το 4% δεν απάντησε στην ερώτηση.