Το “κρυφό” μήνυμα Μητσοτάκη στο υπουργικό – Ποια είναι η βασική επιδίωξη για τη νέα χρονιά
Να καταστήσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023 ως επιταχυντή μεγάλων μεταρρυθμίσεων για το 2024 επιδίωξε ο πρωθυπουργός. Στην χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός θέλησε να δώσει το στίγμα πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και στους φιλόδοξους στόχους, που θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στην τετραετία.
«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά μια χρονιά και με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβουλίο του έτους δείχνει πως βασική επιδίωξη του είναι να αφήσει πίσω την προηγούμενη χρονιά που σημαδεύτηκε απο μεγάλες κρίσεις όπως για παράδειγμα οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στο Ισραήλ κ.α και να μπεί με το «δεξί» στην νέα χρονιά που έρχεται.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως η χρονιά των μεγάλων κρίσεων εκπνέει και έρχεται η νέα χρονιά των τολμηρών μεταρρυθμίσεων κόντρα σε διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις.
Υπο αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει «ποδαρικό» στο νέο έτος με μια σειρά νομοσχεδίων που θα έχουν έντονο μεταρρυθμιστικό άρωμα και θα υλοποιούν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως είναι το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».
- Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό στη χώρα μας βασίζεται στο άρθρο 28 και η αρχή θα γίνει με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια.
Το πτυχίο του μη κρατικού πανεπιστηµίου θα αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών και για διορισµό στο ∆ηµόσιο, εφόσον το πανεπιστήμιο πληροί τα αναγκαία κριτήρια.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η «μητέρα των μαχών» θα δωθεί στο πεδίο της οικονομίας και για αυτό το σκοπό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επικεντρώσει τις προσδοκίες του στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
- Στην χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης:
«Μια μακρά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία για την Ελλάδα. Ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό. Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από ένα πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».