Ρεπορτάζ libre:”Βράζουν” οι αστυνομικοί με τα νέα μέτρα -“Δεν έχουμε θέση στα γήπεδα”- “Οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους”

Ρεπορτάζ libre:”Βράζουν” οι αστυνομικοί με τα νέα μέτρα -“Δεν έχουμε θέση στα γήπεδα”- “Οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους”

Μετά τα αιματηρά επεισόδια με χούλιγκαν και τον πρόσφατο τραυματισμό αστυνομικού στον αγώνα βόλει Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ανακοινώθηκαν σειρά νέων μέτρων -κάποια αμφιλεγόμενα και επαναλαμβανόμενα- για την πάταξη της οπαδικής βίας, με πρώτο τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών της Super league από 1 μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και στις ομάδες Β των συλλόγων της Super League 1 που συμμετέχουν στη Super League.

Οι ανακοινώσεις και τα μέτρα που ακολούθησαν προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο από τους πολίτες, οι οποίοι μαζικά αποκλείονται από την αγαπημένη τους συνήθεια, όσο και από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε:

  • «Θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή των προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά».

Η εμπλοκή των αστυνομικών στα γήπεδα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, έχει προκαλέσει αναβρασμό στους συνδικαλιστικούς κύκλους του σώματος, με τους αστυνομικούς να διατρανώνουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό. Μάλιστα, επισημαίνουν πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπεύθυνες για την ασφάλεια των γηπέδων είναι ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας, τις οποίες πληρώνουν οι ίδιες οι ιδιοκτήτριες ομάδες. Η αστυνομία επεμβαίνει μόνο όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Μιλώντας στο libre, o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, τονίζει πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αναφέρουν ότι η αστυνομία θα σταματήσει να είναι στον έλεγχο μέσα στα γήπεδα κι αυτό είναι τραγικό. Η αστυνομία πρέπει να είναι σε τμήματα τάξης και ασφάλειας, να προστατεύει τον πολίτη από την εγκληματικότητα. Γιατί, για παράδειγμα, να είναι στον έλεγχο των αστυνομικών οι κάμερες και να μην έχουν οι ΠΑΕ-ΚΑΕ υπαλλήλους που θα τις χειρίζονται και θα δίνουν εικόνα στην αστυνομία;».

  • «Το ζήτημα της οπαδικής βίας λύνεται με σκληρά μέτρα στους επιχειρηματίες των ομάδων, αλλά δεν τα βάζουν με αυτούς γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος. Οι επιχειρηματίες αυτοί δραστηριοποιούνται και στα ΜΜΕ» σχολιάζει με νόημα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Συμεωνίδης, μιλά επίσης στο libre, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης κι εξηγώντας γιατί οι αστυνομικοί δεν έχουν θέση μέσα στα γήπεδα.

  • «Η πολιτεία δε σκύβει πάνω μας, να μας ακούσει. Τα μέτρα που παίρνουν δε βοηθούν στην εξάλειψη της οπαδικής βίας. Είναι ασπιρίνη στον καρκίνο» αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η μοναδική λύση είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα ξέρει η ΠΑΕ ότι αν γίνει το παραμικρό, δε θα φταίει το σαμάρι που λέγεται αστυνομικός αλλά οι ίδιες και θα υποστούν τις συνέπειες, θα δείτε πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα».

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, οι ΠΑΕ βρίσκονται στο απυρόβλητο «για να αποφεύγον τις τιμωρίες. Βλέπουμε ότι όπου γίνονται επεισόδια, οι πρώτες ανακοινώσεις των ΠΑΕ είναι ότι φταίει η αστυνομία, για να μη δεχτούν ποινές από την αθλητική δικαιοσύνη».

Το δεύτερο αξιοσημείωτο, κατά τον ίδιο, είναι το οικονομικό κομμάτι κι εξηγεί:

  • «Όταν σε έναν αγώνα ντέρμπι, για παράδειγμα, είναι 300-400 αστυνομικοί, υπολογίστε το κοστολόγιο… Και τώρα ας δούμε το κοστολόγιο για 300 σεκιούριτι… Αυτές οι εταιρείες βγάζουν τόσο χρήμα στις πλάτες της ΕΛΑΣ, αλλά τι καλύτερο για εκείνους από το να έχουν 300 υπηρέτες δωρεάν;».

«Για εμάς το βασικό» συνεχίζει «είναι ότι όταν τόσοι αστυνομικοί πηγαίνουν σε ένα γήπεδο, τους στερείται η αστυνόμευση της πόλης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μιλιούνια αστυνομικών. Όταν στέλνουν τόσους πολλούς σε ένα γήπεδο, η πόλη μένει χωρίς περιπολικά κι αστυνομική δύναμη. Κι έχουμε δει ότι σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι σε έξαρση η υπόλοιπη εγκληματικότητα, γιατί για παράδειγμα οι ληστές ξέρουν ότι εκείνη την ώρα είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να πιαστούν, λόγω έλλειψης αστυνομικών στους δρόμους».

Ο κ. Συμεωνίδης, τέλος, αναφέρει πως οι αστυνομικοί «εκτελούμε εντολές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάμε στα γήπεδα δεν είναι στο χέρι μας να μην πάμε». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα συνεχίσουν να πιέζουν «για να γίνει αυτό που πρέπει κι όχι αυτό που θέλουν κάποιοι». «Θα δούμε πώς μπορούμε να πιέσουμε, αλλά ποτέ εις βάρος των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε εμείς δηλαδή να κάνουμε απεργία και να στερήσουμε από τους συμπολίτες μας την ασφάλεια επειδή η πολιτεία δε σκύβει πάνω στα προβλήματά μας»

Το αίτημα για βαρέα και ανθυγιεινά

Η πρόσφατη θανάσιμη καταδίωξη στον Ασπρόπυργο που είχε ως αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του φέρνει όμως στην επιφάνεια και ένα άλλο ζήτημα. Την επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος και το γεγονός ότι δεν εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μάλσιστα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αστυνομικών ξεχώριζαν τα πανό που έγραφαν και καλούσαν επιτακτικά την κυβέρνηση να εντάξει το επάγγελμα στο καθεστώς βαριάς και επκίνδυνης εργασίας.

  • «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ στην Ελλάδα να υπάρξει κυβέρνηση που θα αναδείξει επίσημα και θα αναγάγει το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο. Το υπογράφω. Αν βρεθεί, θα βγω να ζητήσω συγγνώμη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης βγήκε τώρα και το είπε, αναγνώρισε ότι είναι, είπε δηλαδή το αυτονόητο. Τι απομένει; Να το επισημοποιήσει. Δεν πρόκειται να το κάνει» σχολιάζει ο Χρήστος Συμεωνίδης.

Αξίζει, τέλος, αναφορικά με τα μέτρα να σταθούμε και στο κομμάτι που αφορά τις λέσχες φιλάθλων. Με κυβερνητική εντολή, αναγνωρίζεται πλέον η ύπαρξη μίας και μόνο λέσχης, της οποίας την εποπτεία θα έχει η ΠΑΕ. Το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο.

Με κυβερνητική απόφαση το 2023 κλείνουν οι Σύνδεσμοι σε όλη τη χώρα.

  • To ίδιο είχε ανακοινωθεί και τον Φεβρουάριο του 2022 επί Υπουργίας Θεοδωρικάκου.
  • Το ίδιο είχε ανακοινωθεί και τον Ιανουάριο του 2020, από τον Υφυπουργό Αυγενάκη.
  • Κι αν πάμε πιο πίσω, το ίδιο είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2015 επί Υπουργίας Κοντονή
  • αλλά και το 2007 με Υφυπουργό τον Ιωαννίδη.

Το πρόβλημα της οπαδικής βίας, αυτό καθαυτό, θα μπορούσαν να το λύσουν οι ίδιες οι ΠΑΕ. Θέλουν, όμως;

Σχετικά Άρθρα