Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για ταξίδια το 2024
Το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και το Αφγανιστάν είναι από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για να επισκεφθεί κανείς το 2024, αναφέρει η Daily Mail. Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο διαδραστικό χάρτη που δείχνει πού είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες απειλές για την ασφάλεια με βάση τον κίνδυνο πολιτικής βίας, κοινωνικών αναταραχών, μικροεγκλημάτων και, φέτος, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ανάμεσα στα ασφαλέστερα μέρη για να επισκεφθεί κανείς είναι η Γροιλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, με την εταιρεία συμβούλων International SOS να αναφέρει ότι οι απειλές ασφαλείας εκεί είναι «ασήμαντες».
Αντίθετα, χώρες όπως η Λιβύη, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Ουκρανία και το Ιράκ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων για επίσκεψη, με τα έθνη αυτά να κατατάσσονται ως χώρες με «ακραίο» κίνδυνο ασφάλειας.
Η International SOS επεσήμανε ότι οι «νέες και εξελισσόμενες συγκρούσεις» στη Γάζα, το Λίβανο, τη Ρωσία και σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου για τα εν λόγω έθνη.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Αυτός ο χάρτης δείχνει τις χώρες κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τους κινδύνους ασφαλείας, με τους ασήμαντους να σημειώνονται με πράσινο χρώμα, τους χαμηλούς με κίτρινο, τους μέτριους με πορτοκαλί, τους υψηλούς με κόκκινο και τους ακραίους με σκούρο μωβ.
Στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Βενεζουέλα, Ονδούρα και Αϊτή, ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ταξιδιωτών κρίνεται ως «υψηλός» μετά από συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των ταραχών.
Αντίθετα, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισλανδία χαρακτηρίζονται ως χώρες με χαμηλό κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων και ζητημάτων ασφαλείας, που σημαίνει ότι είναι οι πιο ασφαλείς – μαζί με χώρες όπως η Ελβετία και η Γροιλανδία.
Όσον αφορά την υγεία, οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων ή ασθενειών περιλαμβάνουν τα αφρικανικά έθνη Νίγηρας, Σουδάν, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σομαλία και Σιέρα Λεόνε.
Η Υεμένη χαρακτηρίστηκε επίσης χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την υγεία μαζί με το Ιράκ, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.
Στο αντίθετο άκρο της κατάταξης, τα μέρη με χαμηλό κίνδυνο ασθένειας είναι τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Αυτός ο χάρτης δείχνει τις χώρες κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τον ιατρικό κίνδυνο, με τον χαμηλό να σημειώνεται με πράσινο χρώμα, τον μέτριο με κίτρινο, τον μεταβλητό με ανοιχτό μωβ, τον υψηλό με πορτοκαλί και τον πολύ υψηλό με κόκκινο.
Με τον χάρτη κινδύνου 2024, η International SOS αναφέρει ότι στοχεύει να παρέχει «καλύτερη κατανόηση της ευρύτερης κατάστασης ασφαλείας σε χώρες από τις οποίες μπορεί να ταξιδεύουν ή να εργάζονται οι εργαζόμενοι».
Ο χάρτης «συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τον μετριασμό των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοί τους», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων.
Η Sally Llewellyn, διευθύντρια παγκόσμιας ασφάλειας της International SOS, δήλωσε: «Για το επόμενο έτος, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αναταραχή και η πολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον χάρτη με το Σαχέλ, τμήματα της Μέσης Ανατολής και την Ουκρανία στην κατηγορία “υψηλού” ή “ακραίου” κινδύνου ασφαλείας. Η International SOS συνεχίζει να υποστηρίζει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ άλλων με την παροχή επαληθευμένων πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό τους ή με την υποστήριξη εκκενώσεων όπου χρειάζεται.Φέτος, για πρώτη φορά, η International SOS συμπεριέλαβε μια κατηγορία που εστιάζει στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα έθνη όλου του κόσμου».
Η International SOS δήλωσε ότι «βλέπει μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των προειδοποιήσεων που σχετίζονται με το κλίμα που εκδίδονται για τους πελάτες, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Αυτός ο χάρτης δείχνει τις χώρες κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής, πολύ χαμηλός με ανοιχτό μωβ χρώμα, χαμηλός με ανοιχτό ροζ χρώμα, μέτριος με κόκκινο χρώμα, υψηλός με μωβ χρώμα, πολύ υψηλός με σκούρο μωβ χρώμα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή θεωρείται «χαμηλός», αλλά σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία, ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός».
Ενώ ο κίνδυνος που ενέχει η κλιματική αλλαγή είναι «χαμηλός» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η International SOS επεσήμανε πώς ο καύσωνας «Κέρβερος» του φετινού καλοκαιριού προκάλεσε καταστροφές στην ήπειρο.
Οι θερμοκρασίες έφταναν σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για μέρες, με τους τουρίστες να λιποθυμούν στη Ρώμη λόγω της ζέστης.