Ρεπορτάζ libre: Σε ιδιώτες το ταμείο της Ακρόπολης – “Βράζουν” οι εργαζόμενοι – Τι καταγγέλουν για τη σύμβαση, τι απαντά το Υπουργείο

Ρεπορτάζ libre: Σε ιδιώτες το ταμείο της Ακρόπολης – “Βράζουν” οι εργαζόμενοι – Τι καταγγέλουν για τη σύμβαση, τι απαντά το Υπουργείο

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρά σήμερα Τρίτη η ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων), κάνοντας λόγο, στο δελτίο τύπου με τίτλο «Ιδιωτική εταιρεία στα ταμεία και την είσοδο της Ακρόπολης», για αιφνιδιαστική ενέργεια του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία «συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να εκχωρήσουν με διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Ιδιωτικοποίηση του ταμείου της Ακρόπολης καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού προχωρώντας σε δυναμικές και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν μαζικά στα σχέδια της κυβέρνησης. 75 εργαζόμενοι της Ακρόπολης έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και η αρχιφύλακας Ελένη Φιλιππαίου. Η πρώτη απάντηση στις αντιδράσεις του φυλακτικού προσωπικού από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η άμεση απομάκρυνση της αρχιφύλακα από το πόστο της και τη μεταφορά της σε «κενή οργανική θέση στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Κεραμικού».

  • Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη αρχιφύλακας είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ και είχε τοποθετηθεί στην θέση από την οποία τώρα απομακρύνεται με απόφαση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ταμείο κι έλεγχος από ιδιωτική εταιρεία σημαίνει πανηγύρι χρημάτων. Θα κάνει ό,τι θέλει η εταιρεία ανεξέλεγκτα» σχολιάζει ο Τάκης Τσιντώνης, μέλος του ΔΣ της ΠΕΥΦΑ, μιλώντας στο libre.gr.

  • Το κυβερνητικό επιχείρημα πίσω από αυτή την απόφαση είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι στο μνημείο λόγω του πλήθους των επισκεπτών και η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τους αρχιφύλακες.

«Η υπουργός Πολιτισμού χρεώνει στην αρχιφύλακα την κακοδιαχείριση κι όχι στον εαυτό της, που πήγε να βάλει ζώνες (συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρες) στο μέσο της τουριστικής περιόδου, ενώ είχαν προπωληθεί εισιτήρια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Όντως η Ακρόπολη δεν άντεχε και είμαστε τυχεροί που δεν σκοτώθηκε και κανείς εκεί πάνω, αλλά πήγε κι έφτιαξε ζώνες στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ τα εισιτήρια είχαν ήδη κλειστεί ηλεκτρονικά χωρίς ζώνες. Πάει να φορτώσει την ευθύνη σε εμάς. Και σαν πρόσχημα χρησιμοποιεί το ότι η κα. Φιλιππαίου δεν έκανε σωστά τα πράγματα. Δηλαδή, μέσα στους 2000 αρχαιολόγους δεν υπήρχε κάποιος να την αντικαταστήσει κι έπρεπε να βάλει ιδιωτική εταιρεία;» διερωτάται.

Ουρές από τουρίστες στην είσοδο της Ακρόπολης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.

Ερώτημα ρητορικό, καθώς στη συνέχεια δίνει τη δική του απάντηση. «Αυτή είναι η πολιτική τους, να ιδιωτικοποιήσουν όλον τον πολιτισμό. Τον βλέπουν σαν προϊόν. Ξεκίνησαν από τα πέντε μουσεία που τα έκαναν Ιδιωτικού Δικαίου, συνέχισαν με αυτεπιστασίες σε ιδιώτες και τώρα προχωρούν στην Ακρόπολη και σύντομα εμείς πιστεύουμε πως αυτή η ιδιωτικοποίηση των ταμείων θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους χώρους που έχουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το ποιος θα ελέγχει την ανάδοχο εταιρεία. «Με ένα τμήμα επιθεώρησης στον ΟΔΑΠ διαλυμένο, ποιος θα την ελέγχει;» αναρωτιέται ο κ. Τσιντώνης, δηλώνοντας ρητά πως «θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και θα δούμε αν μπορούμε νομικά να προσβάλλουμε τον διαγωνισμό».

Στο πλευρό της ΠΕΥΦΑ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η ιδιωτικοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εγκυμονεί κινδύνους για τα δημόσια έσοδα και τα μνημεία».

Στο libre.gr μιλά ο Πρόεδρος του ΣΕΑ, Κώστας Πασχαλίδης. «Η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και η διαχείρισή τους ήταν πάντα υπόθεση των αρχαιοφυλάκων και του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων). Ο τρόπος, δηλαδή, που ελέγχεται και διασφαλίζεται η οικονομική διαχείριση από την είσοδο/έξοδο των επισκεπτών είναι θέμα των δημοσίων λειτουργών, σύμφωνα με το Σύνταγμα» αναφέρει, επισημαίνοντας πως «ακόμα κι όταν δεν την κάνουν (τη διαχείριση) δημόσιοι λειτουργοί –πχ συντηρητές που συντηρούν κειμήλια σε ιδιωτική συλλογή-, εποπτεύονται».

  • «Η ταμειακή λειτουργία είναι νευραλγικό κομμάτι και τα πρωτόκολλα είναι ρητά» τονίζει ο κ. Πασχαλίδης, υπογραμμίζοντας πως «όταν δίνεις σε εξωτερικούς εργολάβους την ταμειακή λειτουργία είναι σα να ομολογείς την αποτυχία σου να οργανώσεις μια λειτουργία».

Το ποσό που δίνεται στην ανάδοχο, όπως φαίνεται από το έγγραφο του διαγωνισμού, αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ, «ποσό σκανδαλώδες» όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΑ. «Με το 1/100 αυτού θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα, να έπαιρναν δηλαδή μηχανήματα –τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσαν- και το ανάλογο προσωπικό» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως το υπουργείο απέτυχε να διαχειριστεί την τεράστια αύξηση της τουριστικής ροής στη χώρα μετά το 2021 και πετά το μπαλάκι στους ιδιώτες, αντί να μελετήσει το θέμα και να φτιάξει με πολύ λιγότερο κόστος τη λειτουργία του αρμόδιου δημόσιου οργανισμού, που πιάστηκε απροετοίμαστος.

  • «Από το 2021 που έχουμε επανεμφάνιση της τουριστικής ροής στη χώρα και ολοένα και αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη, ο χώρος έφτασε στα όριά του. Δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τον τόσο κόσμο και ο ΟΔΑΠ δεν κατάφερε να φτιάξει ζώνες ωρών, ώστε να υπάρχει κατανομή των επισκεπτών και σ’ αυτό να υπολογίσουμε ότι υπάρχει και μία κακομαθημένη τουριστική πολιτική, όπου χωρίς οργάνωση εξυπηρετούνται όλοι» σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα