Τι σημαίνει η νέα σκληρή παρέμβαση Σαμαρά – Εμμένει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τους μετανάστες – Η “μάχη” της Βουλής

Τι σημαίνει η νέα σκληρή παρέμβαση Σαμαρά – Εμμένει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τους μετανάστες – Η “μάχη” της Βουλής

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η τροπολογία για τους μεανάστες που προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση Σαμαρά δεν θα αποσυρθεί. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι θα περάσει και με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Ουσιαστικά εξέφρασε τη γραμμή της κυβέρνησης η οποία νωρίτερα απαντούσε στον πρώην πρωθυπουργό και μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την τροπολογία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει “ως πόλος έλξης περισσότερων λαθρομεταναστών”. Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία απλώς θα βάλει τάξη “σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών”. Βγήκε δε υπό μία έννοια από τα… αριστερά στον κ.Σαμαρά, διερωτώμενος εάν είναι προτιμότερο οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν παράνομοι ή να εργάζονται νόμιμα και να πληρώνουν ασφάλεια.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ:

Ο κ. Γεωργιάδης υπολόγισε δε ότι η τροπολογία θα αφορά περίπου 28.000 άτομα. Τόνισε μάλιστα πως θα ελέγχεται το ποινικό τους μητρώο για να πάρουν άδεια εργασίας και άρα διαμονής. Αλλά και ότι εάν χάσουν την άδεια εργασίας, θα χάνουν και την άδεια διαμονής, άρα θα απελαύνονται.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις μεταναστών για να την υπερασπιστεί εκ δεξιών απέναντι στον κ.Σαμαρά, που κατηγόρησε ουσιαστικά τον κ. Μητσοτάκη για πολιτική ανοιχτών συνόρων. “Είναι δυνατόν ο ίδιος πρωθυπουργός, που κατηγορείται από όλη την αριστερά της Ευρώπης ως ο ιθύνων νους των pushbacks, να είναι ο πρωθυπουργός των ανοιχτών συνόρων;” διερωτήθηκε.

Τι σημαίνει το νέο χτύπημα Σαμαρά

Η χθεσινή σκληρή δήλωση με ακραία ρητορεία κατά της τροπολογίας για τους μετανάστες ασφαλώς δεν ήταν το πρώτο δεν ήταν το πρώτο “χτύπημα” του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και ασφαλώς ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η “επίμαχη” τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή δεν υπάρει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ. Ωστόσο ο Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναδείξει ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα. Τα μικρά ακραία δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) διαθέτουν τους βουλευτές (χρειάζονται 10) και έχουν κάθε λόγο να προκαλέσουν ονομαστική για ένα ζήτημα που αφορά το δικό τους ξενοφοβικό “γήπεδο”.

Ο πρώην πρωθυπουργός απαίτησε ουσιαστικά την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης για την χορήγηση άδειας παραμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών. Κατηγόρησε μάλιστα – με ακροδεξιά ρητορική- την κυβέρνηση ότι “νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες”.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του με την τροπολογία για τη «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών». Ο Σαμαράς χαρακτηρίζει την τροπολογία λανθασμένη και υποστηρίζει ότι «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!» Προσθέτει ότι η τροπολογία κατατίθεται «την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!» Και για να κάνει ακόμα πιο σκληρή την επίθεση στο κυβερνητικό μέτρο, υπογραμμίζει: «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Μαξίμου καθώς η προηγούμενη διαφοροποίηση Σαμαρά συνεπικουρούμενη από την τοποθέτηση Βορίδη ανάγκασε σε ελιγμό την κυβέρνηση το οποίο ανέβαλε για μετά τις ευρωεκλογές την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι ήταν διαφορετική η αρχική απόφασή του.

Πάντως αυτή τη φορά τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα έμμεσες αντιδράσεις δεν φαίνεται να υποχωρεί, ειδικά και κάτω υπό την πίεση της οικονομίας όταν στην αγορά υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. 

Από την άλλη πλευρά πάντως ούτε ο κ. Σαμαράς δείχνει να θέλει να υποχωρήσει θέλοντας να δείξει ότι παραμένει ένας ισχυρός ανεξάρτητος πόλος στη ΝΔ πραγματοποιώντας δυναμικές παρεμβάσεις.

Όσο για το ποια χαρακτηριστικά θα λάβει η τωρινή σύγκρουση αυτό θα φανεί τις επόμενες ώρες, αν και η διατήρηση από τη μία πλευρά της κεντρώας ρητορικής (Μητσοτάκης) όσο και της ακραίας (Σαμαράς) θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη και για τους δύο αλλά και για τη συγκράτηση τάσεων φυγής από ψηφοφόρους που κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πολιτική κατεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα