H Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων
Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το νέο σύνολο κανόνων του μπλοκ που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των εφημερίδων και την προώθηση του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.
Ο νέος νόμος θα εισάγει απαιτήσεις για τα μέσα ενημέρωσης να παρέχουν διαφάνεια όσον αφορά την ιδιοκτησία και τη χρηματοδότηση και θα αναγκάσει τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα σύστημα εποπτείας που θα εγγυάται τη συντακτική ελευθερία, μεταξύ άλλων και για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Απαιτεί επίσης ελέγχους στις συγχωνεύσεις και δημιουργεί ένα νέο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο που θα επιβλέπει όλα αυτά.
Σύμφωνα με το Politico οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεπέρασαν την Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο: μια συμφωνία σχετικά με τις διατάξεις του νόμου που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των δημοσιογράφων χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικό λογισμικό και άλλες μεθόδους για τον εντοπισμό και την πρόσβαση στις πηγές τους.
Το άρθρο θα πρέπει να «σέβεται» τις ευθύνες των χωρών, όπως ορίζονται στις Συνθήκες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε αρχικά μια εξαίρεση για τη διερεύνηση ορισμένων εγκλημάτων όπως η τρομοκρατία και η εμπορία ανθρώπων, οι πρωτεύουσες της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία, πίεσαν για μια μεγαλύτερη εξαίρεση στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ενώ οι νομοθέτες υποστήριξαν ισχυρότερες εγγυήσεις.
Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια νέα διατύπωση που έλεγε ότι το άρθρο θα πρέπει να «σέβεται» τις ευθύνες των χωρών, όπως ορίζονται στις Συνθήκες.
Η πρόταση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης και οι περιορισμοί της ανεξαρτησίας των συντακτών σε ορισμένα μέρη της ΕΕ.
Συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τις εθνικές κυβερνήσεις που φοβήθηκαν ότι ο νόμος θα έπληττε τις εξουσίες τους να εποπτεύουν τον τομέα των μέσων ενημέρωσης.