“Κρυφή” διάταξη για αυστηρές ποινές σε ΠΑΕ, παράγοντες και οπαδικό Τύπο εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα- Η εισήγηση στον πρωθυπουργό
Μία “κρυφή” διάταξη στο θεσμικό οπλοστάσιο που έχει εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένει το “πράσινο φως”, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου που θα ισχύσουν τα μέτρα διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτση.
Η διάταξη αφορά σε μία νέα δέσμη αυστηρών ποινών που θα αφορούν τις “εμπρηστικές” δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων, ομάδων αλλά και ανάλογα δημοσιεύματα του αθλητικού Τύπου που θα θεωρούνται βάσει του νέου αυτού πλαισίου ότι διεγείρουν σε οπαδική βία.
“Εάν, για παράδειγμα, ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας επιτεθεί κατά της διαιτησίας, πριν ή μετά από κάποιον αγώνα, και πει, για παράδειγμα, ότι “ο διαιτητής είναι πουλημένος”, ή υπονοήσει κάτι τέτοιο, αυτό θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις και αυστηρές ποινές”, έλεγε στο libre κυβερνητικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τις προτάσεις που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εισήγηση θα αποτελέσει την ύστατη, ίσως, απόφαση της κυβέρνησης, καθώς η εφαρμογή της θα βάλει φωτιά στις σχέσεις της με τις ΠΑΕ και με παράγοντες του ποδοσφαίρου που συνηθίζουν να εξαπολύουν τέτοιες φραστικές επιθέσεις. Ωστόσο, στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού θεωρούν πως οι ΠΑΕ και οι ιδιοκτησίες τους μαζί με τον ελεγχόμενο οπαδικό Τύπο διαμορφώνουν πολλές φορές πλαίσιο που παροτρύνει τις ομάδες των σκληρών οπαδών να προκαλούν επεισόδια, όπως αυτά στου Ρέντη που προκάλεσε τον τραυματισμό του αστυνομικού που αγωνίζεται να κρατηθεί στην ζωή στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Και συνδυαζουν, κατά τις πληροφορίες, όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ έξω από το κλειστό όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϋ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού με όσα είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο Πανθεσσαλικό. Άρα, λένε οι εισηγητές της αυστηρής διάταξης, το κλίμα της βίας είχε καλλιεργηθεί από τις δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων και δημοσιεύματα κάποιων αθλητικών εφημερίδων.
Είναι αβέβαιο εάν ο πρωθυπουργός θα υιοθετήσει μία τέτοια πρόταση, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμηνύει πως στο Μαξίμου έχει ληφθεί η απόφαση να ληφθούν μέτρα “μέχρι τέλους”, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει συγκρούσεις με ισχυρές ομάδες συμφερόντων στον αθλητισμό.
Μέχρι τότε, πάντως, το μήνυμα προς το σύστημα του ποδοσφαίρου περιλαμβάνει τα εξής “προαπαιτούμενα”:
-“Συμφωνία κυρίων” μεταξύ των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ότι θα επιτρέψουν στην UEFA να λειτουργήσει ανενόχλητα ως προς τον ορισμό αρχιδιαιτητή -τον οποίο άπαντες θα δεσμευτούν ότι θα σέβονται- και διαιτητών στα κρίσιμα ματς,
-Αποχή από κάθε εμπρηστική δήλωση και έλεγχος των συνδέσμων φιλάθλων κατά απόλυτο τρόπο. Να εφαρμόσουν τα μέτρα (κάμερες, ηλεκτρονικός έλεγχος εισιτηρίων με ταυτοπροσωπία κ.ά) μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Αλλιώς, οι αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν πως η εντολή του πρωθυπουργού είναι να συνεχιστεί επ΄ αόριστον το πρωτάθλημα χωρίς φιλάθλους.
Δείγμα καλής θέλησης θα θεωρηθεί, από την κυβέρνηση, κάποια συνάντηση των ιδιοκτητών ή εκπροσώπων τους στην οποία θα δεσμευτούν για σεβασμό προς την ΕΠΟ και τις αποφάσεις της UEFA. Πόσο πιθανό είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου, μένει να φανεί…