Reporters United: Ποιους έλληνες εφοπλιστές δείχνει ο “ρωσικός φάκελος” του Τζόρτζι – Τι ζήτησαν από την Καϊλή
Σύμφωνα με τον ενημερωτικό, ερευνητικό ιστότοπο, Reporters United με βάση έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η βελγική εφημερίδα LeSoir, η έρευνα στον φορητό υπολογιστή του Φραντσέσκο Τζόρτζι οδήγησε στην ανακάλυψη του λεγόμενου «Ρωσικού Φακέλου» και φέρει τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργο Προκοπίου να ζητούν -ξεχωριστά ο καθένας- βοήθεια από την τότε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για τις ρωσικές κυρώσεις, με την Εύα Καϊλή να μεσολαβεί για να συναφθούν συμφωνίες ανάμεσα στους εφοπλιστές και τον δικηγόρο της.
Τα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνεργασίας προς τις ελληνικές αρχές, στα γραφεία μιας ναυτιλιακής εταιρείας στην οδό Ιάσονος 3, στον Πειραιά, στις 28 Ιουνίου, όπως και σε κατοικίες και γραφεία, σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα.
Στο λάπτοπ του Φραντέσκο Τζόρτζι, που περιήλθε στα χέρια των βελγικών αρχών στα πρώτα στάδια της έρευνας για το Qatargate, εντοπίστηκε φάκελος με τίτλο «Business», όπου υπήρχαν τέσσερις υποφάκελοι: Nitrato, Q8, Covid test, Russia. Το κοινό στοιχείο όλων ήταν το εξής: Ένας επιχειρηματίας ή μια επιχείρηση, σχεδόν πάντα ελληνικών συμφερόντων, ζητούσε τις υπηρεσίες του Τζόρτζι ή ανθρώπων στον κύκλο της Εύας Καϊλή, όπως ο δικηγόρος της με έδρα τις Βρυξέλλες, Σπύρος Παππάς, και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιταλίας και πλέον λομπίστας, Μάριο Μάουρο.
- Ο φάκελος για τη Ρωσία αφορά δύο επιχειρήσεις λόμπινγκ μεταξύ του Σπύρου Παππά και των Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργου Προκοπίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για την έρευνα, τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2022, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσεγγίστηκε από τους δύο Έλληνες εφοπλιστές, για να τους παράσχει βοήθεια έναντι των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Και τις δύο φορές μεσολάβησε ώστε να συνάψουν συμφωνίες με τον δικηγόρο Σπύρο Παππά και τον λομπίστα Μάριο Μάουρο.
Ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς -ο δικηγόρος που κλήθηκε πρώτος να την υπερασπιστεί όταν συνελήφθη για το Qatargate– προσλαμβάνεται από τους Έλληνες εφοπλιστές ενώ ήδη εκπροσωπεί την Εύα Καϊλή στην υπόθεσή της με τον OLAF.
Και ενώ ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ισχυρίζεται ότι ο δικός του ρόλος και της ευρωβουλευτού περιορίστηκε στις συστάσεις ανάμεσα στον δικηγόρο και τους εφοπλιστές, τα στοιχεία στον υπολογιστή του τον διαψεύδουν, καθώς βρέθηκαν αντίγραφο της σύμβασης λόμπινγκ μεταξύ εταιρείας Μαρινάκη και του κ. Παππά, αλλά και μέιλ με την οικογένεια Προκοπίου.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι λομπίστες ανέλαβαν να παράσχουν στους εφοπλιστές πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας σχετικά με τις αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
- Στην περίπτωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, οι λομπίστες εργάστηκαν ώστε «να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με την Επιτροπή και πιθανώς με εκπροσώπους των κρατών μελών και του Συμβουλίου», με σκοπό να δοθεί «άδεια από την Επιτροπή» για αγοραπωλησίες τεσσάρων ρωσικών τάνκερ.
- Στην περίπτωση του Γιώργου Προκοπίου, ώστε «να εντοπιστούν αμέσως οι άνθρωποι-κλειδιά που επηρεάζουν διαδικασίες και πολιτικές αποφάσεις».
Μάλιστα, η προβλεπόμενη αμοιβή ήταν πολύ υψηλή: Για τα ρωσικά τάνκερ, η σύμβαση Παππά με την εταιρεία Μαρινάκη προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση επιτυχίας («success fee») ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων στον κ. Παππά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση (ναυτιλιακή Μαρινάκη και Σπ. Παππάς) η αμοιβή δεν καταβλήθηκε.
Και σημειώνεται ότι η συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών με τους λομπίστες ήταν επιτυχής: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε τέσσερα ρωσικά τάνκερ από την ολλανδική τράπεζα ING τα οποία λίγες μέρες πριν ανήκαν στη ναυτιλιακή Sovcomflot, που ελέγχεται από το ρωσικό δημόσιο, παρότι αυτό είναι αρκετά πιθανό να είχε συμβεί και χωρίς τις υπηρεσίες του κ. Παππά.
Επίσης, ο Γιώργος Προκοπίου πέτυχε εξαίρεση από τις κυρώσεις για συμπυκνώματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία υιοθετήθηκε σε πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε.