COP28: Συμφωνία… μετά κόπων χωρίς κατάργηση αλλά με “σταδιακή μετάβαση” από τα ορυκτά καύσιμα – Τα βασικά σημεία

COP28: Συμφωνία… μετά κόπων χωρίς κατάργηση αλλά με “σταδιακή μετάβαση” από τα ορυκτά καύσιμα – Τα βασικά σημεία

Το νέο κείμενο όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα τονίζει τη λέξη μετάβαση αλλά και πάλι αποφεύγει να αναφερθεί σε “σταδιακή κατάργηση” ζητώντας από τα έθνη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για το δεύτερο προσχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντας στη Διάσκεψη για το κλίμα μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα για το επίμαχο αναφέρει: “Μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση μέχρι το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη”.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι χώρες αναγνώρισαν “την ανάγκη για βαθιά, ταχεία και διαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”, ενώ ζητά τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

  • Ζητά επίσης την ανάπτυξη “τεχνολογιών μηδενικών και χαμηλών εκπομπών”, συμπεριλαμβανομένων των “ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνικών τεχνολογιών και τεχνολογιών μείωσης”, αλλά και την “παραγωγή υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα”.

Οι εκπρόσωποι των χωρών κλήθηκαν σε μια τελική συνάντηση, προκειμένου να ψηφίσουν το νέο κείμενο, το οποίο εν τέλει πέρασε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει 21 σελίδες και σχεδόν 200 παραγράφους. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα βασικά σημεία του κειμένου είναι:

  • Οι χώρες θα “συμβάλουν στη μετάβαση από τα ορυκτά στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο, τακτικό και δίκαιο τρόπο”. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σαφής αναφορά στο μέλλον όλων των ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) σε κείμενο Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. (Δεν περιλαμβάνει καμία διατύπωση για τη “σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων”, κάτι που ήθελαν πολλές κυβερνήσεις).
  • Υπάρχει μια αναγνώριση ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πιθανότατα θα κορυφωθούν πριν από το 2025 και ότι για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό μπορεί να γίνει αργότερα.
  • Όσον αφορά στην προσαρμογή, η γλώσσα φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί, αφού όπως αναφέρει το BB, το κείμενο “επαναλαμβάνει” αντί να “ζητά” από τις αναπτυγμένες χώρες να παράσχουν υποστήριξη σε ευάλωτα έθνη που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή

“Έχουμε συμφωνία για πρώτη φορά”, είπε ο πρόεδρος της COP28, Sultan al-Jaber, με την αίθουσα να δίνει ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Είπε ότι η συμφωνία προσφέρει μια “ολοκληρωτική απάντηση” στην κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύοντας ένα “στιβαρό σχέδιο δράσης για τη διατήρηση του 1,5 βαθμούς Κελσίου”. Είπε ότι το σχέδιο “καθοδηγείται από την επιστήμη”, χαρακτηρίζοντάς το “ισορροπημένο”. Και πρόσθεσε: “Όλα αυτά είναι παγκόσμιες πρωτιές που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου, καθαρότερου κόσμου με πιο δίκαιη ευημερία”.

“Έχουμε ρητορική για τα ορυκτά καύσιμα στην τελική μας συμφωνία για πρώτη φορά”, κατέληξε μέσα σε συνεχόμενα χειροκροτήματα και ένα γενικότερο κλίμα ικανοποίησης μεταξύ των εκπροσώπων 190 και πλέον χωρών στην αίθουσα.

Σχετικά Άρθρα