Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για απάτες εκατομμυρίων μέσω ΦΠΑ και επιστρεπτέων προκαταβολών- Πώς έστηναν εταιρείες-φαντάσματα
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε φορολογικές απάτες με λεία άνω από 15 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ η φοροαποφυγή.
Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας, με πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών μέσω της σύστασης εικονικών επιχειρήσεων.
Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 23 άτομα.
Οι συγκεκριμένοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης ΦΠΑ ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ, την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιρειών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών προσώπων που έχουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».
Επίσης, χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιρειών, ενώ υπέβαλλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δήλωναν ως έδρα των εταιρειών χώρους στους οποίους δεν εμφανίζονταν και δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα.
Χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων ως διαχειριστές ή εκπροσώπους των εταιρειών. Μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet, καταχώριζαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιρειών, υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή.
Ετσι, προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Φρόντιζαν να ιδρύουν νέες εταιρείες, να τοποθετούν συνεχώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.
Απάτη που αφορά στον ΦΠΑ
Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον ΦΠΑ, οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μέλη εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.426 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας 13.545.119 ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλlαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά 5.426.106 ευρώ, ως επιστροφή ΦΠΑ για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ, όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση: χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα, χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών, μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet, καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Η οργάνωση δημιούργησε 69 εταιρείες, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιρειών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.
Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους είχαν εγκαταστήσει ένα διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιρeιών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό του επιπέδου ετοιμότητας και υψηλής τεχνογνωσίας τ;hς εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι τα μέλη της, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρio και Οκτώβρio του 2023, προέβησαν στη σύσταση 30 εικονικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Σημειώνεται ότι βασικό μέλος της οργάνωσης στον τομέα της προμήθειας με πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη σύσταση των εταιρειών είχε συλληφθεί στις 18-05-2023 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς αναζητούνταν με εντάλματα σύλληψης και διωκόταν καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή διά της μη απόδοσης ΦΠΑ, πλαστογραφία και συγκρότηση – ένταξη εγκληματικής οργάνωσης για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 54.186 ευρώ, 2 πιστόλια και 2 καραμπίνες.