Ο Σολτς ζητά ένταξη Αλβανίας ακόμη και με παράκαμψη του ελληνικού βέτο
Κακά μαντάτα για τις κυβερνητικές επιδιώξεις στο θέμα Μπελέρη έρχονται από τη Γερμανία, με τον Όλαφ Σολτς να στηρίζει αναφανδόν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και να προτείνει, ακόμη και τη μέθοδο της λήψης αποφάσεων με την διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας.
Μπορεί οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου να είναι πιο «γενικές» για όλα τα βέτο, όμως η αναφορά στην Αλβανία ως παράδειγμα «φωτογραφίζει» τις τελευταίες εξελίξεις και την απειλή της Αθήνας για βέτο εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη.
Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία σημειώνοντας «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ». Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει πολλάκις απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου με αυτή την επιδίωξη μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.
Ωστόσο, προσθέτουν, ότι αυτό είναι υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Αναφερόμενες ειδικά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
Προσθέτουν ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.