Ακρίβεια: Πάνω 20% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Έρχεται κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα το 2024

Ακρίβεια: Πάνω 20% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Έρχεται κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα το 2024

Φέτος θα πληρώσουμε «καπέλο» 20% ακριβότερα, σε σχέση με πέρυσι, το τραπέζι των Χριστουγέννων, υπολογίζει το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.Συγκεκριμένα πάρα την πτώση του πληθωρισμού (θυμίζουμε οτι το Νοέμβριο υποχώρησε στο 9% από 9,9% τον Οκτώβριο) θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι ανατιμήσεις στα έλαια-λίπη κατά 31,4%, στο κρέας κατά 8,1%, στα φρούτα κατά 12%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 13,3% στα στερεά καύσιμα κατά 9,9%, στα καύσιμα-λιπαντικά κατά 9,9%.

Στις ανατιμήσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να μπαίνει φρένο αφού θα συνεχιστούν στο σύνολο της αγοράς το 2024 και αναμένεται να κινηθούν στο 4,5% έναντι 7,3% φέτος. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρειών έρευνας για τον κλάδο των τροφίμων οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένονται στο 4,6% έναντι 7,2% φέτος.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Circana, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ για του χρόνου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023.

Όσο για τα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023).

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις της NielsenIQ, η οποία σημειώνει πως «οι ακριβές τιμές θα παραμείνουν» αν και «βλέπουμε μια αποκλιμάκωση». Άλλωστε όπως επισημαίνει οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν και παρά την οποία αποκλιμάκωση σημειωθεί, οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020.

Παράλληλα στελέχη της αγοράς των αλυσίδων υποστηρίζουν ότι, η εικόνα του κλαδικού πληθωρισμού θα συνεχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από τη συμμετοχή του ελαιόλαδου, των χυμών και των οπωροκηπευτικών, καθώς αυτά έχουν μεγάλη στάθμιση στον τελικό δείκτη.

Από την άλλη πλευρά όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει λόγο για παρεμπόδιση ελέγχων στην αλυσίδα της αγοράς τροφίμων από τους ελεγκτές της!!! Μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου θα εξετάσει το θέμα της παρεμπόδισης ελέγχου στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που «πιέζονται» είναι τα νοικοκυριά… τόσο όσο δεν βρίσκουν άλλη τρύπα για να σφίξουν το ζωνάρι τους!

Σχετικά Άρθρα