Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Χαμηλές προσδοκίες για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο – Εκτός ατζέντας ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα – Η απάντηση για Χάγη – Τι θα υπογραφεί
Με χαμηλές προσδοκίες και με συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, υποδέχεται σήμερα ο πρωθυπουργός στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» και να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο:
- πολιτικός διάλογος,
- μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης,
- θετική ατζέντα.
Όπως επισημαίνει η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.
- Συνεπώς το να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα όπως είναι για παράδειγμα η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι αδύνατον καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν βάζει στο τραπέζι του διαλόγου ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Η διαφορά μας είναι μία: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς διαφωνούμε. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το σημαντικό είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις» σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Έρντογαν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα όπου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα απειλεί εφόσον δεν απειλείται απο την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές απαντούν πως «Η Ελλάδα δεν απειλεί. Σταθερή και διαχρονική θέση της είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
- Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για προσφυγή στην Χάγη, τονίζουν με νόημα πως «αυτό αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, όπως έχει φανεί από τις συζητήσεις των προηγούμενων χρόνων και απέχουμε πολύ απ΄αυτό».
Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως κάθε χώρα έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και τα δικά της όρια εθνικής δικαιοδοσίας και κινείται αναλόγως.
Έτσι, οι δύο πλευρές σήμερα θα υπογράψουν συμφωνίες, μνημόνια και θα κάνουν κοινές δηλώσεις για την οικονομική και εμπορική συνεργασίας τους, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.