Δηλώσεις Μητσοτάκη Ερντογάν: Το καλό κλίμα δεν διαταράχθηκε από τις αναφορές στην “τουρκική” μειονότητα – Η απάντηση Μητσοτάκη για τη συνθήκη της Λωζάνης

Δηλώσεις Μητσοτάκη Ερντογάν: Το καλό κλίμα δεν διαταράχθηκε από τις αναφορές στην “τουρκική” μειονότητα – Η απάντηση Μητσοτάκη για τη συνθήκη της Λωζάνης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση τους, στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασαν σε όλους τους τόνους τη βούλησή τους οι σχέσεις των δύο χωρών να κινηθούν από εδώ και στο εξής σε ήρεμα νερά ενώ το καλό κλίμα δεν κινδύνεψε ούτε μετά τις αναφορές του τούρκου Προέδρου περί “τουρκικής” μειονότητας και την εκτός κειμένου προσεκτική αλλά ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη ότι οι διεθνείς συνθήκες αναγνωρίζουν μουσουλμανική μειονότητα.

Η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπεγράφη από τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας είναι από τα πλέον σημαντικά.

Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσαν ότι οι όποιες διαφορές των δύο χωρών μπορούν αν επιλυθούν ειρηνικά ενώ χαρακτηριστικές ήταν ειδικές αναφορές και των δύο.

Οι δηλώσεις Μησοτάκη

«Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. (…) Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βαδίζουμε σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Οφείλουμε να ζουμε ειρηνικά, οφείλουμε να διατυπώνουμε τις διαφωνίες και εάν αυτές επιμένουν να μην οδηγούν άμεσα σε κρίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερθεματίζει λέγοντας: «Είμαστε δύο αδέρφια, υπάρχει βούληση να λύσουμε τις διαφορές μας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χορήγηση επταήμερης βίζας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένα ελληνικά νησιά και υπογράμμισε ότι «η συνεργασία στο μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί», λέγοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθειάς της να χαλαρώσουν οι βίζες προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγισε για συμφωνία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. (…) Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Και η επόμενη φαση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να επιλυθεί

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαιρέτησε το κλείσιμο του στρατοπέδου στο Λαύριο και υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να ανέβει στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και τον ίδιο πολιτισμό. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δυο χώρες, πόσο μάλλον σε αδέλφια, το θέμα είναι να υπάρχει η βούληση για επίλυση. Θέλουμε να γίνει το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης», τόνισε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να επιλυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της πραγματικότητας στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή» ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις εξελίξεις στη Γάζα λέγοντας: «Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε πει ότι δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα συμβάντα εξελίχθηκαν σε συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά στα εγκλήματα πολέμου. Με τις τελευταίες εξελίξεις η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους είναι αναπόφευκτη. Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον μας ως εγγυήτρια».

Οι αναφορές Ερντογάν για τουρκική μειονότητα και η απάντηση Μητσοτάκη

Οι δύο ηγέτες, πάντως, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο ζήτημα της μειονότητας στην Θράκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης».

«Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη…. Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και των ελληνικών μειονοτήτων στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παίρνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η κυβέρνηση».

Το κλίμα, πάντως, δεν χάλασε ούτε σε αυτή την περίπτωση με τους δύο ηγέτες να κλείνουν τις δηλώσεις τους αλληλοχειροκροτούμενοι.

Νέα αναφορά του Ερντογάν σε “τουρκική μειονότητα”

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει στιγμιότυπα από την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα και δημοσιεύει αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά η Ελλάδα και η Τουρκία να δώσουν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματά τους και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί.

Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα

»Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλία και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

»Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια.

»Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Ιψάλων-Κήπων.

»Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

»Η ενίσχυση της ηρεμίας και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.

»Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

»Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.

»Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

»Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα.

»Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί»…

Σχετικά Άρθρα