Έκκληση Αστεροσκοπείου στους βουλευτές: “Μην ψηφίσετε την υπαγωγή στο υπ. Κλιματικής Κρίσης”

Έκκληση Αστεροσκοπείου στους βουλευτές: “Μην ψηφίσετε την υπαγωγή στο υπ. Κλιματικής Κρίσης”

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές έστειλε ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, καλώντας τους να μην ψηφίσουν το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», το οποίο προβλέπει την υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Μεταφέροντας την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη διαχρονικά αρμόδια Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο νεοσύστατο και υποστελεχωμένο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα προκληθεί μεγάλη θεσμική αναταραχή και διοικητικές δυσλειτουργίες, καθότι το νομικό καθεστώς και οι διοικητικές λειτουργίες του ΕΑΑ (και όλων φυσικά των ερευνητικών κέντρων) διέπονται από νομοθεσία και διαδικασίες που μόνο η ΓΓΕΚ έχει την αρμοδιότητα αλλά και τη γνώση να εφαρμόζει», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Πλειώνης, ενώ προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές εγχείρημα καθότι ποτέ δεν έχει αποκοπεί Ερευνητικό Κέντρο από την εποπτεία της ΓΓΕΚ».

«Όσες μεταβολές υπαγωγής σε διαφορετικό υπουργείο έχουν υπάρξει, έχουν γίνει με μεταφορά όλης της ΓΓΕΚ με όλα τα Ερευνητικά Κέντρα μαζί, ποτέ μεμονωμένων ερευνητικών κέντρων», επισημαίνει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει ότι η «απαραίτητη συνεργασία του ΕΑΑ με το ΥΚΚΠΠ, συνεργασία που το ΕΑΑ συστηματικά επιδιώκει εδώ και χρόνια, μπορεί να γίνει μέσω πάγιων διαδικασιών, όπως σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, μνημονίων συνεργασίας».

«Το διακύβευμα για το οποίο σας καλώ αυτή την ύστατη στιγμή να ζητήσετε την απόσυρση του Άρθρου 19 και να μην το ψηφίσετε, είναι η εξαιρετική πορεία ανάπτυξης του ΕΑΑ, πορεία που επετεύχθη μέσα από αντιξοότητες και με την επίπονη εργασία και τις θυσίες των ερευνητών, των επιστημόνων, του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΑΑ, και που δεν πρέπει να διασαλευτεί κατά κανέναν τρόπο», τονίζει ο κ. Πλειώνης, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τέλος, ο κ. Πλειώνης στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι το ΕΑΑ από την ίδρυση του έως σήμερα «είναι πάντα παρόν για να προσφέρει στην Πολιτεία και την Κοινωνία» συνδράμοντας μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. «Η ευθύνη όμως για την αναμενόμενη διασάλευση της ομαλής λειτουργίας του με προφανές αποτέλεσμα την ανακοπή ή επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας αυτού του ιστορικού ερευνητικού κέντρου της χώρας μας θα είναι βαρύτατη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανήκει σε όλους του Έλληνες, σε όλες τις γενιές, είναι ένας φορέας που επέζησε πολέμων, κατοχών, δικτατοριών, είναι ένας φορέας που μας γεμίζει υπερηφάνεια από την ίδρυση του έως σήμερα και… servare intaminatum», σημειώνει.

Τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ τόνισαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης κατά την ακρόαση για την οποία είχαν κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι αρμόδιοι φορείς κατά την ακρόαση τους στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η καθεστωτική υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ μέρους της ΕΜΥ η κ. Καραπαναγιώτου τονίζοντας πως η μεταφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας».

Την Τρίτη ακολούθησε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. Ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε προκηρύξει απεργία και διαμαρτυρία.

Σχετικά Άρθρα