Μυστήριο με εξαφανίσεις υπουργών και στρατηγών του Σι Τζιπινγκ
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, τα σήματα που προέρχονται από το Πεκίνο είναι μείζονος σημασίας, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας έχουν αυξήσει την καταστολή σε ολοκληρωτικά επίπεδα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας. Η ανεξήγητη εξαφάνιση και η απομάκρυνση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας – και οι δύο πιστοί του Σι Τζινπίνγκ που επιλέχθηκαν και εξυψώθηκαν λίγους μήνες πριν εξαφανιστούν στις αρχές του έτους – είναι μόνο δύο παραδείγματα.
Άλλα θύματα υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν τους στρατηγούς που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας και ορισμένοι από τους υψηλότερους αξιωματούχους που επιβλέπουν τον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αρκετοί από αυτούς τους πρώην συνεργάτες του Σι, έχουν πεθάνει υπό κράτηση.
Ένα άλλο δυσοίωνο σημάδι είναι ο πρόωρος θάνατος του Li Keqiang, του πρόσφατα συνταξιούχου πρωθυπουργού της Κίνας – Νο. 2 στην κομμουνιστική ιεραρχία – ο οποίος υποτίθεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή σε μια πισίνα στη Σαγκάη στα τέλη Οκτωβρίου, παρόλο που απολάμβανε μία πολύ καλή ιατρική φροντίδα, από τις καλύτερες του κόσμου. Μετά το θάνατό του, ο Σι Τζινπίνγκ διέταξε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο πένθος για τον πρώην αντίπαλό του.
Στο μυαλό πολλών στην Κίνα, το «έμφραγμα σε μια πισίνα» έχει την ίδια χροιά που έχει το «πέσιμο από ένα παράθυρο» για τους Ρώσους που… θυμώνουν ή προσβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
Από τότε που ξεκίνησε η «βασιλεία» του Σι, το 2012, οι ατελείωτες εκκαθαρίσεις έχουν αφαιρέσει εκατομμύρια αξιωματούχους, από κορυφαίες «τίγρεις» του Κομμουνιστικού Κόμματος έως χαμηλές γραφειοκρατικές «μύγες», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο Σι.
Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι οι αξιωματούχοι που εξουδετερώνονται δεν είναι μέλη εχθρικών πολιτικών φατριών, αλλά πιστοί από τον εσωτερικό δακτύλιο της ίδιας της κλίκας του Σι, που οδηγεί σε σοβαρά ερωτήματα για τη σταθερότητα του καθεστώτος.
Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, εγείρονται φόβοι ότι ένας απομονωμένος και «παρανοϊκός» πρόεδρος θα μπορούσε να υπολογίσει λάθος, να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με έναν από τους πιο αδύναμους γείτονές του ή ακόμη και να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη δημοκρατική Ταϊβάν για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά του προβλήματα.
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Τσιν Γκανγκ και οι πύραυλοι
Μια πιστή προσωπικότητα στον Σι ήταν ο Τσιν Γκανγκ, πρώην εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου η καριέρα εξελίχθηκε στρατοσφαιρικά, αφού έγινε επικεφαλής πρωτοκόλλου της Κίνας, επιβλέποντας τις περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις του Προέδρου Σι με ξένους αξιωματούχους μεταξύ 2014 και 2018.
Μετά από μια σύντομη θητεία ως υφυπουργός Εξωτερικών, ο Τσιν διορίστηκε πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2021 και υπουργός Εξωτερικών μόλις 18 μήνες αργότερα – μια ιδιαίτερα ταχεία άνοδος που ο κινεζικός αξιωματούχος απέδωσε στην εγγύτητα και την προσωπική του εύνοια με τον «βασικό ηγέτη».
Στις 25 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μόλις έξι μήνες αφότου έγινε υπουργός, ο Τσιν είχε συναντήσεις στο Πεκίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σρι Λάνκα και του Βιετνάμ, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο. Έπειτα εξαφανίστηκε.
Σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους με πρόσβαση σε κορυφαίους αξιωματούχους, ο πραγματικός λόγος για την απότομη εξαφάνισή του ήταν η εμπλοκή του Τσιν σε ένα πολύ πιο σοβαρό σκάνδαλο, που αφορούσε τον υπουργό Άμυνας και τους στρατηγούς που διοικούσαν την «δύναμη πυραύλων» της Κίνας, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.
Σχεδόν την ίδια στιγμή που ο Τσιν εξαφανίστηκε, ο ανώτατος διοικητής της πυραυλικής δύναμης, Λι Γιουτσάο, μαζί με τον αναπληρωτή του Λιου Γκουανγκμπίν και τον πρώην αναπληρωτή Ζανγκ Ζενζόνγκ, εξαφανίστηκαν επίσης.
Αρκετοί άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι και πρώην αξιωματικοί της δύναμης συνελήφθησαν επίσης και τουλάχιστον ένας πρώην υποδιοικητής πέθανε από αδιευκρίνιστη ασθένεια, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Οι αγνοούμενοι διοικητές τελικά απολύθηκαν επίσημα και αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς από το ναυτικό και την αεροπορία, μια πολύ σπάνια εξέλιξη αφού οι κορυφαίοι διοικητές της πυραυλικής δύναμης διορίζονταν σχεδόν πάντα από την υπηρεσία.