Βουλή: Η μάχη για το φορολογικό σε επίπεδο αρχηγών – Η απάντηση Μητσοτάκη στις σφοδρές αντιδράσεις

Βουλή: Η μάχη για το φορολογικό σε επίπεδο αρχηγών – Η απάντηση Μητσοτάκη στις σφοδρές αντιδράσεις

Εν μέσω αντιδράσεων, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και φορείς της αγοράς αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις.  Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να «παρελάσουν» απο το βήμα της Βουλής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός καθώς επίσης αναμένεται να δώσει για πρώτη φορά το στίγμα της και η νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» των 11 που αποχώρησαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εστιάσει την τοποθέτηση του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData, στην απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και στη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

  • Επίσης, θα τονίσει την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής καθώς επίσης και στη διακοπή συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται μεταξύ «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και «κοινωνικής ευαισθησίας», υποστηρίζοντας ότι συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα προσεγγίσουν τα 3 δις. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το Δημόσιο εισπράττει σήμερα 1,709 δις. ευρώ από τη φορολογία τους.

Με την μεταρρύθμιση της ελάχιστης αμοιβής προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 552 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψιν και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επιπλέον, η εξοικονόμηση από την διακοπή της χορήγησης επιδομάτων (π.χ. επιδόματα τέκνων, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.λπ.) στους επαγγελματίες που θα υπερβαίνουν τα αντίστοιχα εισοδηματικά όρια υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων αυτών» τονίζουν απο την κυβέρνηση.

  • Απο το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια πολυεπίπεδη παρέμβαση που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, όπως είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η καθολική επέκταση του myDATA, η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για πιο διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ, ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές κ.λπ. 

Απαντώντας η κυβέρνηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως επιβάλλει οριζόντια φορολογικά μέτρα επειδή αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. «Τελικός μας στόχος, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι η ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, ξεκινώντας ήδη από το 2024. Και στο τέλος της διαδρομής περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών» προσθέτουν απο το οικονομικό επιτελείο.

Σχετικά Άρθρα