Κικίλιας στο libre:Η πρόληψη βασικός πυλώνας της Πολιτικής Προστασίας- Οι έξι βασικοί άξονες
“Εδώ και πολλά χρόνια, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη και έχει ήδη εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, ενώ πλέον πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Τους τελευταίους μήνες βιώσαμε στη χώρα μας με οδυνηρό τρόπο- τόσο με τις mega fires του καλοκαιριού, όσο και με τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου- τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις φυσικές καταστροφές που μπορεί αυτή να προκαλέσει.
Του Βασίλη Κικίλια, υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια διαλυμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, την αναβάθμισε σε Υπουργείο. Ένα Υπουργείο το οποίο, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό επιβάλλεται να μην αποτελεί απλώς έναν επιχειρησιακό βραχίονα απόκρισης σε μια φυσική, η οποιουδήποτε άλλου είδους καταστροφή, ούτε μια απλή υπηρεσιακή συνένωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι ο φορέας εκείνος που οφείλει να ενεργεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από σοβαρούς κινδύνους, καταστροφές και φυσικές καταστροφές για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους και του περιβάλλοντος. Και επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθρωπότητα θα έρχεται αντιμέτωπη όλο και πιο συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα τύπου Daniel, αποτελεί πλέον ρεαλιστική διαπίστωση ότι οι τρόποι διαχείρισης και καταστολής δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά.
Η ανθρωπότητα θα έρχεται αντιμέτωπη όλο και πιο συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα τύπου Daniel
Επομένως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις υποδομές αλλά και τη στρατηγική και το σχεδιασμό τους με έμφαση στο προλαμβάνειν. Γι’ αυτό και η πρόληψη είναι ο βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου που καταθέσαμε και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Με μια σειρά ενεργειών αλλά και συνεργειών με άλλα υπουργεία και συναρμόδιους φορείς δημιουργούμε ένα πολύ πιο ξεκάθαρο και ισχυρό πλαίσιο το οποίο στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες:
- Στην πρόβλεψη ενεργειών αναγνώρισης κινδύνων και εκτίμησης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
- Στα μέτρα και τις ενέργειες πρόληψης με στόχο τον περιορισμό κινδύνου που έχει ήδη αναγνωριστεί.
- Στην απόκριση, το συντονισμό και την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εμπλεκομένων ομάδων, οι οποίες έχουν προκαθοριστεί.
- Στην επιχειρησιακή δράση ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις από τη φυσική καταστροφή.
- Στην ενημέρωση και- ακόμα περισσότερο- στην έγκαιρη ενημέρωση με σκοπό την καθοδήγηση των πολιτών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
- Στην αποκατάσταση μετά την κρίση, και τη στήριξη των πολιτών που έχουν πληγεί, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα τις υλικές ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.
Με αυτή την ολιστική προσέγγιση χτίζουμε ένα τείχος προστασίας της χώρας απέναντι στην όλο και πιο εντεινόμενη κλιματική κρίση, με πρωταρχικό, πάντα, στόχο την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής”.