Τζούφη στο libre:Αμιγώς πολιτικοί οι λόγοι της αποχώρησής από τον ΣΥΡΙΖΑ- Η νεοπροεδρική ομάδα δεν ήθελε να ενώσει το κόμμα

Τζούφη στο libre:Αμιγώς πολιτικοί οι λόγοι της αποχώρησής από τον ΣΥΡΙΖΑ- Η νεοπροεδρική ομάδα δεν ήθελε να ενώσει το κόμμα

Οι λόγοι που οδήγησαν βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην αποχώρηση «είναι αμιγώς πολιτικοί και όχι θέμα προσώπου, ύφους ή αρνητικού αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές», δηλώνει στο libre η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Αναφερόμενη στα αίτια της διπλής ήττας τόσο το 2019 όσο και το 2023, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα και οι θέσεις μας (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) δε διαχύθηκαν όπως θα έπρεπε, ενώ για κάποια κρίσιμα ζητήματα το μήνυμα ήταν αντιφατικό».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δηλώνει ότι «δημιούργησε σύγχυση, ίσως και ασάφεια για το πολιτικό στίγμα του κόμματος, ωστόσο παρήγαγε κρίσιμα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη συνεργασία δε μετέτρεψε το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άμορφο κόμμα».

Συνέντευξη

-Κυρία Τζούφη, την επομένη της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Κασσελάκης δέχτηκε τα πυρά των ηττημένων. Δεν πρόλαβε καλά, καλά να εκλεγεί και οι αντίπαλοί του πυροδότησαν έναν κύκλο που οδήγησε στην εσωστρέφεια και τελικά στην αποχώρησή σας από το κόμμα. Τελικά ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποχωρήσατε, εκτός από την ήττα των προσώπων που έχασαν την εσωκομματική μάχη;

Για να οδηγηθεί κανείς σε μια τέτοια απόφαση, ειδικά όταν πρόκειται για ιδρυτικά μέλη, στελέχη και ανθρώπους που ταυτίστηκαν εδώ και δεκαετίας με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σημαίνει ότι συντρέχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι. Τα δύο διαδοχικά και μαζικά κύματα αποχωρήσεων αποτυπώνουν πως οι λόγοι είναι αμιγώς πολιτικοί και όχι θέμα προσώπου, ύφους ή αρνητικού αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε τέτοιου τύπου ισχυρισμούς λόγω της αδυναμίας της να συζητήσει ουσιαστικά πολιτικά, αλλά και λόγω της πρόθεσής της να μετακυλήσει την ευθύνη για τη διάλυση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν συλλογικές και ατομικές ευθύνες για τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα, από το 2019 και έπειτα

Αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές έγινε σαφές πως η νεοπροεδρική ομάδα δεν ήθελε να ενώσει το κόμμα και να διαμορφώσει μια κοινή στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Η αντιπαράθεση αντί να κοπάσει, εντάθηκε και οδήγησε σε μια συνθήκη απόλυτης εσωστρέφειας, με την ηγετική ομάδα να ενορχηστρώνει την απαξίωση όσων είχαν διαφορετική άποψη, να επενδύει σε θεωρίες συνωμοσίας και υπονόμευσης. Στο ίδιο πλαίσιο ξεκίνησε να ποδοπατά την εσωτερική δημοκρατία και να σπρώχνει προς την έξοδο τις διαφορετικές απόψεις ώστε να διαμορφώσει μια νέα πλειοψηφία, που θα συναινέσει στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα χάνει ταχύτατα την αριστερή του φυσιογνωμία και ερωτοτροπεί με θέσεις ασύμβατες προς οποιαδήποτε Αριστερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομιλία του προέδρου στο ΣΕΒ, όπου παρουσίασε τις θέσεις του για τα εργασιακά. Δε θα μπορούσαμε να κάτσουμε σιωπηλά και να παρατηρούμε τη ραγδαία μετάλλαξη ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου.

-Στο κείμενο με το οποίο ανακοινώσατε την αποχώρησή σας και υπογράφετε και εσείς αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ο νέος Πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος». Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συγκυβέρνησε με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ για περισσότερο από 4 χρόνια. Τότε το «στίγμα» του κόμματος τι ακριβώς εξέπεμπε;

Στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν μια δύσκολη εμπειρία. Δημιούργησε σύγχυση, ίσως και ασάφεια για το πολιτικό στίγμα του κόμματος, ωστόσο παρήγαγε κρίσιμα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη συνεργασία δε μετέτρεψε το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άμορφο κόμμα. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα και δεδομένης της αποχώρησης πολλών ιστορικών στελεχών, της νεολαίας και κρίσιμων ανθρώπων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μετριοπαθές κεντρώο κόμμα, ένα κόμμα-κέλυφος που θα λειτουργεί κυρίως ως εκλογικός μηχανισμός, χωρίς σαφείς κοινωνικές συμμαχίες και πολιτικές αναφορές.

-Το κείμενο αναφέρει επίσης: «Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος». Για την ήττα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 ποιες είναι οι ευθύνες σας; Εκτός αν, για όλα ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίο δεν κατονομάζεται σε κανένα σημείο του κειμένου σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν συλλογικές και ατομικές ευθύνες για τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα, από το 2019 και έπειτα. Δεν καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και παρότι υπήρξαμε το μοναδικό κόμμα που κατέληξε σχεδόν ομόφωνα στην Κεντρική του Επιτροπή κείμενο δημόσιας αυτοκριτικής της κυβερνητικής μας περιόδου, δεν καταφέραμε να το κάνουμε αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης με την κοινωνία. Το πρόγραμμα και οι θέσεις μας δε διαχύθηκαν όπως θα έπρεπε, ενώ για κάποια κρίσιμα ζητήματα το μήνυμα ήταν αντιφατικό.

Στόχος είναι να αφουγκραστούμε και να εκπροσωπήσουμε πολιτικά τις ανησυχίες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

Από την πλευρά μου, με βαραίνει που δε μίλησα περισσότερο και νωρίτερα για μια σειρά από προβληματικά φαινόμενα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσα ως προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος και την προοπτική να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, παραγνωρίζοντας πως στο εσωτερικό μας διαμορφώνονταν καταστάσεις που είχαν τη δυναμική να οδηγήσουν το κόμμα σε κρίση και τελικά, σε διάλυση.

-Τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ακολουθήσει ένα νέο κόμμα που θα προετοιμαστεί για να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές;

Η συζήτηση για τα επόμενα βήματα είναι πυκνή και έντονη. Την επόμενη Δευτέρα διοργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση, με σκοπό να συζητήσουμε εκτενώς και δημόσια τις επόμενες κινήσεις μας, να αναθέσουμε ρόλους και αρμοδιότητες. Επίσης θα ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα στοιχήματα είναι πολλά και μεγάλα δεδομένου ότι η πρόθεσή μας είναι εκφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πληθυντική Αριστερά, οργανώνοντας τις πολιτικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου.

Εκτιμώ πως είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει η δημιουργία μιας νέας συλλογικότητας, συγκεντρώνοντας δυνάμεις πέρα από τον κόσμο που αποχώρησε και συνεχίζει να αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολιτικά εφικτό και κοινωνικά αναγκαίο, δίνοντας φωνή και ανάσα σε όλες και όλους που ασπάζονται τις αρχές, τους αγώνες και τις θέσεις της σύγχρονης Αριστεράς, θέτοντας στην ατζέντα την υπεράσπιση των ανθρώπων της εργασίας και της παραγωγής, των νέων, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Η συλλογικότητα αυτή θα μπορούσε να προετοιμαστεί και να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του 2024. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αναδείξουμε νέες και τεκμηριωμένες θέσεις, ικανές να κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών.

-Τελικά ο στόχος είναι η «κυβερνώσα αριστερά» ή απλώς ένα κόμμα που θα μπορεί να έχει παρουσία στη Βουλή;

Στόχος είναι να αφουγκραστούμε και να εκπροσωπήσουμε πολιτικά τις ανησυχίες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, προωθώντας πολιτικές αλλαγές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, εμπεδώνουν την ισότητα, καταπολεμούν τις ανισότητες και διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη. Θεωρώ πως το σενάριο της «κυβερνώσας αριστεράς» παραμένει στο τραπέζι, με την πληθυντική Αριστερά να επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας και να αναλάβει την ευθύνη μιας νέας διακυβέρνησης. Οι προκλήσεις θα είναι πολλές, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θα είναι όμως αξιοπρεπής και ειλικρινής.

Σχετικά Άρθρα