Η παρέμβαση Μητσοτάκη στην COP28: Βιώσαμε καταστροφές, αλλά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται η οικονομία μειώνουμε τους ρύπους κατά 43%

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στην COP28: Βιώσαμε καταστροφές, αλλά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται η οικονομία μειώνουμε τους ρύπους κατά 43%

“Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφής, εξίσου και η ανάγκη προς μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μου βιώσαμε καταστροφές, πλημμύρες αλλά παρόλα αυτά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43%” τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Και συνέχισε

«Έχουμε μεγάλη διείσδυση σε ΑΠΕ, η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ταχύτατη μετάβαση στις ΑΠΕ είναι προφανής. Οικοδομούμε αλυσίδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε σοβαρά την ευθύνη της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «οι παρεμβάσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα και χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος» και πρόσθεσε: «Οι κοινωνίες μας δεν είναι ακόμη έτοιμες θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχουμε την ευθύνη παράλληλα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιάς» και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βήματα που ήδη έχουμε κάνει και προχωρούμε σε πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον».

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα αγγίζουν μία σειρά από τομείς, όπως:

-η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων,
-η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές,
-η ενίσχυση της βιομηχανίας για τεχνολογία πιο χαμηλών ρίπων,
-οι θαλάσσιες μεταφορές, κάτι στο οποίο εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Τζον Κέρι.

Ως προς το τελευταίο, σε μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό πως το επόμενο νησί με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα θα είναι ο Πόρος, μέσω μίας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Mazdar, παρουσία μάλιστα και του προέδρου της COP, Αλ-Τζαμπέρ (μετά την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο).

Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C.

Στην COP28 η Ελλάδα εκπροσωπείται σε υψηλότατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο. Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Στη δεύτερη εκδήλωση ο πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Στο Ελληνικό περίπτερο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 εκδηλώσεις, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.

Σχετικά Άρθρα