ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα και η κριτική Κασσελάκη στον απόηχο της συνεχούς δημοσκοπικής υποχώρησης
Η Κουμουνδούρου έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να θέσει στον υπουργό εξωτερικών με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα την υποστήριξη στο διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων αλλά με σαφείς κόκκινες γραμμμές:
- Καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο”, ανέφερε χθες μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην πρώτη ΚΟ μετά τις δύο διασπάσεις ξεχώρισε ωστόσο η παρουσία του ευδιάθετου Αλέξη Τσίπρα και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι βουλευτές και τα παρευριόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σχεδόν όλοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν ενώ το χειροκρότημα ήταν παρατεταμένο. Η παρουσία ερμηνεύεται από πολλούς ως στήριξη στην ηγεσία του κόμματος ενώ αυτή έχει δεχτεί σκληρή αμφισβήτηση αλλά και ως μήνυμα προς τους αποχωρήσαντες: Εγώ παραμένω εδώ και είμαι ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δεν απέφυγε την κριτική στον προκάτοχό του: “Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης δίνοντας, μάλιστα, ερμηνεία: “Σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών”.
Όσον αφορά το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, συνεχίζοντας τις κεντρικές πρωτοβουλίες, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική θέση της Ελλάδας, προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα έδωσε το προσχέδιο της επιστολής στην δημοσιότητα.
- Το κλίμα βέβαια στην ΚΟ ενδεχομένως να ήταν πιο βαρύ εαν είχε δημοσιευτεί η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε λίγη ώρα αργότερα στο Mega στην οποία καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο 12,7% με το ΠΑΣΟΚ να περνάει καθαρά στην δεύτερη θέση.
Η δημοσκοπική αλλά και οργανωτική εικόνα του κόμματος φαίνεται πλέον να έχει «ξεπεράσει» το επικοινωνιακό αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «αλώβητος» και έτοιμος να κινηθεί ανοδικά με βασικό «όχημα» την σχέση του προέδρου του με την κοινωνία.
Ενδεικτική ήταν η φράση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είμαστε συρρικνωμένοι».
Η ηγετική ομάδα του κόμματος αναγκάζεται να αποδεχθεί την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση και μάλιστα με ποσοστά που ελάχιστα απέχουν από το να φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μονοψήφια ποσοστά.
Πολλά στελέχη – μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκφράζουν εντονότατη ανησυχία επισημαίνοντας την συνεχή μείωση των ποσοστών της επιρροής του κόμματος.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε σε συνέντευξή της αναφορικά με την διάσπαση του κόμματος πως «αποτελεί αντικειμενικά πλήγμα και ποσοτικά και ποιοτικά» τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η ένταση.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως η σημερινή συνθήκη «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σημείο καμπής, γιατί έχουμε κάνει αλλαγές όπως η εκλογή προέδρου. Πήραμε 17,8% στις προηγούμενες εκλογές, άρα με βάση το ποσοστό αυτό θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές. Ποσοστό κάτω από 17,8% θα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εγώ παλεύω για το θετικό σενάριο, αν γίνει το αντίστροφο θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα».