Ο ΠΟΥ θέτει στόχο τον τερματισμό του AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030
Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενώνεται με τους διεθνείς εταίρους αναγνωρίζοντας την αξία της επιμονής και της αφοσίωσης για την καινοτομία που επέδειξαν οι ηγέτες της κοινότητας και οι οργανισμοί διεθνώς στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV.
Από την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων, μέχρι την υποστήριξη της πρόσβασης σε προσιτές παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θέτουν στο επίκεντρο άτομα με HIV/ AIDS, οι κοινότητες έχουν διαμορφώσει τη στρατηγική έναντι στον HIV για δεκαετίες.
«Οι άνθρωποι που ζουν ή επηρεάζονται από τον ιό HIV έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο με τον ακτιβισμό τους», είπε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Οι πληγείσες κοινότητες, που αγωνίστηκαν για αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπείας του HIV, επέτρεψαν σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία και βοήθησαν στην αποτροπή ενός ανυπολόγιστου αριθμού λοιμώξεων. Στεκόμαστε μαζί με τις κοινότητες για να βοηθήσουμε να τερματιστεί το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030».
Αρκετές δεκαετίες επενδύσεων και εμπειρίας από την επιδημία του HIV έχουν συνδράμει καταλυτικά για ευρύτερη πρόοδο στην παγκόσμια υγεία και στα εθνικά συστήματα υγείας. Η ανταπόκριση στον HIV ενίσχυσε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αύξησε την πρόσβαση σε υπηρεσίες πέρα από τις εξετάσεις και τη θεραπεία για τον HIV. Οι επενδύσεις και οι υποδομές από την απόκριση στον ιό HIV επέτρεψαν ισχυρές και γρήγορες απαντήσεις σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19 και του mpox.
Παρά τη σημαντική πρόοδο, ο HIV παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα δημόσιας υγείας:
· Παγκοσμίως, 9,2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται για τον HIV.
· Κάθε μέρα χάνονται 1700 ζωές από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV και
· 3500 άνθρωποι μολύνονται, με πολλούς να μην γνωρίζουν την κατάστασή τους ή να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.
Οι καινοτόμες θεραπείες για τον HIV, οι αποτελεσματικές αντιρετροϊκές αγωγές για τη θεραπεία του HIV και τα προσιτά τεστ ιικού φορτίου, επέτρεψαν σημαντική πρόοδο. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV, όταν λαμβάνουν τη θεραπεία για τον ιό όπως τους έχει συνταγογραφηθεί, δεν έχουν ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα τους και έχουν μηδενικό κίνδυνο μετάδοσης του HIV στους σεξουαλικούς τους συντρόφους, είναι μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα χρόνων αφοσίωσης και επενδύσεων στην έρευνα κατά του ιού και αποτελεί υπενθύμιση ότι ο στόχος του τερματισμού του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030 είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση και βιώσιμες επενδύσεις.
Η υποχρηματοδότηση, η ποινικοποίηση και οι περιορισμοί που συχνά τίθενται σε όσους αναλαμβάνουν δράσεις στην κοινότητα, εμποδίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και επιβραδύνουν την παγκόσμια πρόοδο για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία. Πολλές κοινότητες, όπως πληθυσμοί ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, τρανς άτομα, εργαζόμενοι στο σεξ, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών και έφηβοι, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας που χρειάζονται και αξίζουν. Αυτές οι ανισότητες συνεχίζουν να προκαλούν εμπόδια στην πρόοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού HIV.
Με λιγότερο από 7 χρόνια για την επίτευξη αυτού του στόχου, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συνεχή χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον HIV, ώστε όσοι αναλαμβάνουν δράσεις στην κοινότητα να συνεχίσουν να προσεγγίζουν τα άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτές οι προσπάθειες είναι απαραίτητες για να καλύψουν τα κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία για τα παιδιά που ζουν με HIV και να βοηθήσουν όλες τις χώρες να πλησιάσουν τον στόχο του 95-95-95, δηλαδή:
· στο 95% των ανθρώπων που ζουν με HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους,
· το 95% των όσοι έχουν διαγνωστεί ότι λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία
· το 95% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία έχουν κατασταλμένα ιικά φορτία.
Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους και να καλεί τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών.
«Καλούμε για παγκόσμια αλληλεγγύη με τις κοινότητες σήμερα και κάθε μέρα», δήλωσε η Δρ. Μεγκ Ντόχερτι, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Προγράμματα έναντι του HIV, της Ηπατίτιδας και των ΣΜΝ. «Τα άτομα που ηγούνται των κοινοτήτων που έχουν πληγεί διαδραμάτισαν ρόλο ζωτικής σημασίας για την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης του HIV, παρά τα νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν».
Η συνεργασία με άτομα που ζουν και επηρεάζονται από τον ιό HIV είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την τελική επιτυχία στον αγώνα κατά του HIV. Ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό των παγκόσμιων εταίρων για να επικροτήσει το ρόλο των κοινοτήτων στη λύση των εμποδίων για τις εξετάσεις, τη θεραπεία και τη φροντίδα για όσους μένουν πίσω και για την προώθηση της προόδου προς τον τερματισμό του AIDS ως παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία.