Επιστολική ψήφος:Το παρασκήνιο για την αιφνιδιαστική πρόταση να ισχύσει στις ευρωεκλογές – Χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή – Οι πολιτικές αντιδράσεις
Με αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για να ισχύσει άμεσα, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές όπως είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και στόχος είναι να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και από τα άλλα κόμματα ώστε να υπάρξει ένα κοινό μήνυμα προς τους πολίτες για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.
Την διάθεση να ισχύσει και στην Ελλάδα ένα μέτρο που είναι κανόνας εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από το 2019, ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρχαν τότε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φρέναραν την σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθούν οι 200 ψήφοι προκειμένου να θεσπιστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Τώρα κρίθηκαν πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση ένα βήμα παρακάτω και να φέρει την μεταρρύθμιση. Οι συζητήσεις έγιναν σε έναν πολύ στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και τις λεπτομέρειες γνώριζαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος που ανέλαβαν να επεξεργαστούν το νομικό και τεχνικό πλαίσιο της διαδικασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα είναι πρακτικό για τους πολίτες και ταυτόχρονα θα διαθέτει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στις αρχές Νοεμβρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.
Η διαρκώς μειούμενη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα και στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο προβληματισμού για την κυβέρνηση και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα. Επίσης, οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου έφεραν στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εποχικά εργαζόμενοι για να ψηφίσουν, κάτι που αναγνωρίστηκε από όλα τα κόμματα. Με την θέσπιση της επιστολικής ψήφου διευκολύνονται στην άσκηση του δικαιώματος και ασθενείς, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, μαθητές που στις 9 Ιουνίου θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και βέβαια οι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου. Έτσι, «διευρύνεται» το εκλογικό σώμα, υπό την έννοια ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα «εργαλείο» για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά αδυνατούν να βρεθούν την ημέρα των εκλογών στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το δικαίωμα τους.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Με επιφύλαξη και σφοδρές αντιδράσεις υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ερχόμενες Ευρωεκλογές.
ΣΥΡΙΖΑ
«Η εξαγγελία για την επιστολική ψήφο δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης», τονίζει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου.
«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις».
Η τομεάρχης Εσωτερικών σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο».
Η κυρία Πούλου τονίζει ότι η σημερινή εξαγγελία «απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».
Τέλος, αναφέρει ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ
Παλινωδίες και αιφνιδιασμό, χωρίς να έχει προκύψει διάλογος και συναίνεση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση.
«Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου, αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποδίδει τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο γεγονός ότι «τον Ιούλιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου ότι «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, σήμερα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και τους εκλογικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια, που θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες ευρωεκλογές. Και όλα αυτά, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση διέρρεε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το σχέδιό της για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές».
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώνει ότι «έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Για εμάς η συμμετοχή στη δημοκρατία δεν είναι ζήτημα ανακοινώσεων, μικροπολιτικής ή πυροτεχνημάτων, αλλά ένα από τα πλέον κρίσιμα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγιστεί».
ΚΚΕ
«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει.
Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του: «Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!».
Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Όπως σημείωσε, «με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς, εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου».
Ελληνική Λύση
«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο περιστύλιο της Βουλής.
Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει «τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών, σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι που δεν έχουν εκκαθαριστεί».
«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ, δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της», σημείωσε τονίζοντας ότι «πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία».
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος επεσήμανε ότι «αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολική ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία».