Φόρο τιμής στον Χένρι Κίσινγκερ από την διεθνή κοινότητα
Συλληπητήρια μηνύματα – φόρος τιμής – για το θάνατο του Χένρι Κίσιγκερ αποστέλλει μεγάλο μέρος των ηγετών της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας.
Ο Χένρι Κίσινγκερ απεβίωσε χθες, Τετάρτη, στην κατοικία του στο Κονέτικατ σε ηλικία 100 ετών. Γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στο Φυρτ της Βαυαρίας ως Χάιντς Άλφρεντ Κίσιντζερ στις 27 Μαΐου 1923. Έφθασε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 15 ετών αφού η οικογένειά του διέφυγε από τους Ναζί το 1938. Αργότερα ανακάλυψε ότι 13 από τους συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.
Στη διάρκεια των κυβερνήσεων των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ κυριάρχησε ως ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της πολιτικής της ύφεσης – της άμβλυνσης των εντάσεων με τη Ρωσία.
Επικριτές επισημαίνουν πως πολλές από τις νίκες αυτού του νομπελίστα της Ειρήνης ήταν βραχύβιες και πως ήταν βασικός πρωταγωνιστής στα παρασκήνια πολλών μηχανορραφιών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποστήριξης δικτατόρων από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία.
Η ung San Suu Kyi, πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Μιανμάρ, συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger πριν από την έναρξη του τρίτου ετήσιου δείπνου για τα βραβεία Global Citizen στη Νέα Υόρκη. (Σεπτέμβριος 2012)
Σολτς: «Ο κόσμος χάνει ένα σπουδαίο διπλωμάτη»
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος Χένρι Κίσιντζερ, του γεννημένου στη Γερμανία πρόσφυγα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου που έγινε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίος διπλωματικός διαμεσολαβητής στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
«Ο Χένρι Κίσινγκερ διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική όσο λίγοι άλλοι. Η δέσμευσή του στη διατλαντική φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ήταν σημαντική και παρέμενε ανέκαθεν κοντά στη γερμανική πατρίδα του. Ο κόσμος χάνει ένα σπουδαίο διπλωμάτη», έγραψε σήμερα ο Σολτς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Χένρι Κίσινγκερ με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο το 2020
Πούτιν: «Σοφός και οραματιστής»
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη μνήμη ενός «σοφού και οραματιστή πολιτικού άνδρα».
«Το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ είναι στενά δεμένο με μια πραγματιστική πολιτική η οποία επέτρεψε να φθάσουμε σε μια ύφεση των διεθνών εντάσεων και σε πολύ σημαντικές αμερικανοσοβιετικές συμφωνίες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας», υπενθύμισε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σε συλλυπητήριο μήνυμα που απηύθυνε στη σύζυγο του εκλιπόντος.
«Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά πολλές φορές μ’ αυτό το βαθύ, εξαιρετικό άνδρα και αναμφίβολα θα κρατήσω απ’ αυτόν την πιο ζεστή ανάμνηση», προσέθεσε.
Ο Χένρι Κίσινγκερ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη, το 2012
Εμανουέλ Μακρόν: «Ενας γίγαντας της ιστορίας»
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ, χαιρετίζοντας «ένα γίγαντα της Ιστορίας» σε μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Ο αιώνας του των ιδεών και της διπλωματίας είχε διαρκή επιρροή στην εποχή του και στον κόσμο μας», εκτιμά ο αρχηγός του γαλλικού κράτους γι’ αυτόν τον πρωταγωνιστή της παγκόσμιας διπλωματίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί Ρίτσαρντ Νίξον και στη συνέχεια επί Τζέραλντ Φορντ.
Ντέιβιντ Κάμερον: «Σπουδαίος κρατικός λειτουργός»
Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως, με το θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο κόσμος έχασε ένα «σπουδαίο κρατικό λειτουργό».
«Ακόμη και στα 100 του, η σοφία του και η σκέψη του έλαμπαν. Ήταν ένας σπουδαίος κρατικός λειτουργός και ένας βαθιά σεβαστός διπλωμάτης, ο οποίος θα λείψει πολύ από τη διεθνή σκηνή», χαιρέτισε στην X ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κινέζος Κίσινγκερ κοιτάζει τον Κινέζο αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς μιλάει στο Πεκίνο, τον Ιανουάριο του 2012.
Τζορτζ Μπους: «Οι ΗΠΑ έχασαν μία από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές»
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δήλωσε πως η Αμερική απώλεσε «μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Το γεγονός ότι ο πρόσφυγας που έφυγε από τη ναζιστική Γερμανία μπόρεσε να γίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας πιστοποιεί «το δικό του μεγαλείο όσο και το μεγαλείο της Αμερικής», έκρινε ο πρώην πρόεδρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το κέντρο που φέρει το όνομά του.