Μητσοτάκης/Ευρωεκλογές: Καθιέρωση επιστολικής ψήφου – Με σταυρό προτίμησης και ενιαία λίστα η διεξαγωγή τους
Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές την άνοιξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα θέμα εκτός ατζέντας δηλώνοντας ότι «καθιερώνουμε για όποιον τον επιθυμεί την επιστολική ψήφο» και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική τομή που θα αποτελέσει και απάντηση στην αποχή και την αδράνεια.
«Είναι κάτι που ήρθε η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Αποτελεί πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση που διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχει στις εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι μπορεί να ψηφίσει κάθε απόδημος χωρίς να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα και εντός της χώρας να συμμετέχουν δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
- Τα δύο άρθρα του libre με τις πληροφορίες μας για τον σταυρό προτίμησης και την ενιαία περιφέρεια τα οποία επιβεβαιώνονται με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη:
«Αυτό είναι μια δημοκρατική κατάκτηση» σημείωσε και έκανε ειδική αναφορά σε υπερήλικες, ασθενείς, νέους που δουλεύουν σεζόν ή εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμη και φοιτητές που μπορεί να έχουν εξετάσεις την ημέρα των εκλογών.
Συνεπώς είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη της κυβέρνησης η επιστολική ψήφος να καθιερωθεί γενικά και να ισχύσει και για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σχετικά με την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια για όλη τη χώρα.
- «Τώρα, ένα ζήτημα που οφείλει να διευκρινιστεί εγκαίρως για να κάνουν τα κόμματα τον σχεδιασμό τους. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, με ιδιαίτερα αιχμή το σύστημα εκλογών των ευρωβουλευτών. Και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης με τη λίστα που θα επιλέγει ο ίδιος. Υπήρχε προβληματισμός για το αν θα υπάρξει διαίρεση της επικράτειας ωστόσο θεωρώ ότι η ενιαία επικράτεια που ακολουθείται από το 1981 είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα τόσο στους αποδήμους όσο και στους πολίτες που κατοικούν εντός της χώρα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ιστορική» σε ότι αφορά ειδικά το κομμάτι της δυνατότητας επιστολικής ψήφου για τους πολίτες που διαμένουν εντός της χώρας ενώ όπως είπε είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
- «Και μια νέα θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από την άρση κάθε εμποδίου για την ψήφο, σήμερα θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για κάθε πολίτη εντός και εκτός Ελλάδας που το επιθυμεί την επιστολική ψήφο».
Οπως είπε η δυνατότητα αυτή «διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Οσον αφορά το εξωτερικό δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του με άνεση διαθέτοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Θα παρουσιαστούν στη συνέχεια όλες οι ρυθμίσεις. Θα δοθεί η ίδια δυνατότητα και στους πολίτες εντός Ελλάδος. Ιστορική στιγμή, είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε χιλιάδες πολίτες που η πρόσβασή τους στα τμήματα δεν είναι εύκολα. Ατομα με αναπηρία, υπερήλικες, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, μαθητές που μπορεί να έχουν εξετάσεις και άλλες προτεραιτότητες θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους».