Τζανακόπουλος: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

Τζανακόπουλος: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

Τους λόγους για τους οποίους η τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο αποχωρήσας βουλευτής από το κόμμα, Δημήτρης Τζανακόπουλος βάλλοντας κατά της πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κεντρώο κόμμα. Ο στρατηγικός στόχος του κ. Κασσελάκης περί του ‘’ελληνικού ονείρου’’ μετατρέπει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα. Αποτυπώνει τις θέσεις του πιο σκληρού αμερικάνικου φιλελευθερισμού… Ακόμα και οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ δεν μιλούν για το ‘’αμερικανικό όνειρο’’, αντιθέτως είναι απολύτως επικριτικοί απέναντι σε αυτή τον καταστατικό μύθο ότι δήθεν ο καθένας μπορεί να γίνει επιχειρηματίας του εαυτού του. Στον ΣΕΒ ο κ. Κασσελάκης μάς είπε ότι το κεφαλαίο είναι εργαλείο κοινωνικής ισότητας και κοινωνικής ευημερίας, αυτά δεν έχει τολμήσει να τα πει ούτε ο Τόνι Μπλερ ή ο Γκέρχαρντ Σρέντερ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή, δείτε και τις δημοσκοπήσεις, το 17,5% του Ιουνίου μοιάζει άπιαστο όνειρο για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεγάλο πολιτικό και ιδεολογικό κενό που πρέπει να καλυφθεί» σημείωσε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής αποσαφήνισε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προσπαθήσει να ενοποιήσει διαφορετικά ρεύματα. «Δεν θέλουμε να είμαστε ένας πολιτικός φορέας ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα η συνένωση των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουμε κάτι καινούργιο, και πιστέψτε με, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είπε.

«Στόχος μας είναι, με πρώτο βήμα την ΚΟ, να εμφανιστούμε την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και το όνομα, νομίζω ότι θα είναι ένας τίτλος ο οποίος θα αποτυπώνει την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του χώρου μας. Υπερασπίζουμε τους αγώνες της Αριστεράς και των αγώνων που έχουμε δώσει όλη την τελευταία δεκαετία» ανέφερε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ:

«Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ηγηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Από εκεί και πέρα, η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα θα ακολουθήσει. Δεν θέλουμε έναν πολιτικό φορέα ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα η συνένωση των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ως προς το όνομα ανέφερε ότι «θα είναι ένας τίτλος ο οποίος θα αποτυπώνει την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του χώρου. Ωστόσο, τα κρίσιμα αφορούν τα πολιτικά περιεχόμενα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πολιτικά του περιεχόμενα τους τελευταίους ιδιαίτερα δύο μήνες, διαρκώς αποκλίνει σε επίπεδο ηγετικών εκφωνήσεων από τις θέσεις του, μεταλλάσσεται σιγά σιγά προς ένα κεντρώο κόμμα. Δηλαδή αυτός ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει ο κ. Κασελάκης περί του ελληνικού ονείρου στην πραγματικότητα αποτυπώνει τις θέσεις του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού. Ακόμα και οι Δημοκρατικοί των Ηνωμένων Πολιτειών δε μιλούν για το αμερικάνικο όνειρο. Αντιθέτως, είναι απολύτως επικριτικοί απέναντι σε αυτή την ιδεολογία, αυτό τον καταστατικό μύθο, ότι δήθεν ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει επιχειρηματίας του εαυτού του», διευκρίνισε.

Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα: «Υπάρχουν τεράστιες ιδεολογικές αποκλίσεις και τεράστια πολιτικά χάσματα. Για εμάς αυτή η κίνηση ήταν μία κίνηση υπεράσπισης της Αριστεράς και των αγώνων που έχουμε δώσει όλη την τελευταία δεκαετία.Υπήρχαν πολιτικές ήττες για τις οποίες προφανώς αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 17% τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κενό στον προοδευτικό χώρο και ακριβώς γι’ αυτό θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε έναν προοδευτικό και αριστερό κόσμο που σήμερα νιώθει πολιτικά άστεγος».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις ακόμα και αυτό το 17 % του Ιουνίου μοιάζει άπιαστο όνειρο για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας, γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που έχει η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου. Αλλά αν εστιάσουμε στα μεγάλα ζητήματα της περιόδου, δηλαδή στην οικολογική κρίση, στα ζητήματα της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, θα μπορέσουμε να έχουμε έναν φρέσκο πολιτικό και μαχητικό λόγο».

Ερωτηθείς για τις διασπάσεις ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της αποχώρησης ήταν ζήτημα συνείδησης. Επομένως, δεν εξαρτώ την ορθότητα αυτής της απόφασης από οποιοδήποτε μελλοντικό πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς με δεδομένες συγκεκριμένες αρχές,πολιτικές απόψεις και ιδεολογικές καταγωγές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στη δημόσια σφαίρα. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να είμαι σε ένα κόμμα όπου ο αρχηγός του λέει ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο κοινωνικής ευημερίας». Τόνισε μάλιστα ότι «ο Συνασπισμός, ο οποίος στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προϊόν δύο διασπάσεων, του ΚΚΕ εσωτερικού το 1986 και στη συνέχεια του ΚΚΕ το 1991. Βέβαια, δεν ήταν ένα κόμμα το οποίο γεννήθηκε εκ του μηδενός.  Άρα η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χώρου μπορεί να απελευθερώσει δυναμικές».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να έχει ένα ευθέως ανταγωνιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη.Αντίπαλός μας είναι ο κ. Μητσοτάκης, Αλλά από εκεί και πέρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέσεις οι οποίες δεν ευνοούν την πολιτική πλειοψηφία, την κοινωνική πλειοψηφία, τους ανθρώπους οι οποίοι συγκροτούν τα λαϊκά στρώματα, φυσικά θα κάνουμε την απαραίτητη κριτική. Αλλά δεν έχουμε καμία διάθεση να ανοίξουμε την οποιαδήποτε πολεμική με τον κύριο Κασελάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε ένα υπαρκτό δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας σε αριστερή κατεύθυνση. Αυτή είναι η λογική, αυτή είναι η τοποθέτηση μας», υπογράμμισε.

«Η κυρία Αχτσιόγλου πολιτικά έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή να κάνει ένα βήμα πίσω και όλοι σεβόμαστε την επιλογή της. Ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία των εκλογών, η οποία πήρε και φοβερά τοξικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς αυτά τα τοξικά και χυδαία χαρακτηριστικά τα πυροδοτεί ακόμα ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορες αναρτήσεις και τοποθετήσεις, οι οποίες εκφεύγουν οποιασδήποτε τουλάχιστον πολιτικής τοποθέτησης».

Σχετικά με τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε: «Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ποτέ θα ήταν να εμπλέξω τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη αυτή την αντιπαράθεση. Ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή να μείνει έξω από όλο αυτό. Και αυτή την επιλογή την σέβομαι απόλυτα και ολοκληρωτικά.Δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος ο οποίος θα προτρέψω τον Αλέξη Τσίπρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από μένα για να κάνει αυτό το οποίο εκείνος θεωρεί σωστό και το σέβομαι απόλυτα».

«Μια πολιτική επιλογή αρχής είναι απροϋπόθετη. Δεν εξαρτάται από μελλοντικά γεγονότα. Θα κάνουμε μια πολιτική προσπάθεια, η οποία θεωρώ ότι έχει πιθανότητες να ευδοκιμήσει. Θα κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο της πληθυντικής Αριστεράς. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξεκινούν από τη ριζοσπαστική αριστερά και φτάνουν μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, που πραγματικά νιώθουν ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χώρου. Αυτό τον πολιτικό χώρο θέλουμε να εκφράσουμε με συγκεκριμένα προγραμματικά περιεχόμενα».

Μάλιστα σχολίασε: «Πολλά κομμάτια αριστεράς είναι μέσα στη Βουλή, αλλά κανένας δεν μιλάει με σαφήνεια για την τεράστια οικολογική κρίση. Δεν υπάρχει προγραμματικό περιεχόμενο σε ότι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. Δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο το οποίο να τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ των δυνάμεων των εργαζομένων».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι ο πολιτικός διάλογος περιλαμβάνει και την κίνηση του κυρίου Κόκκαλη με τα πράσινα χαρακτηριστικά. Βρισκόμαστε στη μεγάλη περίοδο της πράσινης μετάβασης και η πράσινη μετάβαση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αξιοποιείται σε μία κατεύθυνση υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς, αντίθετα, θέλουμε αυτήν όλη τη διαδικασία να τη στρέψουμε προγραμματικά και να τοποθετηθούμε εντός αυτής, από τη σκοπιά των εργαζομένων. Αυτή είναι η ευρύτερη πολιτική λογική, η οποία συγκροτεί τον ιδεολογικό και πολιτικό κώδικα του νέου εγχειρήματος».

Ως προς τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες φαίνεται να ασφυκτιούν υπό την προεδρία του κ. Κασελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα.Αποχωρούν σύσσωμες σχεδόν νομαρχιακές επιτροπές, σύσσωμα τμήματα του κόμματος, 120 μέλη τουλάχιστον από την Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή το 40% της Κεντρικής Επιτροπής. Όλα αυτά είναι πολύ περισσότερο από το 1,03% που έδωσε ο κ. Κασελάκης».

Σχετικά Άρθρα