Οικονόμου για Κηφισό: “Η Τροχαία δεν μπορεί να διαπλατύνει δρόμους” – Σκέψεις για παρεμβάσεις στις ώρες κυκλοφορίας συγκεκριμένων οχημάτων
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε για το ζήτημα της κίνησης στους δρόμους και την ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως χρειάζονται δομικές παρεμβάσεις, σε μία σειρά από τομείς, έργα και βελτιώσεις στον Κηφισό, σε σημεία που οι λωρίδες στενεύουν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
«Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί το αποκαλούν “φαινόμενο του μπουκαλιού”, στενεύει δηλαδή σαν το λαιμό του μπουκαλιού ο δρόμος σε διάφορα σημεία, και της ανόδου και της καθόδου, και από εκεί εκκινούν τα μποτιλιαρίσματα», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενδεχομένως «σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση και τις ώρες της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων, εάν αυτό είναι εφικτό και εάν μπορεί να συμβεί αυτή και με μία σειρά από άλλα πράγματα.
Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλες συζητήσεις και να υπάρξουν προβληματισμοί για ζώνες ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να δούμε, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, τι πρέπει να κάνει ο καθένας».
Ακόμη, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι εχθές (28/11) συναντήθηκε με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αποτέλεσε και ο Κηφισός και γενικότερα το κυκλοφοριακό της Αθήνας.
«Ο κ. Χαρδαλιάς είναι γνώστης της κατάστασης και ενημερώθηκε από τη δική μας πλευρά και για ζητήματα που χρειάζεται η συνδρομή της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά τεχνικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις», προσέθεσε.
Αναλύοντας, ωστόσο, ο κ. Υπουργός έδωσε αριθμούς «για να καταλάβετε τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον Κηφισό και γιατί ο δρόμος αυτός έχει περάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τις δυνατότητες αντοχής που είχε όταν σχεδιάσθηκε», όπως υπογράμμισε.
Επ’ αυτού αποκάλυψε ότι «μόνο μεταξύ 2022 και 2023, η ημερήσια αύξηση των οχημάτων που περνούν τον Κηφισό υπολογίζεται γύρω στα 20.000 – 30.000 οχήματα. Δηλαδή, το 2022 εκτιμάται ότι περνούσαν από τον Κηφισό 150.000 – 160.000 οχήματα την ημέρα, το 2023 είναι 170.000 – 190.000 οχήματα την ημέρα. Την ημέρα».
«Σε ό,τι αφορά στις απομακρύνσεις οχημάτων, έχουμε 8 – 10 ακινητοποιήσεις καθημερινά. Μία ακινητοποίηση στον Κηφισό –εξαρτάται και σε ποιο σημείο θα γίνει και τι όχημα είναι– ό,τι και να κάνει κάποιος –τοποθετήσαμε γερανούς για να πηγαίνουν πιο γρήγορα, υπάρχουν οχήματα αποκατάστασης των βλαβών, μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας που ανεβοκατεβαίνουν– καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται ώρα για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία», είπε.
Ολοκληρώνοντας, είπε ότι «αν ανάμεσα σε αυτά τα οχήματα είναι βαρέα οχήματα, πρέπει να τα απομακρύνει ειδικός γερανός. Ο κόσμος που ταλαιπωρείται, αγανακτεί, καθυστερεί, πρέπει να έχει την πραγματική εικόνα της δομικής δυσκολίας που έχει αυτός ο δρόμος. Για αυτό και πρέπει να αναζητήσουμε συνολικά λύσεις, πέραν των όσων που μπορεί να κάνει η Τροχαία διευκολύνοντας τη ροή της κυκλοφορίας».