Νέες αποχωρήσεις μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αποχωρήσεις μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα «κρούσματα» αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στην περιοχή των Γιαννιτσών όπου 113 μέλη ανακοίνωσαν με το μακροσκελές κείμενο των 57 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που επίσης αποχώρησαν και το οποίο συνυπογράφουν, ότι το κόμμα αποτελεί πλέον παρελθόν για αυτούς.

Οι τελευταίες βδομάδες είναι γεμάτες εξελίξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει τον εαυτό του να συρρικνώνεται συνεχώς, με τη μία αποχώρηση μελών ή ολόκληρων ΟΜ να διαδέχεται την άλλη σε μια διαδικασία που παραπέμπει σε διάσπαση διαρκείας.

 Τα 113 μέλη γνωστοποιούν την απόφασή τους να αποχωρήσουν, φροντίζοντας να αιτιολογήσουν αναλυτικά γιατί δε τους χωράει το κόμμα υπό την ηγεσία του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη που επιλέγει το «ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”, αντί να αναγνωρίσει και να συζητήσει «τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος» του συντριπτικού πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού υπέρ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Οι υπογράφοντες το κείμενο αναγνωρίζουν στον νέο πρόεδρο ότι εξελέγη δημοκρατικά αλλά του καταλογίζουν ότι «πορεύεται αντιδημοκρατικά» και θεωρούν ότι μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Ακόμη αναλαμβάνουν την ευθύνη «μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας», ενώ αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες «στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης.

«Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στο κείμενό τους οι 113 αποχωρήσαντες των ΟΜ Γιαννιτσών.

Σχετικά Άρθρα