Politico: Η “Ελληνική τραγωδία” του Σούνακ- Πυρά για την διπλωματική απρέπεια- Τι λέει για Μητσοτάκη

Politico: Η “Ελληνική τραγωδία” του Σούνακ- Πυρά για την διπλωματική απρέπεια- Τι λέει για Μητσοτάκη

Ο βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρει το Politico σε εκτενές άρθρο του για το διπωματικό επεισόδιο Αθήνας Λονδίνου. Το Politico εκτοξεύει «πυρά» προς τον Σούνακ και επισημαίνει την ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ανοιχτά για την αγωνία του για πολλά από τα γλυπτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

  • «Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Σούνακ φέρεται να έχει «ενοχληθεί» από τα λόγια του Μητσοτάκη, τόσο πολύ που προχώρησε στην έκτακτη κίνηση να ματαιώσει τις συνομιλίες τους, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα. Ο Chris Mason του Beeb επικαλέστηκε μια «ανώτερη πηγή των Συντηρητικών» και δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Αντί να δεχτεί την αλλαγή, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον (αναπληρωτή πρωθυπουργό) Ντάουντεν και έκανε μια καυστική παρατήρηση: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη νομιμότητα των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν προσκλήθηκε για τσάι με τον Ρίσι την ίδια περίπου ώρα που συναντούσε τον Κίρ Στάρμερ το βράδυ της Δευτέρας -με τους Συντηρητικούς να επιθυμούν να υποδείξουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι πιό επιεικής σχετικά με τα μάρμαρα. Όπως είπε στο Playbook ένας εκ των προσώπων που ήταν κοντά στις συνομιλίες, το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης». Ειπώθηκε ότι οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Σούνακ να μην συναντηθεί με τον Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

Ένας ανώτερος Συντηρητικός ανέδειξε τις πρόσφατες αναφορές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν μπορεί να συμφωνηθεί ένας διακανονισμός μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Πρόσθεσαν: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του και δείχνει πόσο λίγο σεβασμό έχει για τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν για γενιές. Ο Στάρμερ κάνει τα παλιά του κόλπα, λέγοντας απλώς στον συνομιλητή του αυτό που θέλει να ακούσει».

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό Ευρωπαίο σύμμαχο. Η πηγή του Politico πρόσθεσε: «Ο Κιρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, οπότε έχετε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως τη φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Τέλος, το Parthenon Project, το οποίο προσπαθεί με τις δύο πλευρές να βρεθεί μια κοινή λύση για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένο από την ξαφνική διακοπή των συνομιλιών. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσα θα κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του θέματος».

Σχετικά Άρθρα