Το παρασκήνιο της παράτασης της εκεχειρίας – Τι ζητούσε η Χαμάς, τι ήθελε το Ισραήλ – Το καταλυτικό τελεσίγραφο του Κατάρ
Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν – με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και τη… διακριτική παρακολούθηση των ΗΠΑ – στην επέκταση της εκεχειρίας για ακόμη 2 ημέρες ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. Μια τέτοια συμφωνία φαινόταν ήδη από χθες Κυριακή (26.11.2023) σχεδόν σίγουρη ότι θα επιτευχθεί, όμως τελικά δεν ήταν εύκολο κάτι τέτοιο να γίνει, γιατί το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν κοινό στόχο για την εκεχειρία και τους ομήρους, τον οποίο ερμήνευαν… διαφορετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Χαμάς ήθελε να συμφωνήσουν κατευθείαν για 4ήμερη επέκταση της συμφωνίας ενώ το Ισραήλ ήθελε να διαπραγματεύεται ανά 24ωρο για την επέκταση της ίδιας συμφωνίας. Τελικά, η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση, με 2ήμερη επέκταση.
Οι συνομιλίες είναι πολύπλοκες. Οι αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα με πρόσωπα-κλειδιά στη Γάζα, γι’ αυτό και η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου – πάντα με τη… διακριτική παρακολούθηση των ΗΠΑ – είναι καθοριστική για τη συνεννόηση των δύο πλευρών.
Άλλωστε, είναι δύο χώρες που εμπλέκονται έμμεσα και άμεσα στον πόλεμο που μετρά 52 ημέρες στη Μέση Ανατολή. Αφενός γιατί στο Κατάρ μένουν οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς αφετέρου γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω της Ράφα.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα σήμερα (27.11.2023) ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα είναι 184, μεταξύ των οποίων 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα και 14 άνθρωποι άλλων υπηκοοτήτων.
Τελεσίγραφο Κατάρ σε Χαμάς: “Βρείτε ομήρους να ανταλλάξετε”
Αξιοσημείωτη είναι και η θέση του Κατάρ στις συνομιλίες, καθώς εμμέσως πλην σαφώς διέταξαν τη Χαμάς να βρει ομήρους να ανταλλάξει, επειδή οι νέες πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα «θέλουν» τους ισλαμιστές να μην έχουν στην κατοχή τους όλους τους ομήρους και να τους έχουν δώσει και σε άλλες αντίστοιχες οργανώσεις!
Αυτός είναι και ο ισχυρισμός του εκπροσώπου των IDF στα αραβικά, του Avichay Adraee, ο οποίος δήλωσε στο Sky News ότι η Χαμάς πήρε ομήρους όλα τα μέλη της οικογένειας Bibas (τον πατέρα Yarden, τη μητέρα Shiri, το 10 μηνών μωρό τους Kfir και την 4χρονη Ariel) αλλά τους μετέφερε στα χέρια άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Γι’ αυτό και τα μέλη της οικογένειας, η μητέρα και τα δύο παιδιά, δεν θα συμπεριληφθούν στο σημερινό γκρουπ ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς, σύμφωνα με τον Adraee, ο οποίος διευκρίνισε ότι πιθανότατα κρατούνται στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας.
Από τη μεριά του, ο εμίρης του Κατάρ, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 γυναίκες και παιδιά κρατούνται στη Γάζα, αλλά δεν κρατούνται από τη Χαμάς. «Στόχος της επέκτασης ήταν να βρουν αυτούς τους ομήρους για να τους παραδώσουν», εξήγησε.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι εντόπισε περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα είπε στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ιζάτ Αλ-Ρισέκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, αν και αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Ο Αλ-Ρισέκ είπε ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση ομήρων στρατιωτών θα είναι ξεχωριστή από εκείνη που αφορά τους πολίτες και ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό.