Εξιχνιάστηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που έκανε… ερωτικό phishing
Τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε βάρος ατόμων με το πρόσχημα σύναψης ερωτικού δεσμού εξιχνίασαν οι Αρχές. Το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής έφτασε στη ίχνη μιας εγκληματικής ομάδας ατόμων που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη απατών με το πρόσχημα της σύναψης ερωτικού δεσμού.
Ταυτοποιήθηκαν εννέα κατηγορούμενοι, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους. Οι επτά από αυτούς είναι υπήκοοι Νιγηρίας και οι άλλοι δύο υπήκοοι Σιέρα Λεόνε.
Επίσης, αναζητείται η ταυτότητα τριών άλλων ατόμων, οι οποίοι είχαν συστηθεί ως «Schneider Muller», «David» και «Leonard Norman».
Ειδικότερα, από την προανάκριση προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, οργανώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη απατών. Μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook συγκεκριμένα) και παρουσιαζόμενοι ως γιατροί εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς, προσέγγιζαν άτομα με τα οποία σύναπταν δεσμό μέσω μηνυμάτων.
Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι προφασιζόμενοι ότι είτε πρόκειται για ιδιαιτέρως οικονομικά εύρωστα άτομα με ανώτατο κοινωνικό υπόβαθρο και τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν έχουν άμεση πρόσβαση λόγω δέσμευσης αυτών από τη χώρα που τηρούνται, είτε ότι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και απαιτείται να καταβάλλουν εισφορές, έπειθαν τα θύματα να καταβάλλουν τμηματικά χρηματικά ποσά από 1.500 ευρώ έως και 35.000 ευρώ τη φορά σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το υποτιθέμενο πρόβλημα τους.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και ειδικότερα την 1η Νοεμβρίου 2022, κατόπιν υποβολής σχετικής έγκλησης από μια 42χρονη γυναίκα στην Τρίπολη Αρκαδίας και μετέπειτα από ανάλογη κίνηση μιας 77χρονης από τα Χανιά, στις 24 Δεκεμβρίου πέρσι.
Οι δύο παθούσες προσκόμισαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αντάλλαξαν με τους δράστες καθώς και τα αποδεικτικά καταθέσεων στους λογαριασμούς που οι τελευταίοι υποδείκνυαν σε αυτές.
Από την επισταμένη μελέτη των στοιχείων που χορηγήθηκαν από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κατόπιν σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε αναλήψεις των ποσών μέσω ΑΤΜ που βρίσκονται σε περιοχές τόσο του ευρύτερου κέντρου Αθηνών (πλ. Αμερικής, Αχαρνών, Πατησίων) όσο και της πόλης της Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας, Μοναστηρίου, Εγνατίας, Διοικητηρίου).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, καθώς και την περαιτέρω ενδελεχή έρευνα, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι/δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών φέρεται να διέμεναν πέριξ των προαναφερόμενων περιοχών, πλην όμως έχουν μετοικήσει προς άγνωστη διεύθυνση.
Από τη σταχυολόγηση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προέκυψε ότι τα ποσά κατατέθηκαν τμηματικά σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών όπου δικαιούχοι είναι οι κατηγορούμενοι, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τα θύματα υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας συνεχίζεται.