Γάζα: Οι μαρτυρίες των ομήρων για τις συνθήκες κράτησης τους από την Χαμάς
Ύπνος σε πλαστικές καρέκλες, λιτά γεύματα και ώρες αναμονής για τουαλέτα. Αυτές ήταν κάποιες από τις συνθήκες που βίωσαν οι Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς και τις περιγράφουν σε μαρτυρίες τους. Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αιχμαλωσίας τους δίνονται με το σταγονόμετρο, αλλά τα μέλη των οικογενειών των απελευθερωμένων ομήρων έχουν αρχίσει να μοιράζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπειρίες των αγαπημένων τους προσώπων.
H Μεράβ Ραβίβ, του οποίου οι τρεις συγγενείς απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς την Παρασκευή, δήλωσε ότι η διατροφή τους ήταν ακανόνιστη και ότι έτρωγαν κυρίως ρύζι και ψωμί. Είπε ότι η ξαδέλφη και η θεία της, είχαν χάσει η καθεμία περίπου επτά κιλά στις επτά εβδομάδες της αιχμαλωσίας τους.
Η ίδια, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, τους άκουσε να λένε ότι κοιμόντουσαν σε σειρές από καρέκλες στριμωγμένες μεταξύ τους σε ένα δωμάτιο που έμοιαζε με χώρο υποδοχής. Μερικές φορές έπρεπε να περιμένουν ώρες για να τους επιτραπεί να πάνε στην τουαλέτα.
Η Άντβα Αντάρ, η εγγονή της 85χρονης απελευθερωμένης ομήρου Γιάφα Αντάρ, αποκάλυψε ότι η γιαγιά της είχε επίσης χάσει βάρος.
«Μετρούσε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της», αποκάλυψε για να προσθέσει; «Γύρισε πίσω και είπε «Ξέρω ότι ήμουν εκεί για 50 ημέρες».
Αν ήταν χαρούμενη για το γεγονός ότι οι συγγενείς της επέζησαν από την επίθεση της Χαμάς είναι θλιμμένη ότι το σπίτι της δεν έμεινε όρθιο και χάθηκαν όλες της οι αναμνήσεις.
«Για μια 85χρονη γυναίκα, συνήθως έχεις το σπίτι σου όπου μεγάλωσες τα παιδιά σου, έχεις τις αναμνήσεις σου, τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σου, τα ρούχα σου», είπε η Αντάρ. «Αυτή δεν έχει τίποτα και στα γεράματά της πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Είπε ότι είναι δύσκολο γι’ αυτήν».
Αποκαλυπτική και η μαρτυρία της 85χρονης Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ η οποία αποκάλυψε ότι κρατούνταν σε ένα από τα τούνελ της Γάζας οι οποίες θύμιζαν ιστό αράχνης. Όπως είπε τους φέρονταν καλά και ότι έτρωγαν όλοι το ίδιο φαγητό.
Ο Εγιάλ Νούρι η θεία του οποίου Αντινά Μοσέ απελευθερώθηκε την Παρασκευή αποκάλυψε ότι έπρεπε να συνηθίσει ξανά το φως καθώς ήταν για εβδομάδες στο σκοτάδι.
Μάλιστα δεν ήξερε ότι θα απελευθερωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Αν και η κατάσταση των περισσότερων είναι πολλή καλή οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλου ψυχολογικού κόστους λόγω της αιχμαλωσίας. Ο Γιαίρ Ροτέμ του οποίου η 12χρονη ανιψιά αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή (26/11) αποκάλυψε ότι έπρεπε να της θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να ψιθυρίζει.
«Τους έλεγαν να ψιθυρίζουν και να μένουν σιωπηλοί, οπότε τώρα της λέω ότι μπορεί να μιλά μεγαλοφώνως».
Ισραηλινή στρατιώτης, που πιάστηκε αιχμάλωτη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκε από τον στρατό τρεις εβδομάδες αργότερα, εξέφρασε τη χαρά της για την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Η 19χρονη ‘Ορι Μεγκαντίς ήταν εν ώρα υπηρεσίας πάνω στην αυστηρά φρουρούμενη μεθόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας όταν πιάστηκε αιχμάλωτη κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς.
Ο στρατός είχε επιβεβαιώσει τρεις εβδομάδες αργότερα τη διάσωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την αιχμαλωσία της ή για την επιχείρηση απελευθέρωσης της.
Σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε στο σπίτι της και ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Tiktok, η ‘Ορι Μεγκιντίς δηλώνει ότι «είναι καλά» και «ευτυχής που βλέπει συγκινητικές εικόνες με ομήρους που σμίγουν με τις οικογένειες τους».
«Ελπίζω ότι όλες οι οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν, θα ενωθούν και θα μπορούν να χαρούν όπως χάρηκα και εγώ».