Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο – Κινείται γρήγορα και απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο – Κινείται γρήγορα και απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως Α23a, αποκολλήθηκε και κινείται με μεγάλη ταχύτητα, κατευθυνόμενο προς τον νότιο Ωκεανό. Το παγόβουνο είχε αποκολληθεί ξανά το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στο σημείο όπου βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το παγόβουνο έχει το διπλάσιο μέγεθος από το Λονδίνο… και κάτι παραπάνω. Τον περασμένο χρόνο παρασύρθηκε από το σημείο που είχε κολλήσει και τώρα το A23a είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα ύδατα της Ανταρκτικής.

Το A23a ήταν κομμάτι της παγοκρηπίδας Filchner και φιλοξενούσε μέχρι και το 1986 έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό. Μάλιστα, η Μόσχα μετά την αποκόλληση του είχε στείλει μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Όμως, το παγόβουνο τελικά δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή.

«Ρώτησα μερικούς συναδέλφους αν ότι κινείται συνδέεται με κάποια αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας αλλά καταλήξαμε ότι απλά είχε έρθει η ώρα» δήλωσε ο δρ Andrew Fleming, από τη Βρετανική Υπηρεσία Ανταρκτικής. Ο ίδιος εξηγεί πως «ήταν καθηλωμένο από το 1986 και τώρα το μέγεθός του επρόκειτο να μειωθεί, να χάσει την πρόσφυση και να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνηση το 2020».

Απειλεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή

Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το Α23α να κολλήσει στη Νότια Γεωργία στην Ανταρτική. Εάν συμβεί αυτό, το παγόβουνο θα μπορούσε να αποκόψει την πρόσβαση σε εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και θαλασσοπούλια που αναπαράγονται εκεί και αναζητούν τροφή στα γύρω ύδατα. 

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το Α68, προκάλεσε φόβους καθώς φαινόταν ότι θα συγκρουστεί με τη Νότια Γεωργία, διαλύοντας τη θαλάσσια ζωή στον βυθό και αποκόπτοντας την πρόσβαση σε τροφή. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο διαλύθηκε σε μικρότερα κομμάτια. Δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί το ίδιο και με το Α23α.

Αλλά «ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ πιο ζεστός, και θα μπορούσε να φτάσει πιο βόρεια, μέχρι τη Νότια Αφρική, όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Μαρς.

Σχετικά Άρθρα