Ποιος θα είναι επικεφαλής των 11 – Εξελίξεις με τη νέα ΚΟ από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ – Η απάντηση Κασσελάκη και οι… διαψεύσεις για διαρροές από Τσίπρα

Ποιος θα είναι επικεφαλής των 11 – Εξελίξεις με τη νέα ΚΟ από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ – Η απάντηση Κασσελάκη και οι… διαψεύσεις για διαρροές από Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφήνει βαθύ πολιτικό τραύμα στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς συνολικά έχουν αποχωρήσει 11 βουλευτές και 3 ευρωβουλευτές ενώ διαρκείς είναι οι αποχωρήσεις κομματικών στελεχών που απογυμνώνουν το οργανωτικό σκέλος και συρρικνώνουν τα πολιτικά μεγέθη του κόμματος. Μετά την πρώτη αποχώρηση της Ομπρέλας με τους δύο βουλευτές Τσακαλώτο και Πέρκα σήμερα αποχώρησαν 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου και επιπλέον οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι θα συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η νέα ΚΟ θα αριθμεί 11 βουλευτές, δηλαδή θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα Πολιτική Γραμματεία, με την ομάδα Αχτσιόγλου να συνεδριάζει χθες το βράδυ και να λαμβάνει την απόφαση για αποχώρηση.

Σήμερα το πρωί οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος προσήλθαν στη Βουλή για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και να του παραδώσουν τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης των «εννιά».

Οι 9 βουλευτές μαζί με ακόμη 48 στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, είχαν ενημερώσει τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βασιλειάδη και Ράνια Σβίγκου για την αποχώρησή τους από το κόμμα, με μια επιστολή με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, για τον οποίο ανέφεραν ότι εκλέχθηκε μεν δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά.

«Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος», αναφέρουν. Κάνουν λόγο για αυταρχική συμπεριφορά στην ΚΕ και αναφέρονται ξανά σε πρακτικές «εσωτερικού εχθρού» και «Πέμπτης Φάλαγγας».

Όσον αφορά τις δικές τους κινήσεις, αναφέρουν ότι «κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει», και προσθέτουν: «Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας».

Στόχος των 11 ανεξάρτητων βουλευτών είναι σε πρώτη φάση η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επικρατέστερο όνομα για επικεφαλής αυτό του Αλέξη Χαρίτση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, κατά πληροφορίες, αφού συνεδριάσει η νέα ΚΟ, που σχηματίστηκε από τη διάσπαση, και λάβει τη σχετική απόφαση. Πρώτος στόχος και πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Σκοπός τους η δημιουργία νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι επικεφαλής αυτού του νέου κόμματος θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

  • Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας», αναφέρει.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.

Η Ιστορία θα κρίνει», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».

Καμία διαρροή από τον Τσίπρα

Όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμία δήλωση εκ μέρους του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται ο ίδιος πιστεύει πως «ένας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σκοπό να κάνει καμία δήλωση ή να διαρρεύσει κάτι.

Συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον με Κοινοβουλευτική Ομάδα 36 βουλευτών, μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ. Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη.

Από την Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη.

Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένουν τώρα δύο. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη και αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κανείς, εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων αποχωρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αναμένεται μεγάλη έξοδος στελεχών και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Χθες υπήρξε μαζική αποχώρηση στελεχών από τον Τομέα Δικαιωμάτων, ανάμεσα στους οποίους και γνωστά στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα

Σία Αναγνωστοπούλου
Έφη Αχτσιόγλου
Νάσος Ηλιόπουλος
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Μερόπη Τζούφη
Οζγκιούρ Φερχάτ
Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης
Ζεϊμπέκ Χουσείν

Τα 57 μέλη της ΚΕ που αποχώρησαν σήμερα

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)
ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)
ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ
ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ
ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχετικά Άρθρα