Παρασκήνιο: Βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποχώρηση – Άμεσα ΚΟ και πολιτικός φορέας μετά την έξοδο των 6+6 – Η στάση του Νίκου Παππά
Στην πρώτη δια ζώσης για τον κ. Κασσελάκη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, δεν θα παρευρίσκονται η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μετά από έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου ζύγισαν τις εξελίξεις που δρομολογεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και κατέληξαν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο από το κόμμα είναι τώρα. Τα κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα φεύγουν σήμερα και γύρω στο μεσημέρι αναμένεται να στείλουν και τις σχετικές επιστολές ανεξαρτητοποίησης τους από τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι λεγόμενοι και 40ρηδες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν έτοιμο το πλάνο της επόμενης ημέρας και έχουν συγκεντρώσει και τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να ανακοινώσουν στον πρόεδρο της Βουλής την πρόθεσή τους να συγκροτήσουν και ανεξάρτητη ΚΟ. Ένα δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, αριθμώντας μέχρι και αυτή την ώρα 11 βουλευτές.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι ταλαντεύτηκαν αρκετά δυο βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου και η Σία Αναγνωστοπούλου.
- Ιδιαίτερα για τη κα Φωτίου οι σκιές πύκνωσαν πάνω από το εγχείρημα μετά τη μοναχική παρουσία της στη συζήτηση της ολομέλειας για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.
- Σε έντονες σκέψεις να παραμείνει ή να αποχωρήσει από το κόμμα είχε μπει και η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ωστόσο μετά την επίθεση στο πρόσωπό της από τον Παύλο Πολάκη δεν φαίνεται να βρίσκει άλλο πρόσφορο πεδίο συνεννόησης με το νέο ηγετικό σχήμα.
Τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα στελέχη της Ομπρέλας που αποχώρησαν. Εξάλλου και η νέα ΚΟ θα βασίζεται και στις δικές τους ψήφους ενώ ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη συγκρότηση της νέας ομάδας στη Βουλή.
Μαζί με τα εννιά στελέχη συντάσσονται και οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές, οι οποίοι είναι εκ των συνομιλητών του πρώην υπουργού Οικονομικών, με τον κ. Οζγκιούρ μάλιστα να είναι και μέλος της Ομπρέλας του κ. Τσακαλώτου.
Πληροφορίες και φήμες μιλούν για άμεση συγκρότηση και νέου πολιτικού φορέα με τα στελέχη που αποχωρούν να έχουν έτοιμη και την πλατφόρμα της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας.
Τι επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Οι συνθήκες διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ πάντως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αιφνιδιαστική σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με αντικείμενο την «πρόταση του προέδρου για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου» φαίνεται να αποτελεί μία επικοινωνιακή προσπάθεια να δείξει πως έχει «την πρωτοβουλία των κινήσεων».
Καθημερινά καταγράφονται αποχωρήσεις στελεχών, τομέων του κόμματος (π.χ τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όπως και ολόκληρων οργανώσεων ενώ αναμένεται και η αντίδραση της Νεολαίας.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιπαραβάλλει αόριστες διαρροές περί «χιλιάδων βιογραφικών επιστημόνων» που κατατίθενται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του κόμματος.
- Η απονεύρωση του οργανωτικού μηχανσιμού πάντως μετά την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας αναμένεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο μετά την έξοδο των «6+6», η οποία θεωρείται βέβαιο πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική «πόλωση φαίνεται να τροφοδοτεί στην παρούσα φάση μια «συσπείρωση» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμαχιών που διαμόρφωσε την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Αποτελεί όμως ερώτημα το αν τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι όταν βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Δηλαδή την δημοσκοπική κατάρρευση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η τελευταία μέτρηση τον «θέλει» στην 3η θέση μαζί με το (ανοδικά κινούμενο) ΚΚΕ. Επίσης την απουσία συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης και αφηγήματος, όπως και την προφανή αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωτικής υποδομής στον συγκριτικά λίγο χρόνο που απομένει έως τις ευρω-εκλογές.
Όλα τα παραπάνω έρχονται – εμφανώς- σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί ενός κόμματος που θα οδηγούσε, άμεσα, σε ανοδική πορεία τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δε περισσότερο ένα κόμμα που «θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπό την ηγεσία του.
Τι συμβαίνει με τον Νίκο Παππά
Την ίδια ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Νίκος Παππάς απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς το στενό περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ανθρώπους του Παύλου Πολάκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο Νίκος Παππάς φαίνεται να είναι «χολωμένος» με κάποιες τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δεν αποκλείεται να «σκάσει» τις επόμενες ημέρες θέμα μετάθεσης του Συνεδρίου για μετά τον Φεβρουάριο, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Νίκος Παππάς.